36

Ο επιστήμονας που κατάφερε να προσδιορίσει πρώτος την αλληλουχία του ανθρώπινου γονιδιώματος ξεκίνησε ένα παράξενο ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο τη μαζική αναγνώριση των μικροοργανισμών που ζουν στην ατμόσφαιρα της Νέας Υόρκης.

Το «Πρόγραμμα Εναέριου Γονιδιώματος» του Ινστιτούτου Κρεγκ Βέντερ ίσως οδηγήσει στην ανακάλυψη άγνωστων μικροβίων, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τη βιοασφάλεια της πόλης.

Όπως σχολίασε ο Βέντερ στους Times της Νέας Υόρκης, μόνο το 1% των αερομεταφερόμενων βακτηρίων, μυκήτων και ιών είναι δυνατόν να αναγνωριστούν με εργαστηριακές καλλιέργειες.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ινστιτούτου, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος εγκαθίστανται ειδικά φίλτρα σε εξωτερικούς χώρους και στο εσωτερικό κτιρίων, τα οποία θα συλλέγουν κάθε μικροσκοπικό αιωρούμενο σωματίδιο. Κάθε μικροοργανισμός που παγιδεύεται στο δείγμα θα αναλύεται στη συνέχεια γενετικά με τη μέθοδο που ανέπτυξε ο Βέντερ.

Στη μέθοδο προσδιορισμού της γενετικής αλληλουχίας με «κατάτμιση» (shotgun method), τα μόρια του DNA δεν αναλύονται γραμμικά, από το ένα άκρο μέχρι το άλλο, αλλά διασπώνται σε μικρότερα, τυχαία τμήματα των οποίων η αλληλουχία είναι ευκολότερο να προσδιοριστεί.

Στη συνέχεια, τα μικρά αυτά τμήματα επανασυναρμολογούνται από ισχυρούς υπερυπολογιστές με βάση την αλληλοεπικάλυψη που υπάρχει σε ορισμένα από τα τμήματα DNA.

Η μέθοδος αυτή επέτρεψε στην εταιρεία Celera του Βέντερ να προσδιορίσει την αλληλουχία του ανθρώπινου DNA νωρίτερα από την διεθνή κοινοπραξία που είχε αναλάβει το Πρόγραμμα για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα. Η μέθοδος του Βέντερ πλεονεκτεί σε ταχύτητα αλλά μειονεκτεί σε ακρίβεια.

Ο Βέντερ έχει ήδη ξεκινήσει αντίστοιχο πρόγραμμα για τη γενετική αναγνώριση όλων των μικροοργανισμών που ζουν στη θάλασσα των Σαργασσών, έξω από τις Μπαχάμες, και μέχρι στιγμής έχει ανιχνεύσει 1,2 εκατομμύρια νέα γονίδια και 1.800 νέα είδη.

Όπως σχολιάζει το NewScientist.com, πολλοί ερευνητές θεωρούν «τρελά» τα εγχειρήματα του Βέντερ, δεν αποκλείουν όμως την πιθανότητα να είναι χρήσιμα.

Το Πρόγραμμα Εναέριου Γονιδιώματος αφενός θα αποκαλύψει άγνωστα μικρόβια που κυκλοφορούν στον αέρα, αφετέρου ίσως βοηθήσει στην οχύρωση της Νέας Υόρκης από βιολογικές επιθέσεις.

Οι Αρχές της πόλης θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τις ίδιες εγκαταστάσεις για να προσδιορίζουν σε τακτικά χρονικά διαστήματα το γονιδιακό «προφίλ» του αέρα της πόλης και να ανιχνεύουν έγκαιρα τυχόν γονίδια που προέρχονται από παθογόνα μικρόβια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ