Πέθανε, στα 91 χρόνια του, ο Γάλλος συγγραφέας Κλοντ Σιμόν
Ο Γάλλος συγγραφέας Κλοντ Σιμόν, βραβευμένος με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1985, έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τετάρτη σε ηλικία 91 ετών, ανακοίνωσε την Κυριακή ο εκδοτικός του οίκος Edition de Minuit. Ο Σιμόν ήταν πρωτεργάτης του Νέου Μυθιστορήματος.
- Σκληροί κακοποιοί οι δύο δραπέτες από τις φυλακές Κασσαβέτειας
- Οι πόλεις-φαντάσματα στην Κίνα ακόμη περιμένουν τους κατοίκους
- «Τον έσπρωξα και με δάγκωσε στο μάγουλο» - 24χρονη δέχτηκε σεξουαλική επίθεση σε κλαμπ
- Γιατρός σε εφημερία είχε πρώτο περιστατικό για το 2025 την μεθυσμένη κόρη του - Πώς αντέδρασε (βίντεο)
36
Ο Γάλλος συγγραφέας Κλοντ Σιμόν, βραβευμένος με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1985, έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τετάρτη σε ηλικία 91 ετών, ανακοίνωσε την Κυριακή ο εκδοτικός του οίκος Edition de Minuit.
Γεννημένος στις 10 Οκτωβρίου 1913 στην Ταναναρίβε της Μαδαγασκάρης , ο Κλοντ Σιμόν θεωρείται ένας από τους πρωτεργάτες του γαλλικού «Νouveau Roman» (Νέου Μυθιστορήματος), που χαρακτηρίζεται από εσωτερικούς μονολόγους και απουσία σημείων στίξης.
Έχει δημοσιεύσει περί τα 20 έργα, εκ των οποίων ξεχωρίζουν Ο δρόμος της Φλάνδρας, Τα Γεωργικά και Η Ακακία.
Πριν το Νόμπελ, είχε τιμηθεί με το βραβείο του Νέου Κύματος το 1960 για το Ο δρόμος της Φλάνδρας, ενώ το 1967 είχε κερδίσει το βραβείο Μεντισίς για το ιδιαίτερα δημοφιλές βιβλίο του Ιστορία, ένα έργο στο οποίο συμπλέκονται η πραγματικότητα, η μνήμη και το όνειρο.
Το έργο του Κλοντ Σιμόν, ιδιαίτερα απαιτητικό στη μορφή του, είναι γερά ριζωμένο στην Ιστορία, προκρίνοντας τα θέματα του πολέμου, της απόλυτης αταξίας των πραγμάτων, της θύμησης.
Ο Κλοντ Σιμόν έχασε τη μητέρα του σε ηλικία 10 ετών κι ανατράφηκε από τη γιαγιά του στο Περπινιάν της νότιας Γαλλίας, ενώ το 1936 τάχθηκε στο πλευρό των Δημοκρατικών στον πόλεμο της Ισπανίας. Το 1939 κατατάχθηκε στο ιππικό και το 1940 δραπέτευσε από γερμανικό στρατόπεδο αιχμαλώτων, περνώντας στο ελεύθερο τμήμα της Γαλλίας, όπου έγινε αμπελουργός.
Το πρώτο του μυθιστόρημα Ο απατεώνας, δημοσιεύθηκε το 1946, ενώ το στερνό του έργο Το τραμ (2001), αποτελεί ένα συγκινητικό φρέσκο της προσωπικής ζωής του, μία αναπόληση της νιότης και των γηρατειών του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις