Προβληματισμός από τα πολύνεκρα δυστυχήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις
Οι Ένοπλες Δυνάμεις θρήνησαν 24 ανθρώπους σε τρία διαφορετικής φύσεως πολύνεκρα δυστυχήματα το 2004, που όμως καταδεικνύουν όλα το ίδιο πράγμα: ότι οι ΕΔ χρήζουν ριζικής αναδιάρθρωσης, προκειμένου να ανταποκρίνονται μεν στις αυξημένες προκλήσεις των καιρών, αλλά και να εξασφαλίζουν τη σωματική ακεραιότητα του ανθρώπινου δυναμικού.
31
Σε πολλά στρατόπεδα του Έβρου -και όχι μόνο- παρατηρεί ο κάθε νεοεισερχόμενος στρατιώτης μεταξύ άλλων μία επιγραφή που αναφέρει: «ούτε μία σταγόνα αίμα σε καιρό ειρήνης». Η ασφάλεια των στρατευμένων -κληρωτών και επαγγελματιών- αποτελεί ασφαλώς μία από τις σημαντικές προτεραιότητες του Ελληνικού Στρατού, όπως οφείλει να είναι άλλωστε. Ωστόσο, παρά και τη σταδιακή υλοποίηση του σχεδίου για ημιεπαγγελματικό στρατό, το 2004 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «μαύρη χρονιά» για τις Ένοπλες Δυνάμεις με τα θανατηφόρα ατυχήματα να διαδέχονται το ένα το άλλο…
Τα άσχημα μαντάτα κατέφθασαν αρχικά στο ΓΕΣ την Μεγάλη Πέμπτη, 8 Απριλίου από το ακριτικό φυλάκιο Μανίτσα, σε απόσταση περίπου 3χλμ. από το Σουφλί: πέντε στρατιώτες βρήκαν ακαριαίο θάνατο από ηλεκτροπληξία, όταν επιχείρησαν να επανατοποθετήσουν τον ιστό της σημαίας στη βάση του μετά από εργασίες συντήρησης. Ο ιστός ήλθε σε επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ, τα οποία βρίσκονται ακριβώς πάνω από το φυλάκιο (!) και οι πέντε νέοι -ηλικίας από 20 έως 28 ετών- που κλήθηκαν να υπηρετήσουν την πατρίδα, σκοτώθηκαν αμέσως.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κήρυξε διήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις και τόνισε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο στρατό. Αίσθηση προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι ουδείς εκ των υπεύθυνων αξιωματικών στη συγκεκριμένη μονάδα απεπέμφθη…
Δεν πέρασε όμως ούτε ένας μήνας και νέα τραγωδία συγκλόνισε τον Ελληνικό Στρατό: στις 5 Μαΐου, δύο ανθυπολοχαγοί έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν, όταν ένα τεθωρακισμένο όχημα τύπου BMP-1 ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε πάνω σε κιόσκι, όπου εκπαιδεύονταν στη μηχανοδήγηση τουλάχιστον 30 αξιωματικοί. Το νέο ατύχημα σημειώθηκε στο Στρατόπεδο Κατσιμήτρου στο Πέραμα Ιωαννίνων.
Αυτό ήταν μάλλον και ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Με εντολή του Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου αποπέμφθηκαν τόσο ο διοικητής του 3/40 Συντάγματος Ευζώνων αντισυνταγματάρχης Πέτρος Παπαπέτρος όσο και ο διοικητής του 625ου Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού -της μονάδας δηλαδή όπου συνέβη το ατύχημα- ταγματάρχης Κώστογλου Αιμίλιος. Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστή η είδηση ότι ένας υπαξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια επιθεώρησης ενός αεροσκάφους Mirage 2000, κάτι που επιβάρυνε ακόμη περισσότερο το κλίμα στο ΥΕΘΑ…
Επτά νεκροί είναι πολλοί σε καιρό ειρήνης, φέρεται να είπε στον αρχηγό ΓΕΣ την επομένη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ζητώντας ουσιαστικά την παραίτηση του αντιστρατήγου, Παναγιώτη Χαρβάλα. Στην ηγεσία του ΓΕΣ ανήλθε ο αντιστράτηγος Νικόλαος Ντούβας, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για βελτίωση του αξιόμαχου του Στρατού Ξηράς στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τέσσερις μήνες αργότερα όμως -και συγκεκριμένα στις 11 Σεπτεμβρίου- μία νέα πολύνεκρη τραγωδία χτύπησε πάλι τον Στρατό Ξηράς: το ελικόπτερο Chinook που μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο και άλλα 16 άτομα στο Αγιον Όρος συνετρίβη ανοιχτά της Σιθωνίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι επιβαίνοντες. Ως επίσημη εκδοχή για τα αίτια του νέου δυστυχήματος αναφέρθηκε η μηχανική βλάβη. Ωστόσο, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η καθυστερημένη ενημέρωση των ανώτερων κλιμακίων της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, με αποτέλεσμα να αποπεμφθεί τελικά ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Παναγιώτης Παπανικολάου, ο οποίος άφησε σαφείς αιχμές κατά του ΥΕΘΑ κατά την παράδοση των καθηκόντων του…
Οι τραγωδίες για τις Ένοπλες Δυνάμεις εντός του 2004 δεν τειλειώνουν εδώ. Στις 14 Οκτωβρίου δύο διθέσια μαχητικά F-16 χάθηκαν από τα ραντάρ περίπου στις 3.00 το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ πετούσαν στην περιοχή του Πηλίου. Οι τέσσερις χειριστές εντοπίστηκαν νεκροί. Είχε προηγηθεί η συντριβή ενός F-4 Phantom κατά τι διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης στις 15 Ιουνίου στην περιοχή του Παρνασσού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι δύο χειριστές του.
Τελικός απολογισμός: 31 νεκροί σε δυστυχήματα στις Ένπολες Δυνάμεις εντός του «μαύρου» 2004. Ούτε η αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του ΓΕΣ απέδωσε τα αναμενόμενα, καθώς φαίνεται πλέον ότι υπάρχουν αρκετές εγγενείς αδυναμίες στις τάξεις του στρατεύματος -θα μπορούσε να αναφέρει κανείς αρκετές αιτίες, από την σοβαρή έλλειψη επάνδρωσης αρκετών μονάδων και προβλήματα διοικητικής διάρθρωσης, έως τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία που χαρακτηρίζει ορισμένα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
B.T.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μπενιαμίν Νετανιάχου: Μίλησε για νέα «δίκη του Ντρέιφους» μετά το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
- Τρίτο κόμμα με τη βούλα, μίκρυνε η παρεούλα
- Τις ακριβότερες υπηρεσίες υγείας στην περιοχή έχει η Ελλάδα
- Συνταγή: Λαχταριστό κιουνεφέ
- Αθηνά Λινού: Κάνει μήνυση στον Πολάκη – Καταθέτει δεκάδες κούτες με χιλιάδες έγγραφα στην εισαγγελία
- Καιρός: Ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο, βροχές στη δυτική Ελλάδα την Παρασκευή – Τσουχτερό κρύο το Σαββατοκύριακο