Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Παρθενώνας, Ηρώδειο και Ερέχθειο, οι πρωταγωνιστές τηλεοπτικής διαφήμισης

Παρθενώνας, Ηρώδειο και Ερέχθειο, οι πρωταγωνιστές τηλεοπτικής διαφήμισης

Τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου πήρε γνωστή εταιρεία ηλεκτρονικών για τη χρησιμοποίηση του Παρθενώνα, του Ερεχθείου και του Ηρωδείου στη νέα τηλεοπτική της διαφήμιση, η οποία όμως δεν θα προβληθεί στην Ελλάδα.

43

Τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου πήρε γνωστή εταιρεία ηλεκτρονικών για τη χρησιμοποίηση του Παρθενώνα, του Ερεχθείου και του Ηρωδείου στη νέα τηλεοπτική της διαφήμιση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, αν και αρχικά το αίτημα της εταιρείας Philips είχε αντιμετωπισθεί με πολύ σκεπτικισμό, τελικώς η εισήγηση των μελών του ΚΑΣ, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του, ήταν καταφατική – πλην ενός μειοψηφήσαντος.

Η διαφήμιση πάντως, της οποίας το σλόγκαν είναι «Εύρηκα. Oι αρχαίοι Έλληνες είχαν πολλά να δουν. Όχι τόσα πολλά όσα οι σύγχρονοι», δεν πρόκειται να προβληθεί στην Ελλάδα, αλλά σε Κίνα, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Βόρεια Αμερική, Γερμανία, Βρετανία, Ισπανία, Ινδία, Βραζιλία και Ρωσία.

Τα μέλη του ΚΑΣ έκριναν ότι η διαφήμιση δεν προσβάλλει τα μνημεία, δεδομένου, όπως ειπώθηκε, ότι ο λογότυπος της εταιρείας δεν θα προβάλλεται επάνω τους.

Εκείνο που προβλημάτισε, ωστόσο, τα μέλη του Συμβουλίου είναι η καταβολή τέλους από την εταιρεία. Ορισμένα μέλη του Συμβουλίου υποστήριξαν ότι πρέπει το τίμημα να είναι πολύ υψηλό, ενώ άλλα ότι τέτοια μνημεία θα πρέπει να παραχωρούνται χωρίς αντάλλαγμα, καθώς δεν μπορούν να μπουν σε διαδικασία συναλλαγής.

Τελικώς, ανασύρθηκε μια παλαιά απόφαση κινηματογράφησης μνημείων, που ορίζει ποσόν 7.043 ευρώ. Επιπλέον, η εταιρεία υποχρεούται να φωτίσει δωρεάν, εν καιρώ, ένα μνημείο που θα της υποδειχθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΚΑΣ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε: «Για πρώτη φορά, στα 2.500 χρόνια της ιστορίας της, η Ακρόπολη δίδεται -αντί τριάντα αργυρίων- για εμπορική διαφήμιση. Η ενέργεια αυτή προφανώς αντιφάσκει με τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία της αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, οι οποίες απαγορεύουν την εμπορευματοποίησή τους.

»Ακούστηκε, μάλιστα, το ευτράπελον ότι η Philips με τη διαφήμισή της θα κάνει διάσημο τον Παρθενώνα. Ο Παρθενώνας δεν χρειάζεται τους νυν ιθύνοντες του υπουργείου Πολιτισμού, ούτε τους εμπορικούς μάνατζερ. Αποτελεί από μόνος του παγκόσμιο σύμβολο πολιτισμού. Είναι καταφανές ότι οι ιθύνοντες του υπουργείο Πολιτισμού, εκτός από έλλειψη πολιτικής, διακατέχονται κι από έλλειψη μέτρου».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Φωτιά στη Μέση Ανατολή

«Βράζει» η Μέση Ανατολή: Εντολή Νετανιάχου να συνεχιστεί ο πόλεμος με τη Χεζμπολάχ - Πώς αντιδρά η Δύση

Έγιναν δεκάδες πλήγματα εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η οποία άνοιξε μέτωπο με το Ισραήλ την επόμενη της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024