Τετάρτη 03 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Αρχίζει τη Δευτέρα η τρίτη δίκη για την τρομοκρατία

Αρχίζει τη Δευτέρα η τρίτη δίκη για την τρομοκρατία

Στην δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού αρχίζει την Δευτέρα η τρίτη δίκη για την τρομοκρατία και συγκεκριμένα το δεύτερο σκέλος της δικογραφίας για τον ΕΛΑ. Στο εδώλιο οι Γ.Σερίφης, Μ.Κασσίμης, Χρ.Τσιγαρίδας, Κ.Αγαπίου, Ειρ.Αθανασάκη και Αγγ.Κανάς.

53

Στην δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού αρχίζει την Δευτέρα η τρίτη δίκη για την τρομοκρατία και συγκεκριμένα το δεύτερο σκέλος της δικογραφίας για τον ΕΛΑ. Στο εδώλιο οι Γιάννης Σερίφης, Μιχάλης Κασσίμης, Χρήστος Τσιγαρίδας, Κώστας Αγαπίου, Ειρήνη Αθανασάκη και Αγγελέτος Κανάς.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής, η ακροαματική διαδικασία, με προεδρεύοντα της σύνθεσης του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, πρόεδρο εφετών Ιωάννη Τέντε και απαρτίζεται από τους εφέτες Λεωνίδα Ντούλη και Μαρία Χυτήρογλου και τον εισαγγελέα Μιλτιάδη Ανδρειωτέλη, καθώς και τους αναπληρωτές τους Σπύρο Ζιάκα, πρόεδρο Εφετών, Αθανάσιο Λιάζο και Αριστείδη Πελεκάνο, εφέτες, και Κωνσταντίνο Νίκα, εισαγγελέα, θα αφορά το δεύτερο σκέλος της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί για τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΛΑ.

Η έναρξη αυτής της δεύτερης, από δικαστήριο του πρώτου βαθμού, δίκης για τη δράση του ΕΛΑ αναμένεται να «σηματοδοτηθεί» από μια σειρά ενστάσεις και νομικά ζητήματα που θα θέσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης, οι οποίοι αφήνουν ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο αναβολής της δίκης.

Νομικά προβλήματα που θα θέσουν οι υπερασπιστές θα κληθεί πιθανότατα να επιλύσει σε πρώτη φάση το δικαστήριο. Στην περίπτωση που οι δικαστές απορρίψουν τα δικονομικά αιτήματα ή αποφασίσουν την πρόοδο της διαδικασίας επιφυλασσόμενοι να αποφανθούν γι αυτά στη συνέχεια, θα ξεκινήσει η εξέταση μαρτύρων.

Αυτοί που περιλαμβάνονται στον σχετικό κατάλογο του κατηγορητηρίου ανέρχονται σε 79, ενώ δεν αποκλείεται να είναι ανάλογος και ο αριθμός των μαρτύρων υπεράσπισης τους οποίους θα προτείνουν στο δικαστήριο οι κατηγορούμενοι διά των νομικών τους εκπροσώπων.

Ανάμεσα στους μάρτυρες περιλαμβάνονται και ορισμένοι που είχαν καταθέσει στην πρώτη δίκη, όπως η πρώην σύζυγος του Αγγελέτου Κανά, Σοφία Κυριακίδου, οι καταθέσεις της οποίας, όπως εκτιμάται, αποτέλεσαν τη «ραχοκοκαλιά» του κατηγορητηρίου στην υπόθεση του ΕΛΑ. Η εξέτασή της αναμένεται να ανεβάσει το «θερμόμετρο» της έντασης στη δικαστική αίθουσα, ενώ ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος υπεράσπισης του Αγγελέτου Κανά, θα υποβάλει αίτημα στο δικαστήριο να μην την εξετάσει ως μάρτυρα.

«Πρωταγωνιστής» σε αυτή τη νέα δίκη για τον ΕΛΑ θα είναι αναμφισβήτητα ο Γιάννης Σερίφης, ο οποίος φέρεται με βάση το κατηγορητήριο ως μέλος του ΕΛΑ από το 1975 που ιδρύθηκε η οργάνωση ως το 2003 και ως ένας από τους δράστες της έκρηξης στον Περισσό.

Η επίθεση έγινε στις 19.9.1994, είχε στόχο λεωφορείο που μετέφερε αστυνομικούς και πολιτικό προσωπικό και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο αστυνομικός υποδιευθυντής Απόστολος Βέλλιος και να τραυματιστούν 14 άτομα. Η υπόθεση της έκρηξης στον Περισσό είχε κριθεί εν μέρει από το πρώτο δικαστήριο, που ολοκλήρωσε τις συνεδριάσεις του τον περασμένο Oκτώβριο. Η εν λόγω ενέργεια θα απασχολήσει και το παρόν δικαστήριο αλλά μόνο ως προς την εμπλοκή ή όχι του Γιάννη Σερίφη σε αυτήν. Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Σερίφης έχει κριθεί αθώος, στη δίκη για την 17Ν.

Για την έκρηξη στον Περισσό αλλά και για άλλες ενέργειες των οποίων την ευθύνη είχε αναλάβει ο ΕΛΑ από το 1986 ως το 1995 έχουν καταδικαστεί ως «απλοί συνεργοί» σε κάθειρξη 25 χρόνων ο καθένας οι Χρήστος Τσιγαρίδας, Κώστας Αγαπίου, Ειρήνη Αθανασάκη και Αγγελέτος Κανάς, οι οποίοι αναμένουν να επανακριθούν γι αυτή τη μεγάλη δικογραφία από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Στην παρούσα δίκη οι τέσσερις προαναφερόμενοι και ο Μιχάλης Κασσίμης -που αθωώθηκε στη πρώτη δίκη για τον ΕΛΑ- θα δικαστούν για οκτώ επί μέρους βομβιστικές επιθέσεις του ΕΛΑ που δεν είχαν περιληφθεί στη μεγάλη δικογραφία της υπόθεσης.

Πρόκειται για εκρήξεις με υλικές ζημιές εις βάρος υπουργείων, εφοριών και αστυνομικών τμημάτων οι οποίες αρχικά είχε θεωρηθεί ότι είχαν υποπέσει σε παραγραφή λόγω παρέλευσης 15ετίας. Μετά από περαιτέρω ανάκριση όμως και σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα που εκδόθηκε ενώ η πρώτη δίκη ήταν σε εξέλιξη, κρίθηκε ότι τα κτίρια στα οποία σημειώθηκαν οι επιθέσεις είναι «κοινής ωφελείας» και άρα το αδίκημα παραγράφεται στα 20 χρόνια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός εναντίον του Μίτσελ και η μέθοδος του Μεντιλίμπαρ

Τέσσερα φιλικά ο Ολυμπιακός στην Ολλανδία. Το ένα απέναντι στη νέα ομάδα του Μίτσελ που…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 03 Ιουλίου 2024