Ο Blue Gene/L της IBM στέφεται ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής του κόσμου
Ο καινούργιος υπερυπολογιστής της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Blue Gene/L της IBM, ανακηρύχθηκε επίσημα την Τρίτη ο ταχύτερος υπολογιστής του κόσμου -πριν καν ολοκληρωθεί, το σύστημα πέτυχε ταχύτητα 70,72 teraflops. Δεύτερος στο Top500 ο Columbia της SGI.
- Συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα - Ζητούν «επαρκείς συντάξεις και αξιοπρεπή διαβίωση»
- ΠΑΣΟΚ: Οι άξονες και η τακτική στη μάχη με τη ΝΔ – Τα ονόματα για τον επιπλέον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο
- Κόντρες και ειρωνίες στη Βουλή: «Αραιώσατε εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ…»
- Δεκάδες νεκρά ποντίκια γέμισε το λιμάνι στο Ηράκλειο - Μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνσή τους
36
Ο καινούργιος υπερυπολογιστής της αμερικανικής κυβέρνηση, ο Blue Gene/L της IBM, ανακηρύχθηκε επίσημα την Τρίτη ο ταχύτερος υπολογιστής του κόσμου. Πριν καν ολοκληρωθεί, το σύστημα πέτυχε σταθερή ταχύτητα 70,72 teraflops.
Δεύτερος στην κατάταξη «Top500» το σύστημα Columbia που ανέπτυξε η Silicon Graphics για τη NASA. Ο Earth Simulator (Προσομοιωτής Γης) της ιαπωνικής NEC πέφτει στην τρίτη θέση έπειτα από δυόμισι χρόνια στην κορυφή.
Η ανεξάρτητη επιτροπή ακαδημαϊκών που δημοσιεύει τη λίστα ανά έξι μήνες βαθμολογεί τα συστήματα με ένα σύνολο μαθηματικών τεστ που ονομάζεται Linpack.
Όπως ανακοίνωσε η ομάδα στο Συνέδριο Υπερυπολογιστών 2004, που πραγματοποιείται στο Πίτσμπουργκ, η επεξεργαστική ισχύς του BlueGene/L είναι ήδη διπλάσια από του Earth Simulator, ο οποίος μπορεί να λειτουργεί σε ταχύτητες έως 35,86 terraflop. Ένα terraflop αντιστοιχεί σε ένα δισεκατομμύριο υπολογισμούς κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο, περίπου 100 φορές η ταχύτητα του μέσου οικιακού υπολογιστή.
Όταν το σύστημα της ΙΒΜ ολοκληρωθεί, οι επιδόσεις του αναμένεται να τετραπλασιαστούν στα 360 terraflop.
To πρωτότυπο του Blue Gene/L, που διαθέτει 16,384 επεξεργαστές διαμοιρασμένους σε 16 επιμέρους μονάδες, βρίσκεται ακόμα στα εργαστήρια της IBM. Το 2005, το πλήρες σύστημα, με 65.536 επεξεργαστές, θα εγκατασταθεί στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στο Λος Αλαμος και θα χρησιμοποιείται κυρίως σε μελέτες γήρανσης του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ.
Ο Columbia της Silicon Graphics, αποτελούμενος από 20 μονάδες, σημείωσε σταθερή ταχύτητα 51,86 terraflop και βρίσκεται στη δεύτερη θέση του Top500. To σύστημα, που τρέχει Linux και διαθέτει 10.240 επεξεργαστές, έχει εγκατασταθεί στο Ερευνητικό Κέντρο Ames της NASA και χρησιμοποιείται για την προσομείωση διαστημικών αποστολών, σε κλιματικές μελέτες και σε έρευνες αεροναυπηγικής.
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ένα ακόμα σύστημα της IBM, ο MareNostrum του Κέντρου Υπερυπολογιστών της Βαρκελώνης. Είναι ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής στην Ευρώπη και θα αξιοποιηθεί στην επιστημονική έρευνα, στο χώρο της γενωμικής και της κβαντικής χημείας, μεταξύ άλλων.
Η IBM, που έχει αναπτύξει τα 216 από τα 500 συστήματα της φετινής λίστας, κατάφερε να πετύχει υψηλές επιδόσεις με παράλληλη μείωση του όγκου και της κατανάλωσης ενέργειας.
Ο πλήρης Blue Gene/L καταλαμβάνει έκταση 232 τετραγωνικών μέτρων και κάθε χρόνο θα καταναλώνει ένα εκατ. δολάρια σε ηλεκτρικό ρεύμα. Συγκριτικά, ο Earth Simulator εκτείνεται σε επιφάνεια μεγαλύτερη από τρία στρέμματα. Αν ήταν τόσο ισχυρός όσο το σύστημα της IBM, το κόστος για την τροφοδοσία του θα έφτανε τα 60 εκατ. δολάρια ανά έτος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις