Η «αυτο-μεταμόσχευση» ιστών ωοθηκών λύση στη γυναικεία στειρότητα λόγω χημειοθεραπείας
Βέλγοι γυναικολόγοι ανακοίνωσαν τη γέννηση βρέφους από γυναίκα η οποία αντιμετώπιζε πρόβλημα στειρότητας επειδή υποβλήθηκε σε αντικαρκινική χημειοθεραπεία. Τη λύση έδωσε η μεταμόσχευση δικών της ωοθηκικών ιστών που είχαν καταψυχθεί.
- Βίντεο από τη στιγμή της συντριβής του αεροσκάφους στη Λιθουανία - Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες
- Συμφωνία επί της αρχής για εκεχειρία με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, λένε ισραηλινά ΜΜΕ
- Ανδρουλάκης: «Ποιος λαΐκιζε και το 2019 υποσχόταν οριζόντια μείωση ΦΠΑ; Εγώ ή ο κ. Μητσοτάκης;»
- Φάμελλος: Να μείνουν ανοιχτές οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για νέες εγγραφές – Γενναία η στάση του Πολάκη
37
Βέλγοι γυναικολόγοι ανακοίνωσαν τη γέννηση βρέφους από γυναίκα η οποία αντιμετώπιζε πρόβλημα στειρότητας επειδή υποβλήθηκε σε αντικαρκινική χημειοθεραπεία. Τη λύση έδωσε η μεταμόσχευση δικών της ωοθηκικών ιστών.
Η μητέρα, μια 32χρονη Βελγίδα, γέννησε ένα υγιές κοριτσάκι, βάρους 3,72 κιλών σε πανεπιστημιακή κλινική των Βρυξελλών την Πέμπτη το απόγευμα.
«Είναι η πρώτη περίπτωση γέννησης ζώντος βρέφους» μετά την επιτυχία του μοσχεύματος από μέρος των ωοθηκών που αφαιρέθηκαν από την ασθενή και κατόπιν καταψύχθηκαν, πριν η γυναίκα ξεκινήσει χημειοθεραπεία, σύμφωνα με μια διαδικασία που ονομάζεται «ορθοτοπική αυτομεταμόσχευση (εντός της πυελικής κοιλότητας) κρυοδιατηρημένων ωοθηκικών ιστών» υπογραμμίζεται στο άρθρο των γυναικολόγων που επέτυχαν το εγχείρημα και δημοσιεύεται την Παρασκευή στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet.
Σύμφωνα με τον κύριο συντάκτη του άρθρου, καθηγητή Ζακ Ντονέ του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβέν στις Βρυξέλλες, το αποτέλεσμα αυτό «ανοίγει νέες προοπτικές για τις νεαρής ηλικίας καρκινοπαθείς που αντιμετωπίζουν μια πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια» ή πρόωρη εμμηνόπαυση ως συνέπεια χημειοθεραπείας ή θεραπείας με ακτινοβολία, εξανεμίζοντας έτσι κάθε ελπίδα για εγκυμοσύνη.
«Η κρυοδιατήρηση θα έπρεπε να είναι μια επιλογή που προσφέρεται σε όλες τις νέες γυναίκες στις οποίες έχει διαγνωστεί καρκίνος, μαζί με άλλες επιλογές για τη διατήρηση της γονιμότητάς τους (ωρίμανση στο δοκιμαστικό σωλήνα άωρων ωοκυττάρων, ψύξη του εμβρύου κ.λπ.)
Η νέα γυναίκα μπόρεσε έτσι να αποκτήσει μωρό, επτά χρόνια αφότου «διαφύλαξε» τον ωοθηκικό ιστό της πριν ξεκινήσει τη θεραπεία για τον καρκίνο της, το λέμφωμα Hodgin. Αν και η αντικαρκινική θεραπεία της επέφερε στειρότητα, μπόρεσε και πάλι να έχει έμμηνο ρύση με ωορρηξία, πέντε μήνες μετά τη μεταμόσχευση.
Ένδεκα μήνες μετά το «αυτο-μόσχευμα» έμεινε έγκυος με φυσικό τρόπο. Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία μπορούν να αλλοιώσουν τη γονιμότητα στους καρκινοπαθείς, γυναίκες και άνδρες. Οι τελευταίοι, ωστόσο, εάν το επιθυμούν, μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας πατρότητας μελλοντικά δίνοντας το σπέρμα τους να καταψυχθεί, πριν ξεκινήσουν μια τέτοια θεραπεία.
Αντίθετα, η ψύξη ωοκυττάρων, των οποίων η συλλογή απαιτεί ορμονοθεραπείες που συχνά είναι ασύμβατες με τον καρκίνο, δεν μπορεί να εγγυηθεί ένα εξίσου καλό αποτέλεσμα.Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις