31

Το ταξίδι της στη Δ.Μακεδονία ολοκλήρωσε την Τετάρτη η Ολυμπιακή Φλόγα, που πέρασε από Γρεβενά, Σιάτιστα και Καστοριά. Το βωμό στα Γρεβενά άναψε η Μορφούλα Ντόνα, πρώην μέλος της ομάδας του ανσάμπλ, υπό τις ζητωκραυγές ενός ενθουσιώδους πλήθους.

Το πρωί της Τετάρτης η Φλόγα αναχώρησε από την Κοζάνη με προορισμό τα Γρεβενά, τον νεότερο νομό της χώρας που δημιουργήθηκε μόλις το 1964, όταν αποσπάστηκε από την Κοζάνη. Τα Γρεβενά υποδέχθηκαν τη Φλόγα με γενναιοδωρία αντίστοιχη αυτής με την οποία η φύση προίκισε την περιοχή.

Οι κάτοικοι ήταν στους δρόμους για να χειροκροτήσουν τους λαμπαδηδρόμους τους και στην πλατεία Αιμιλιανού οι ήχοι και τα τραγούδια της Πίνδου κατέβηκαν από ψηλά για να συμμετάσχουν στη γιορτή. Και μία μεγάλη χορωδία, αποτελούμενη από πενήντα φωνές και δέκα όργανα, επένδυσε επιβλητικά την τελετή.

Ο βωμός άναψε από τη Μορφούλα Ντόνα, πρώην μέλος της ομάδας του ανσάμπλ που σήμερα σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική και διδάσκει γυμναστική στα παιδιά: «Μεγάλη χαρά και τιμή, όμορφο και μοναδικό συναίσθημα» έλεγε πριν παραλάβει τη Φλόγα από τον Αλέξανδρο Στουγιάννη, το 17χρονο δισκοβόλο με μεγάλες διακρίσεις. Ο Αλέξανδρος έβλεπε στη συμμετοχή του μία δικαίωση: «Είναι τιμή, αλλά και μία αναγνώριση των προσπαθειών μου. Κάθε χειμώνα προπονούμαι σκληρά μέσα στα χιόνια για να φτάσω σε μεγάλες επιδόσεις».

Ο δήμαρχος Γρεβενών κ. Αθανάσιος Ζιώγας μίλησε για το μήνυμα ειρήνης με το οποίο και η πόλη του συμμετέχει στην παγκόσμια αλυσίδα της Λαμπαδηδρομίας. Μία αλυσίδα που διατρέχει και πίσω στο χρόνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο 19χρονος Διονύσης Βασιλάκος. Ο παππούς του πατέρα του, ο Χαρίλαος Βασιλάκος, ήταν Ολυμπιονίκης, στο μαραθώνιο του 1896.

Το μετάλλιο του βρίσκεται σήμερα στο μουσείο της Ολυμπίας και ο ίδιος παραμένει ζωντανός στη μνήμη της οικογένειας του που τον τίμησε με τη συμμετοχή του νεότερου απογόνου του στη Λαμπαδηδρομία.

Επόμενος σταθμός ήταν η Σιάτιστα, των μεγάλων ευεργετών και των σπουδαίων αρχοντικών. Μία γυμνάστρια, η Αναστασία Χατζηζήση, επελέγη για να ανάψει το βωμό. «Είναι μοναδική στιγμή για μένα. Εύχομαι στους αθλητές όλου του κόσμου καλό και τίμιο αγώνα. Αυτό άλλωστε είναι και το μήνυμα που κομίζει η Φλόγα, ο καλός και τίμιος αγώνας στη ζωή.»

Ένα συγκρότημα χάλκινων οργάνων έδωσε μουσικό τόνο στη γιορτή, ενώ οι τοπικοί σύλλογοι παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς της Μακεδονίας. «Μακάρι οι Αγώνες να γυρίσουν για πάντα στον τόπο που τους γέννησε, στην αρχαία Ολυμπία» ευχήθηκε ο δήμαρχος κ. Ιωάννης Νάκος.

Η διευθύντρια Λαμπαδηδρομίας της «Αθήνα 2004» κ. Πέννυ Μικελοπούλου είπε: «Στη Σιάτιστα των Μαρκίδων Πούλιου που εξέδωσαν την πρώτη ελληνική εφημερίδα πρωτοστατώντας στην προσπάθεια για αναγέννηση των Ελλήνων. Αν υπήρχε σήμερα η Εφημερίς θα έγραφε με μεγάλα γράμματα τα καλά νέα. Η Ελλάδα μας θα διοργανώσει τους καλύτερους Αγώνες και σε αυτό θα έχουμε συμβάλλει όλοι μας».

Στην Καστοριά η Φλόγα έφθασε από το στίβο που χαρίζει στην πόλη παγκόσμιες διακρίσεις, από τον υγρό στίβο της λίμνης. Μια οκτάκωπος, με παλαιούς πρωταθλητές στα κουπιά, έφερε τη Φλόγα κοντά στο χώρο της τελετής, ενώ ήδη είχε ξεκινήσει το τελετουργικό με παραδοσιακούς χορούς και παντομίμα με Ολυμπιακά θέματα.

«Αυτή η Λαμπαδηδρομία επιβεβαιώνει ότι το πνεύμα του Ολυμπισμού είναι ισχυρό και μας εμπνέει όλους» είπε ο δήμαρχος κ. Δημήτρης Παπουλίδης. Ο κ. Ανδρέας Βράκας, πρωταθλητής κωπηλασίας με παγκόσμιες διακρίσεις, ήταν ο άνθρωπος που άναψε το βωμό στην πατρίδα του: «Είναι η μεγαλύτερη, η καλύτερη στιγμή για έναν αθλητή. Ήταν ένα όνειρο ζωής που έγινε πραγματικότητα». Τα πυροτεχνήματα έδωσαν ιδιαίτερο φως και χρώμα στη λίμνη και οι Πυξ Λαξ άρχισαν να τραγουδούν μπροστά στο βωμό που φιλοξένησε τη Φλόγα.

Την Πέμπτη η Ολυμπιακή Φλόγα θα κατευθυνθεί προς τα Ιωάννινα με ενδιάμεσους σταθμούς το Επταχώρι, την Κόνιτσα, το Καλπάκι και τη Δωδώνη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ