Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Έτοιμος να στηρίξει μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ  δηλώνει ο Κ.Καραμανλής προς Τζ.Μπους

Έτοιμος να στηρίξει μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ δηλώνει ο Κ.Καραμανλής προς Τζ.Μπους

Έτοιμος να στηρίξει μια συμφωνία τώρα για την ονομασία της ΠΓΔΜ δηλώνει ο πρωθυπουργός σε επιστολή προς τον Τζ.Μπους, τον Γκ.Σρέντερ, τον γγ του ΝΑΤΟ και τους προέδρους της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο φως το πλήρες περιεχόμενο της πρότασης.

28

Έτοιμος να στηριξεί μια συμφωνία τώρα για την ονομασία της ΠΓΔΜ δηλώνει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε επιστολή του προς τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους για την πρόταση του ειδικού διαμεσολαβητού του OHE Μάθιου Νίμιτς.

Η ίδια επιστολή εστάλη και στον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, τον Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και τον γγ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Νέων, στην επιστολή αναφέρεται πως η ονομασία Republikα Makedonija-Skopje αποτελεί έναν καλό συμβιβασμό («good compromise») τον οποίο αποδέχεται η Eλλάδα και προς τούτο «θα θέλαμε να ζητήσουμε τη συμπαράστασή σας», ώστε η ονομασία-πρόταση Nίμιτς να γίνει αποδεκτή από τα Σκόπια και, εν συνεχεία, από τη διεθνή κοινότητα. Το τμήμα αυτό της επιστολής δεν συμπεριλαμβάνεται πάντως στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του πρωθυπουργού.

Ωστόσο, στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται ότι «αυτή η πρόταση δεν ικανοποιεί πλήρως τις θέσεις μας, αλλά θα ήμασταν έτοιμοι να την αποδεχθούμε σαν βάση για μια λύση». Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος διέψευσε ότι η φράση «καλός συμβιβασμός» περιλαμβάνεται στην επιστολή του κ. Καραμανλή και συνέστησε σε εκείνους που κάνουν τις διαρροές να είναι ακριβείς.

Ο Ευάγγελος Αντώναρος τόνισε, δε, ότι από την επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα έχουν απαλειφθεί μόνο ορισμένα προσωπικού χαρακτήρα σημεία. Διευκρίνισε ότι η πρόταση Νίμιτς αποτελεί για την κυβέρνηση δέσμη ιδεών και συνιστά βάση για διαπραγμάτευση. Σχετικά, παρατήρησε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Π.Μολυβιάτης ενημέρωσε για την πρόταση Νίμιτς τους πολιτικούς αρχηγούς, στο πλαίσιο της αναζήτησης συναίνεσης, αλλά δεν ζήτησε την έγκρισή τους.

Το περιεχόμενο της επιστολής

Στην επιστολή του ο κ. Καραμανλής επισημαίνει ότι «προσωπικά, είμαι έτοιμος να στηρίξω μια συμφωνία τώρα» και προσθέτει πως «η Ελλάδα θα ήταν έτοιμη να προσέλθει σε αυτήν την τελική φάση των διαπραγματεύσεων με μια θετική και εποικοδομητική στάση, ώστε να φτάσουμε σε μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση. Αυτό όχι μόνο θα επιτρέψει την πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, αλλά και θα συμβάλει αποφασιστικά στη σταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής και θα άρει ένα μείζον εμπόδιο στο δρόμο της ΠΓΔΜ προς την ολοκλήρωση στις Ευρω-Ατλαντικές δομές.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «αυτή η πρόταση παρέχει και στις δύο πλευρές ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας που θα συμβάλει στην περαιτέρω σταθεροποίηση της περιοχής».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, στην επιστολή του προς τον Aμερικανό πρόεδρο -που μόλις τον περασμένο Nοέμβριο αναγνώρισε τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Mακεδονίας»- δεν αναφέρει καμία επιφύλαξη για την πλήρη πρόταση Nίμιτς, έτσι όπως εκτίθεται στην έκτασης έξι και πλέον σελίδων επιστολή του διαμεσολαβητού του OHE. Η πληροφορία αυτή επίσης διαψεύσθηκε από τον κ. Αντώναρο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μολυβιάτης στις επίσημες δηλώσεις που είχε κάνει μετά την μελέτη της επιστολής Νίμιτς είχε μιλήσει για «σημεία που χρήζουν διευκρινίσεων». Aνάμεσα σε αυτά είναι και ότι σε περίπτωση συμφωνίας των δύο πλευρών «καμία χώρα ή περιοχή δεν θα μπορεί να φέρει την ονομασία Makedonija ή Macedonia», αλλά και οι όροι «μακεδονική εθνότητα» και «μακεδονική γλώσσα».

Τα «γκρίζα σημεία»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Νέων, η πρόταση Νίμιτς εμπεριέχει τουλάχιστον πέντε προβληματικά σημεία: Καταρχάς, πέρα από την ήδη γνωστή απαγόρευση στην Ελλάδα να χρησιμοποιεί το όνομα «Μακεδονία», η πρόταση δεν διευκρινίζει εάν το όνομα που προτείνεται θα χρησιμοποιείται σε όλες τις διμερείς σχέσεις της γειτονικής χώρας (σύνθετη ονομασία) ή μόνο στις σχέσεις της με την Ελλάδα (διπλή ονομασία).

Επίσης, η πρόταση δεν υποχρεώνει ούτε τα Σκόπια να αλλάξουν το Σύνταγμά τους, το οποίο ρητώς αναφέρει πως το όνομα της χώρας είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ούτε τις χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το όνομα «Μακεδονία» να ενστερνισθούν τη νέα ονομασία.

Εντούτοις, το πλέον επώδυνο σημείο για την Ελλάδα περιέχεται στην προσωπική επιστολή του κ. Νίμιτς προς τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και των Σκοπίων, που συνοδεύει τις προτάσεις, όπου ρητώς αναφέρεται ότι οι κάτοικοι της χώρας θα ονομάζονται «Μακεδόνες» και η γλώσσα τους «μακεδονική».

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Αντώναρος, ο Κ.Καραμανλής σημειώνει στην επιστολή του ότι το όνομα που προτείνεται από τον ειδικό εκπρόσωπο του ΟΗΕ είναι Republikα Makedonija-Skopje αμετάφραστο, καθώς και ότι αυτό το όνομα θα χρησιμοποιείται επισήμως στο πλαίσιο του συστήματος του ΟΗΕ, ενώ η πρόταση συστήνει στους άλλους διεθνείς οργανισμούς καθώς και στα κράτη να υιοθετήσουν το προαναφερθέν όνομα για επίσημη διεθνή χρήση.

Το συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜ θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της, που σημαίνει ότι δεν απαιτείται καμία συνταγματική αλλαγή, που θα μπορούσε να έχει αρνητικές παρενέργειες στη συμφωνία της Οχρίδας του 2001, παρατηρεί στην επιστολή του ο πρωθυπουργός, και σημειώνει ότι «αυτή η πρόταση δεν ικανοποιεί πλήρως τις ελληνικές θέσεις, αλλά θα είμασταν έτοιμοι να την αποδεχθούμε ως βάση για μια λύση».

Στο φως όλο το κείμενο

Το πλήρες κείμενο των προτάσεων του κ. Νίμιτς φέρνει στο φως την Τετάρτη η εφημερίδα Ελευθεροτυπία. Μεταξύ άλλων, από αυτό προκύπτει ότι ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ τονίζει ότι το όνομα «Μακεδονία» αναφέρεται σε γεωγραφική περιοχή που καλύπτει «το σύνολο ή μέρος πολλών κρατών» και αναφέρει ρητά ότι πρέπει να αναγνωριστεί ως «Ελληνική Μακεδονία και όχι Μακεδονία του Αιγαίου ή Αιγαιακή Μακεδονία υπό την Ελλάδα» όπως υποστηρίζουν τα Σκόπια.

Ο κ. Νίμιτς διακηρύσσει ότι κανένα κράτος ή επίσημη υποδιαίρεση αυτού δεν θα αποκαλείται σε διεθνή επίσημη χρήση ως Macedonia ή Makedonijia, αλλά σε ό,τι αφορά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τονίζει ότι οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδονικός» «δεν είναι υπό τον αποκλειστικό έλεγχο κανενός κράτους ή αρχής».

Η πρόταση του κ. Νίμιτς καλεί τα Σκόπια, αλλά και την Αθήνα, να μην προβαίνουν σε πράξεις ή παραλείψεις που ενθαρρύνουν εθνικιστικές εξάρσεις, ενώ καλεί την ΠΓΔΜ «να επανεξετάσουν τις αναφορές σε σχολικά κείμενα, διδακτικά βοηθήματα και άλλο εγκύκλιο υλικό» που μπορούν να ερμηνευτούν ως αλυτρωτική προπαγάνδα.

Σε ό,τι αφορά το «Μακεδόνες», ο κ. Νίμιτς εξηγεί ότι η ονομασία που προτείνει, με τον προσδιορισμό Skopje δίπλα στο Republikα Makedonija, χρησιμεύει ώστε «να αναγνωριστεί η χώρα με τρόπο που υποδεικνύει ευαισθησία για τις ανησυχίες της γείτονος χώρας, η οποία αποτελούσε μέρος της ιστορικής Μακεδονίας και με πληθυσμό που επίσης αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους ως Μακεδόνες αν και Έλληνες Μακεδόνες».

Αντίδραση Παπανδρέου

Ερωτηθείς για την επιστολή Καραμανλή για την πρόταση Νίμιτς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου δήλωσε: «Νομίζω, το θέμα δεν είναι η επιστολή. Η ουσία είναι ότι, απορεί κανείς, εκεί που συζητούσαμε σε διεθνές επίπεδο την ονομασία της γείτονας χώρας, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, τώρα βρισκόμαστε σε μια θέση να συζητάμε το αν εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο "Μακεδονία". Νομίζω, αυτό τα λέει όλα».

Σύγκληση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ζητά ο ΣΥΝ

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στα θέματα εξωτερικής πολιτικής εξέφρασε ο Συνασπισμός την Τετάρτη και ζήτησε επειγόντως τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε: «Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τις εξελίξεις στα εξωτερικά θέματα. Έχουμε το ειδύλλιο Γκιούλ – Μολυβιάτη και την ίδια στιγμή προκλητική στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στα Ίμια και στο πεδίο βολής της Ανδρου. […] Και στο θέμα όμως των Σκοπίων έχουμε αρνητικά στοιχεία από την επιστολή Νίμιτς. Ο ΣΥΝ σήμερα ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής με συμμετοχή των τεσσάρων κοινοβουλευτικών κομμάτων».

Τροπολογία στην Ευρωβουλή

Στο μεταξύ, τροπολογία υπεβλήθη την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί ενός ψηφίσματος για την κατάσταση στα Βαλκάνια, η οποία ζητεί την αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, προκάλεσε την αντίδραση των ευρωβουλευτών της ΝΔ και του Γ.Καρατζαφέρη οι οποίοι εξέδωσαν ανακοινώσεις διαμαρτυρίας.

Σχετικά, και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π.Μπεγλίτης τόνισε: «Θέλω να δηλώσω με το πιο απόλυτο τρόπο ότι η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των θεσμικών της οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»

» Πρόκειται για πρωτοβουλία που αντιστρατεύεται κάθε έννοια αλληλεγγύης απέναντι σε ένα κράτος- μέλος της ΕΕ, την Ελλάδα, που αποτελεί ένα από τα μέρη που συμμετέχουν στην εν εξελίξει διαπραγματευτική διαδικασία, στο πλαίσιο του ΟΗΕ για την ανεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής και αξιοπρεπούς λύσης, ενός έντιμου και λογικού συμβιβασμού», επισήμανε ο κ. Μπεγλίτης και ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας. Η τροπολογία τίθεται την Τετάρτη σε ψηφοφορία.

Στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ τοποθετήθηκε την Τετάρτη ενώπιον της Ολομέλειας ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Όλι Ρεν.

«Eμείς υποστηρίζουμε τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για μία αμοιβαία αποδεκτή λύση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ. Ελπίζουμε οτι οι τελευταίες προτάσεις του κ. Νίμιτς θα συνεισφέρουν στην επίτευξη αυτού του στόχου έτσι ώστε να λυθεί αυτό το διμερές θέμα. Η επίλυσή του θα συνεισφέρει στη σταθερότητα των δυτικών Βαλκανίων τα επόμενα χρόνια» επισήμανε ο επίτροπος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Must in

Πώς αντέδρασαν τα social media στη διαγραφή Σαμαρά

Ο Αντώνης Σαμαράς τέθηκε εκτός Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστο από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με το X να έχει πρωτοκαθεδρία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024