30

Ο Αρχιεπίσκοπος Θαβωρίου κ. Θεόφιλος εξελέγη το μεσημέρι της Δευτέρας 97ος Πατριάρχης Ιεροσολύμων. Η εκλογή του έγινε ομόφωνα, ενώ νωρίτερα είχαν αποχωρήσει οι δύο συνυποψήφιοί του, ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχος και ο Μητροπολίτης Τιβεριάδος κ. Αλέξιος.

Η εκλογή διεξήχθη εντός 10 λεπτών, κατόπιν ψηφοφορίας των 14 μελών της Ιεράς Συνόδου. Η τελευταία φάση για την ανάδειξη του νέου Πατριάρχη Ιεροσολύμων έλαβε χώρα εντός του ιερού του Ναού της Αναστάσεως.

Ο νέος Πατριάρχης, ηλικίας 55 ετών, κατάγεται από το νομό Μεσσηνίας, διετέλεσε στο παρελθόν Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στο Κατάρ, ενώ χειροτονήθηκε Επίσκοπος λίγο πριν από την έναρξη της κρίσης στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Λίγο νωρίτερα είχε εκλεγεί το «τριπρόσωπο»: ο Αρχιεπίσκοπος Θαβωρίου κ. Θεόφιλος ήλθε πρώτος με 23 ψήφους, ο Κωνσταντίνης Αρίσταρχος συγκέντρωσε 17 ψήφους και ο Μητροπολίτης Τιβεριάδος Αλέξιος μία ψήφο.

Υπενθυμίζεται ότι στο εκλεκτορικό σώμα μετέχουν 14 μέλη της Ιεράς Συνόδου, 12 εκπρόσωποι των ορθόδοξων κοινοτήτων και 21 αρχιμανδρίτες οι οποίοι λειτουργούν εντός των τειχών της παλαιάς πόλης των Ιεροσολύμων.

Το πρωί της Δευτέρας δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε την προσφυγή του απερχόμενου Πατριάρχη Ειρηναίου, με την οποία ζητούσε την ακύρωση των εκλογών και τη μη αποδοχή των υποψηφίων για το αξίωμα.

Συγχαρητήρια από την πολιτική, πολιτειακή και θρησκευτική ηγεσία

Συγχαρητήρια επιστολή για την εκλογή του ως νέου Πατριάρχη Ιεροσολύμων απέστειλε ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής στον κ. Θεόφιλο, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος.

Στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός εύχεται στο νέο Πατριάρχη κάθε επιτυχία στο ύψιστης σημασίας έργο που αναλαμβάνει για την ενδυνάμωση του Ιερού Θεσμού, την αποκατάσταση του πνεύματος της αρραγούς ενότητας στους κόλπους της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας και τη σύσφιγξη των σχέσεων αγάπης και εμπιστοσύνης με το ποίμνιο.

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα απέστειλε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Παναγιώτης Σκανδαλάκης με ανακοίνωσή του εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαδικασία εκλογής του νέου Πατριάρχη.

«Η με άψογο τρόπο εκλογή του Πατριάρχη Ιεροσολύμων θέτει οριστικό τέλος σε μια μακρά περίοδο προβλημάτων και αβεβαιότητας που απείλησε να πλήξει το κύρος του Παλαίφατου αυτού θεσμού» τονίζει στην ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Εξωτερικών.

«Θέλω να συγχαρώ την Αυτού Θειοτάτη Μακαριότητα, τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο και να του ευχηθώ να φέρει σε πέρας την, πραγματικά, πολύ δύσκολη αποστολή που αναλαμβάνει, προς όφελος του ιστορικού αυτού Πατριαρχείου και της ενότητας του ποιμνίου του. Οφείλω, επίσης, να συγχαρώ την Αγιοταφική Αδελφότητα στο σύνολό της για την μετριοπάθεια και σωφροσύνη με την οποία αντιμετώπισαν τις προκλήσεις των τελευταίων δύσκολων μηνών» καταλήγει ο κ.Σκανδαλάκης.

Η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα με το οποίο εύχεται στον κ. Θεόφιλο να φέρει σε πέρας τη δύσκολη αποστολή που αναλαμβάνει «προς όφελος της ενότητας του ποιμνίου, της Ορθοδοξίας και του ιστορικού αυτού Πατριαρχείου».

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα απέστειλε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι η ομόφωνη εκλογή του κ. Θεόφιλου στο θρόνο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων «γεμίζει όλους με ελπίδα για μια καινούρια σελίδα στην πορεία του Πατριαρχείου, μετά την δύσκολη περίοδο που καταπόνησε Ιεραρχία και ποίμνιο».

Η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη στην επιστολή της τονίζει: «Είμαι βέβαιη ότι η ευρέως αποδεκτή προσωπικότητά Σας θα βοηθήσει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων να εξέλθει από την πρόσφατη κρίση και να επανακτήσει τις παλαιές Του δυνάμεις».

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα προς τον κ. Θεόφιλο έστειλε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την Ίμβρο, όπου βρισκόταν όταν πληροφορήθηκε την εκλογή του. «Ευχόμεθα όπως ο Αρχιποιμήν Χριστός αξιώσει υμάς ιστορικής και ενδόξου πρωθιερατικής διακονίας και προσφοράς εν ομοψυχία και ενότητι μετά πάντων των μελών της υφ υμάς προσφιλούς αγιοταφικής αδελφότητος» αναφέρει ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο τηλεγράφημά του.

Από την πλευρά του, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος χαιρέτισε την εκλογή του νέου Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου, ο οποίος με γραπτή δήλωσή του επισημαίνει το γεγονός ότι η εκλογή του κ. Θεόφιλου, έγινε ομόφωνα, κάτι που όπως τονίζει, «καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της Σιωνίτιδας Εκκλησίας, να υπερβεί το χθες και να βαδίσει ενωμένη προς το μέλλον επ΄ωφελεία της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού».

Ο κ. Χριστόδουλος ακόμη επισημαίνει: «Η συσπείρωση της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας γύρω από το πρόσωπο του νεοεκλεγέντος πατριάρχη -ενός κληρικού πνευματικού, σεμνού, ταπεινού, άξιου και ικανού να αντιμετωπίσει ζητήματα ευαίσθητα και κομβικά-προοιωνίζεται μία νέα εποχή ενότητας και ειρήνης για την δοκιμασθείσα Εκκλησία των Ιεροσολύμων που οφείλει να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού τα από αιώνων κεκτημένα Της».

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών καταλήγει: «Στην εποχή αυτή η Εκκλησία της Ελλάδος θα σταθεί στο πλευρό του Πατριαρχείου μας και του νέου Πατριάρχη με όλη Της την αγάπη, όλες Της τις προσευχές και όλη Της τη δύναμη».

Συγχαρητήρια επιστολή στο νέο Πατριάρχη Ιεροσολύμων απέστειλε και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β. Στην επιστολή του εκφράζει την ευχή «φιλαδέλφως και ολοψύχως, όπως Κύριος ο Θεός διαφυλάττη την Υμετέραν Μακαριότητα εν υγιεία ακλονήτω και δυνάμει πολλή επί έτη μακρά, καρποφόρα και ευλογημένα προς δόξαν του Αγίου Ονόματός Του και πρόοδον της Σιωνίτιδος Εκκλησίας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ