Ορκίστηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κάρολος Παπούλιας
Έκτος Πρόεδρος της μεταπολιτευτικής Ελληνικής Δημοκρατίας ορκίστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Κάρολος Παπούλιας. Από την ορκωμοσία αποχώρησε ο Συνασπισμός. Απόντες οι Κ.Μητσοτάκης και Ντ.Μπακογιάννη. Συγκινητική αλλαγή σκυτάλης στο Προεδρικό Μέγαρο.
- Αναβλήθηκε η δίκη του αστυνομικού που φέρεται να επιτέθηκε σε εθελοντή Αϊ-Βασίλη στο Χαλάνδρι
- «Φτάνει πια η κοροϊδία» - Τέσσερα χρόνια σε κοντέινερ 60 σεισμόπληκτες οικογένειες στη Λάρισα
- Απολύθηκε live Τούρκος αναλυτής του BBC – Τι τόλμησε να πει σε ζωντανή εκπομπή
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 182 επιβάτες που είχε φύγει από Αίγινα με προορισμό τον Πειραιά
43
Έκτος Πρόεδρος της μεταπολιτευτικής Ελληνικής Δημοκρατίας ορκίστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Κάρολος Παπούλιας.
Η τελετή ορκωμοσίας στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων ξεκίνησε στις 11:45 και η αλλαγή σκυτάλης στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας πραγματοποιήθηκε λίγο αργότερα στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέλαβε καθήκοντα από τον προκάτοχό του Κωστή Στεφανόπουλο.
Το χρονικό της ορκωμοσίας
Την έναρξη της συνεδρίασης κήρυξε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής Σωτήρης Χατζηγάκης, παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.
Νωρίτερα, τον Κ.Παπούλια είχαν υποδεχθεί στην κεντρική πύλη του Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Βουλής Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα.
Ο κ. Παπούλιας εισήλθε στην αίθουσα της Ολομέλειας, χειροκροτούμενος από το βουλευτικό Σώμα, και αμέσως μετά ξεκίνησε η τελετή της ορκωμοσίας από τον Αρχιεπίσκοπο και τους συνοδικούς ιεράρχες.
Στο σημείο αυτό αποχώρησαν από την αίθουσα οι έξι βουλευτές του Συνασπισμού, οι οποίοι όμως επέστρεψαν για να χειροκροτήσουν τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος διάβασε τον όρκο, τον οποίο επανέλαβε στη συνέχεια ο κ. Παπούλιας, και στο τέλος όλοι -πλην των βουλευτών του ΚΚΕ- αναφώνησαν «άξιος».
«Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας, Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζομαι την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του ελληνικού λαού» ορκίστηκε ο Κ.Παπούλιας.
Αμέσως μετά, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το πρωτόκολλο ορκωμοσίας, που συνυπογράψανε ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Βουλής, και χαιρέτησε τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.
Εν συνεχεία οι κ. Παπούλιας, Καραμανλής και Μπενάκη-Ψαρούδα μετέβησαν στο γραφείο της προέδρου της Βουλής, ενώ στις 12:25 ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Τιμές απέδωσε η μπάντα της Προεδρικής Φρουράς.
Πριν αποχωρήσει από το προαύλιο της Βουλής, ο κ. Παπούλιας χαιρέτησε ένα προς ένα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και τους περισσότερους από τους παριστάμενους βουλευτές.
Αλλαγή φρουράς
Ακολούθησε η τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων στο Προεδρικό Μέγαρο. Στους δρόμους γύρω από το Μέγαρο είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες Αθηναίοι, ενώ επί της Ηρώδου Αττικού βρίσκονταν Ηπειρώτες με τις παραδοσιακές στολές, που καταχειροκρότησαν τον κ. Παπούλια. Τιμές απέδωσαν το άγημα και η μπάντα της Προεδρικής Φρουράς και τιμητικό τάγμα από τα τρία Σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο Κάρολος Παπούλιας κατήλθε από το προεδρικό αυτοκίνητο, στο ύψος του Μεγάρου Μαξίμου, και χαιρέτισε διά χειραψίας τους συγκεντρωμένους πολίτες, αλλά και ορισμένους βουλευτές, οι οποίοι τον χειροκροτούσαν και τον επευφημούσαν λέγοντας «άξιος». «Σας ευχαριστώ όλους» είπε συγκινημένος ο κ. Παπούλιας.
Τον Κ.Παπούλια υποδέχθηκε στην πύλη του Προεδρικού Μεγάρου ο διευθυντής ασφαλείας της Προεδρίας της Δημοκρατίας υποστράτηγος Αντώνης Παυλίδης, ενώ στην είσοδο του Μεγάρου τον περίμενε ο απερχόμενος Πρόεδρος Κωστής Στεφανόπουλος. Οι δύο άνδρες στάθηκαν στην είσοδο για την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και εν συνεχεία κατευθύνθηκαν στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας όπου ακολούθησε προσφώνηση του κ. Στεφανόπουλου και αντιφώνηση του κ. Παπούλια.
«Παρακαλώ δεχθείτε τα συγχαρητήριά μου. Σας περιέβαλε όλος ο ελληνικός λαός με την συμπάθεια και την εκτίμησή του, που άλλωστε απολαμβάνατε και στο παρελθόν ως υπουργός. Κύριε Πρόεδρε, πέραν των ευχών τις οποίες διατύπωσα, πιστεύω ότι πιο αποδοτικές θα είναι οι αρετές και ικανότητές σας. Δεν θα ήθελα να τις μνημονεύσω μία προς μία, ούτε άλλωστε χρειάζεται να το κάνω, γιατί θα θίξω τη μετριοφροσύνη σας» είπε στην προσφώνησή του ο κ. Στεφανόπουλος, υπογραμμίζοντας:
«Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν τα καλύτερα της πολιτικής μας ζωής. Όμως η δημοκρατία μας έχει ανάγκη ορισμένων βελτιώσεων, όχι σε επίπεδο πολιτεύματος. Δυστυχώς, αυτές τις ημέρες η κοινή γνώμη ακούει πράγματα δυσάρεστα και στη σκέψη όλων μας περνά η ανάγκη ενίσχυσης ορισμένων διαδικασιών, μεταξύ των οποίων του ελέγχου που πρέπει να επικεντρωθεί σε ορισμένες πλευρές της πολιτικής μας ζωής. Ελέγχου που πρέπει να συνοδεύεται με κυρώσεις».
Ο κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε τόσο τη βεβαιότητα του ότι ο Κάρολος Παπούλιας «θα πράξει το παν για την υπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων, όπως άλλωστε το είχε πράξει και ως υπουργός» όσο και τη λύπη του γιατί -όπως είπε- δεν μπορεί να «ανταποδώσει» στον κ. Παπούλια το γεγονός ότι δύο φορές, το 1995 και το 2000, τον είχε ψηφίσει για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Τα λόγια σας με συγκίνησαν. Στο παρελθόν με συγκινήσατε πολλές φορές όταν εκφράζατε την αγωνία για μεγάλα εθνικά θέματα. Πετύχατε να είστε η φωνή του πολιτεύματος, αλλά και η φωνή του μέσου πολίτη που αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο, για έναν πιο δίκαιο κόσμο» αντιφώνησε ο κ. Παπούλιας, προσθέτοντας:
«Δυσαρεστήσατε ισχυρούς φίλους και είπατε τραχιά λόγια και για την κοινωνική πλειοψηφία. Είπατε όμως πάντοτε την αλήθεια. Την αλήθεια που επιζητούμε όλοι, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσης θεσμών και αξιών, όπως αυτή, σε μια περίοδο που πρέπει να εντείνουμε τις δυνάμεις μας για να προστατεύσουμε το όνομα της χώρα μας στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, ώστε να μην πληγώνει η πατρίδα εμάς, τα παιδιά και τα εγγόνια μας».
» Η κληρονομιά που μου αφήνετε είναι βαριά και θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις, και με την πεποίθηση ότι κανείς δεν παραμένει στο απυρόβλητο των θεσμών, να ανταποκριθώ σε αυτό που δημιουργήσατε».
Η αλλαγή σκυτάλης ολοκληρώθηκε με τον αποχαιρετισμό του Κωστή Στεφανόπουλου από τον Κάρολο Παπούλια στην είσοδο του Μεγάρου. Ο κ. Στεφανόπουλος χαιρέτισε του συνεργάτες του νέου Προέδρου, το Γενικό Γραμματέα της Προεδρίας της Δημοκρατίας πρέσβη Κ.Γεωργίου, τον κ. Κώστα Μπίκα και τους λοιπούς και αναχώρησε αρχικώς για το νέο γραφείο του στο κέντρο των Αθηνών και ακολούθως για την κατοικία του.
Ο Κωστής Στεφανόπουλος, που τίμησε στο έπακρο το ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, κερδίζοντας την αγάπη όλων των Ελλήνων, αποχώρησε συγκινημένος από την Ηρώδου Αττικού, δέκα χρόνια μετά την πρώτη του εκλογή, στις 8 Μαρτίου του 1995.
Απουσίες και παρουσίες
Την ίδια στιγμή, ερωτηματικά προκαλεί η απουσία από την τελετή του επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη, που είχαν προσκληθεί.
Απόντες ήταν επίσης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ.Κολιοπάνος ο οποίος είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου, ο ευρωβουλευτής Νίκος Σηφουνάκης, αλλά και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέφανος Μάνος.
Δικαιολογημένα απόντες ήταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ρ.Ζήση, Στ.Ματζαπετάκης και Θ.Τζάκρη, που λείπουν στο εξωτερικό σε επίσημες αποστολές της Βουλής, ο Δ.Πιπεργιάς που νοσηλεύεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο και ο Τάσος Σιδηρόπουλος που αντιμετωπίζει σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα.
Σε αποστολές της Βουλής είναι και οι βουλευτές της ΝΔ Κώστας Τασούλας και Πέτρος Μαντούβαλος. Απόντες ήταν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Περλεπέ και Ηλίας Παπαηλίας, που βρίσκονται αμφότεροι σε ιδιωτικές επισκέψεις στο εξωτερικό. Από το ΚΚΕ, απουσίασαν οι βουλευτές κ. Σκυλλάκος, Γκατζής, Τσιόγκας, Χουρμουζιάδης, Σκοπελίτης και Τζέκης.
Το «παρών» στην ορκωμοσία έδωσαν, ωστόσο, ο Έλληνας επίτροπος στην ΕΕ Στ.Δήμας, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρ. Σαρτζετάκης, οι πρώην πρωθυπουργοί Γ.Γρίβας και Γ.Ράλλης, εκπρόσωποι ξένων πρεσβειών, αλλοδόξων και αλλοδαπών ομοδόξων θρησκευτικών δογμάτων, εκπρόσωποι της στρατιωτικής, δικαστικής και πνευματικής ηγεσίας της χώρας, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διοικητές τραπεζών κ.ά.
Από τα θεωρεία της Ολομέλειας δεν έλειπε φυσικά η οικογένεια του Κ.Παπούλια, ενώ παρόντες ήταν ακόμη ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, οι παλαιοί προσωπικοί φίλοι του κ. Παπούλια, Γιώργος Κατσιφάρας και Αντώνης Λιβάνης και οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κ. Κρεμαστινός, Γικόνογλου και Βαλυράκης.
Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα
Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Κάρολο Παπούλια για την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του απέστειλε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος απέστειλε επίσης επιστολή προς τον αποχωρούντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.
Ευχές στο νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας απηύθυνε και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β, ο οποίος παρακολούθησε τηλεοπτικά την τελετή ορκωμοσίας του Κάρολου Παπούλια, μαζί με τους απόδημους Έλληνες της Αφρικής.
Ο αλεξανδρινός προκαθήμενος δεν έκρυψε το θαυμασμό του για το νέο Έλληνα πρόεδρο, για τον οποίο ευχήθηκε να έχει στην πενταετή θητεία του «κάθε καλό, με ευλογία Θεού».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις