Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κάρολος Παπούλιας με 279 ψήφους της Βουλής
Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξελέγη την Τρίτη από τη Βουλή των Ελλήνων ο Κάρολος Παπούλιας με το ρεκόρ των 279 ψήφων. «Παρών» δήλωσαν μόνο οι βουλευτές του ΚΚΕ και του Συνασπισμού. Τέσσερις απώντες, μεταξύ των οποίων ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος.
- Βενσάλ Κασέλ, ετών 58: Η Μπελούτσι, ο Άντριου Τέιτ & άλλες ιστορίες για αυτόν που έφερε το Μίσος στην οθόνη
- Γιατί η Γερμανία δεν θα συνελάμβανε τον Νετανιάχου
- Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη, ζητώντας να μειωθούν τα ενοίκια
- Η Tesla η πιο θανατηφόρα μάρκα αυτοκινήτου σε περίπτωση ατυχήματος
30
Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 279 ψήφους εξελέγη από την Βουλή των Ελλήνων ο Κάρολος Παπούλιας. Τον πρώην υπουργό Εξωτερικών ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και δύο από τους τρεις ανεξάρτητους, ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΝ. Συνολικά ψήφισαν 296 βουλευτές.
Αναλυτικά, το σύνολο των παρόντων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας (163) και του ΠΑΣΟΚ (114), καθώς και οι δύο από τους τρεις ανεξάρτητους βουλευτές (Στέλιος Παπαθεμελής και Στέφανος Μάνος) ψήφισαν τον κ. Παπούλια.
Οι 11 βουλευτές του ΚΚΕ και οι 6 του Συνασπισμού δήλωσαν «παρών», ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ο οποίος εξελέγη με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, απουσίαζε.
Ο κ. Ανδριανόπουλος είχε εκφράσει ενστάσεις για την επιλογή του Κάρολου Παπούλια, αλλά είχε δηλώσει διατεθειμένος να ψηφίσει το νέο Πρόεδρο εφόσον του το ζητούσε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Από την ψηφοφορία έλειπαν επίσης ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ιλχάν Αχμέτ ο βουλευτής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσίμας και ο βουλευτής της Β Αθήνας του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος
Ο πρώτος απουσίαζε με επίσημη αποστολή στο εξωτερικό, ενώ οι άλλοι δύο βουλευτές απουσίασαν λόγω ασθενείας. Με επιστολές τους, οι κ.κ. Ιλχάν Αχμέτ και Κώστας Τσίμας δήλωσαν ότι εάν ήταν στην αίθουσα θα ψήφιζαν τον κ. Παπούλια.
Η ειδική πανηγυρική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής άρχισε με την ανάγνωση των επιστολών των προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΝΔ Κώστα Καραμανλή και του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, με τις οποίες πρότειναν για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Κάρολο Παπούλια.
Ακολούθησε η ονομαστική ψηφοφορία με την κλήση των βουλευτών οι οποίοι, είτε εξέφραζαν την προτίμησή τους στο πρόσωπο του κ. Παπούλια είτε δήλωναν «παρών». Η συνεδρίαση έληξε με την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας από την πρόεδρο της Βουλής.
Η ανακοίνωση του αποτελέσματος
Με «αίσθημα ευθύνης» αποδέχθηκε ο Κάρολος Παπούλιας την επίσημη ανακοίνωση της εκλογής του στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Τον κ. Παπούλια επισκέφθηκαν στο γραφείο του η πρόεδρος της Βουλής και οι πέντε αντιπρόεδροι, προκειμένου να τον ενημερώσουν.
Η δήλωση του νέου Προέδρου έχει ως εξής:
«Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας της Βουλής δικαιώνει τη συνταγματική επιδίωξη για συναίνεση στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η συναίνεση είναι κατάκτηση για τον πολιτικό μας πολιτισμό και αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την πατρίδα μας.
» Η επικοινωνία μου με τους Έλληνες πολίτες με έχει διδάξει ότι αποτελούν συλλογικό ζητούμενο η πολιτική ωριμότητα και εντιμότητα, το μέτρο και η ευαισθησία στη δημόσια ζωή, ώστε να προετοιμάσουμε ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα μας και να οικοδομήσουμε μια κοινωνία λιγότερο εγωιστική και περισσότερο δίκαιη.
» Με σεβασμό στις απόψεις όλων των κομμάτων και των αντιπροσώπων του ελληνικού λαού, ευχαριστώ θερμά για τη μεγάλη τιμή, την οποία αποδέχομαι με αίσθημα ευθύνης.»
Νωρίτερα, η πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων τόνισε ότι η πενταετής θητεία του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας πρόκειται να συναντήσει σημαντικά γεγονότα και εξελίξεις.
«Η ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προωθηθεί με την ψήφιση, ενδεχομένως, και της συνταγματικής συνθήκης, τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιοριστούν χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη, τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές, καθώς θα μπορούν να προστατεύονται, αλλά και να παραβιάζονται από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων και πάντως, η δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμαστεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης» ανέφερε η κυρία Μπενάκη και συνέχισε:
«Η χώρα μας εξάλλου θα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά διλήμματα σε πολλούς τομείς: στα εθνικά θέματα δρομολογούνται εξελίξεις που απαιτούν σύμπνοια και νηφαλιότητα, στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα πρέπει να γίνουν τομές και να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, η διαπαιδαγώγηση των νέων θα απαιτήσει αναπροσανατολισμούς στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, ο ελληνικός πολιτισμός θα πρέπει να ανακτήσει την ιστορική του πρωτοπορία.»
Η πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανταποκριθεί άριστα στο ρόλο αυτό, με όπλα την «μακρά πολιτική πείρα, την επιστημονική κατάρτιση, την κοινωνική ευαισθησία και τον ήπιο και μετριοπαθή χαρακτήρα του».
Η ορκωμοσία
Ο Κάρολος Παπούλιας θα ορκιστεί ενώπιον της Βουλής στις 12 Μαρτίου, μία ημέρα μετά τη λήξη της θητείας του απερχόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.
Δηλώσεις Στεφανόπουλου
Eξαίρετο πολιτικό χαρακτήρισε για άλλη μια φορά τον Κάρολο Παπούλια ο απερχόμενος Πρόεδρος Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, με δηλώσεις το βράδυ της Τρίτης του έξω από το σπίτι του.
Ερωτηθείς για τα συναισθήματα του από την εκλογή νέου πρόεδρου, ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε: «Δεν είναι διαφορετικά από αυτά που ξέρω από την αρχή. Κάποτε θα τελειώσει η θητεία μου. Θέλω να εκφράσω μόνο άλλη μια φορά τη χαρά μου ότι με διαδέχεται ο κ. Παπούλιας, ο οποίος είναι ένας εξαίρετος πολιτικός, όπως πολλές φορές το έχω πει και όπως ακραδάντως το πιστεύω».
Σε ερώτηση αν ήταν καλά τα δέκα χρόνια της θητείας του, υπογράμμισε: «Για εμένα πολύ καλά, για τον κόσμο και για τον τόπο εξαρτάται από την κρίση των άλλων».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις