Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Εγκαινιάζεται την Παρασκευή στην Τήνο η μόνιμη συλλογή έργων του Γιαννούλη Χαλεπά
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς με την οικογένειά του

Εγκαινιάζεται την Παρασκευή στην Τήνο η μόνιμη συλλογή έργων του Γιαννούλη Χαλεπά

Μια σημαντική συλλογή έργων του μεγάλου καλλιτέχνη Γιαννούλη Χαλεπά αποκτά η Τήνος. Ο λόγος για την έκθεση στο Μέγαρο του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, που θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

43

Μια σημαντική συλλογή έργων -21 γλυπτών και τριών σχεδίων με μολύβι- του μεγάλου καλλιτέχνη Γιαννούλη Χαλεπά αποκτά η Τήνος.

Ο λόγος για την έκθεση στο Μέγαρο του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, που εγκαινιάζεται την Παρασκευή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Σύμφωνα με το Βήμα, σε αίθουσα που φέρει το όνομα του κορυφαίου γλύπτη παρουσιάζονται 15 γύψινα προπλάσματα, τρία πήλινα μικρά αγάλματα και ισάριθμα χάλκινα έργα, καθώς και τα τρία σχέδια -έργα που στο σύνολό τους καλύπτουν και τις τρεις περιόδους της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Γιαννούλη Χαλεπά.

Στην πρώτη περίοδο (1875- 1878) ανήκει το εράσμιο γύψινο ανάγλυφο της Φιλοστοργίας, που φιλοτέχνησε ο Χαλεπάς σε ηλικία 24 ετών όταν ήταν φοιτητής στο Μόναχο.

Στη δεύτερη περίοδο (1918- 1930), κατά την οποία έζησε στη γενέθλια γη, τον Πύργο της Τήνου, περιλαμβάνονται τα περισσότερα έργα (συνολικά), τα οποία συγκροτούν μια σημαντική ενότητα της νεοελληνικής πλαστικής δημιουργίας. Ανάμεσά τους Το παραμύθι της πεντάμορφης, η Μήδεια, Σάτυρος με Ερωτα, Κοιμώμενη Αριάδνη, η προτομή της Αθηνάς, η προτομή Αλέξανδρος ζων και νεκρός, Ηρωδιάς και άλλα.

Από την τελευταία περίοδο της ζωής του (1930- 1938) προέρχονται το γύψινο ανάγλυφο με τον Ευαγγελισμό και τα τρία σχέδια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Φωτιά στη Μέση Ανατολή

«Βράζει» η Μέση Ανατολή: Εντολή Νετανιάχου να συνεχιστεί ο πόλεμος με τη Χεζμπολάχ - Πώς αντιδρά η Δύση

Έγιναν δεκάδες πλήγματα εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η οποία άνοιξε μέτωπο με το Ισραήλ την επόμενη της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024