66

Μέσα από μία βάρκα, στο σημείο όπου συναντώνται τρεις χώρες στα νερά της Μεγάλης Πρέσπας, η Ολυμπιακή φλόγα μετέφερε το ελληνικό μήνυμα της φιλίας και της συνεργασίας.

Η Αλβανία και η ΠΓΔΜ έγιναν κομμάτι της διαδρομής στο παγκόσμιο ταξίδι της Φλόγας. Με ελάχιστους θεατές, όσους έφτασαν με βάρκες στην άσπρη σημαδούρα που ορίζει τα σύνορα, σιωπηλούς παρατηρητές τις αγιογραφίες στα βράχια της λίμνης και ιδιαίτερες παρουσίες τα πουλιά που βρίσκουν φιλόξενο καταφύγιο στην Πρέσπα.

Τη δάδα με την Φλόγα κρατούσε ένας νέος από τους Ψαράδες, ο Ηλίας Φωτάκης. Ήταν μία όμορφη, μία μοναδική στιγμή. Όταν η Φλόγα έφθασε στο τριεθνές σημείο των συνόρων οι κάτοικοι των Ψαράδων άρχισαν να εκτοξεύουν φωτοβολίδες από τις βάρκες τους, ενώ λίγο πριν ανάψει ο βωμός, από το νεαρό Σπύρο Τσέπα, άνδρες και γυναίκες με τοπικές ενδυμασίες έραιναν με ροδοπέταλα τον τελευταίο λαμπαδηδρόμο.

Ο δήμαρχος Πρεσπών Λάζαρος Ναλπαντίδης θύμισε ότι από την Πρέσπα ξεκίνησε η Ολυμπιακή Εκεχειρία, με μία εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν οι Έλληνες Ολυμπιονίκες. Και επέλεξε μία φράση του Πλάτωνα:

«Eμείς γεννηθήκαμε αδέρφια από μια μητέρα και δεν αξιώνουμε να γίνουμε ούτε σκλάβοι, ούτε αφέντες ο ένας του άλλου».

Η Φλόγα συνέχισε το ταξίδι της στη Δυτική Μακεδονία υπό συνεχή βροχή. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε χιλιάδες ανθρώπους να βγουν στους δρόμους και να επευφημήσουν τους Λαμπαδηδρόμους τους.

Το Αμύνταιο υποδέχθηκε το μεσημέρι την Ολυμπιακή Φλόγα με παιδιά που σχημάτισαν τους Ολυμπιακούς κύκλους, ενώ ένα παραδοσιακό συγκρότημα τραγούδησε το ποντιακό τραγούδι της ειρήνης.

Περιστέρια πέταξαν στον ουρανό της πόλης και η υψίφωνος, Οξάνα Τσανκόπουλος με την πιανίστρια, Τατιάνα Ταμπουλίδη απέδωσαν τον Ολυμπιακό ύμνο. Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από την παιδική χορωδία και το μουσικό γυμνάσιο Αμυνταίου.

Το Βωμό άναψε ο πρωταθλητής του τζούντο Μωυσής Ηλιάδης, ο οποίος έχει κάθε λόγο να τα βάζει με την τύχη του: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά, είμαι υπερήφανος γιατί μεγάλοι αθλητές, όπως ο Πελέ, σήκωσαν την ίδια Φλόγα. Ήθελα να λάβω μέρος στους Αγώνες, αλλά λόγω τραυματισμού δεν τα κατάφερα.

» Δεν πειράζει. Από τους επτά αθλητές που αποτελούν την ομάδα του τζούντο, οι έξι είναι από το Αμύνταιο. Από αυτούς, ο ένας είναι αδερφός μου και οι άλλοι δύο ξαδέρφια μου».

Στην Πτολεμαϊδα γιόρταζαν επί τρεις μέρες την άφιξη της Φλόγας στην πόλη τους. Οι παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις περιελάμβαναν συναυλίες, παραδοσιακούς χορούς και μία θεατρική παράσταση για τον Αλέξη Ζορμπά. Παράλληλα στην πόλη λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής με Ολυμπιακά θέματα.

Μετά την τελετή ο τοπικός σύλλογος Scrable παρουσίασε έναν αγώνα γνωριμίας με το παιχνίδι, ενώ νωρίτερα παιδιά με παραδοσιακές στολές κύκλωσαν το βωμό την ώρα που η φιλαρμονική του δήμου παιάνιζε τον Ολυμπιακό ύμνο.

Ο Βωμός άναψε από το χέρι του παλαιστή Ιορδάνη Κωνσταντινίδη: «Είναι μεγάλη τιμή, πιστεύω ότι αυτή η Φλόγα θα ανάβει στις καρδιές των Ελλήνων αθλητών για να φέρνουν νίκες».

Νωρίτερα είχε τρέξει και ο προπονητής του, ο κ. Αναστάσιος Παπαδόπουλος: «Ήμουν προπονητής του Ιορδάνη στους Αγώνες του 1996 και θυμάμαι πάντα τη συμμετοχή μου με έντονη συγκίνηση. Αυτά τα συναισθήματα βίωσα και σήμερα συμμετέχοντας στη Λαμπαδηδρομία».

Τελευταίος σταθμός της ημέρας ήταν η Κοζάνη. Οι καμπάνες των εκκλησιών άρχισαν να χτυπούν με την είσοδο της πομπής στην πόλη, ενώ εκατοντάδες περιστέρια, από τα τοπικά εκτροφεία, πέταξαν ελεύθερα στον ουρανό.

Στην κεντρική εκδήλωση παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί και ακολούθησε συναυλία του Δημήτρη Μπάση, ο οποίος ήταν και λαμπαδηδρόμος: «Τι ξεχωριστή στιγμή! Έγινα και εγώ ένας κρίκος της μεγάλης αλυσίδας που άνοιξε από το Μάρτιο και ταξιδεύει στον κόσμο».

Η Ειρήνη Θεοδωρίδου, πρώην πρωταθλήτρια, δήλωσε έκπληκτη για την τιμή: «Νόμιζα ότι με είχαν ξεχάσει όλοι αφού έχουν περάσει δέκα χρόνια από τότε που σταμάτησα τον πρωταθλητισμό. Ήταν μία υπέροχη έκπληξη, μία αναπάντεχη τιμή» είπε αμέσως μετά.

Την Τετάρτη η Ολυμπιακή φλόγα θα ανάψει βωμούς στα Γρεβενά, στη Σιάτιστα και στην Καστοριά όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή διανυκτέρευσης.



Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ