Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
«Έφυγε» η ηθοποιός και σκηνοθέτις Λήδα Τασοπούλου

«Έφυγε» η ηθοποιός και σκηνοθέτις Λήδα Τασοπούλου

Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο η ηθοποιός και σκηνοθέτιδα του θεάτρου Λήδα Τασοπούλου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του «Αμφιθεάτρου», ενώ επί 30 χρόνια πρωταγωνίστησε στην Επίδαυρο. Η κηδεία της θα γίνει την Τετάρτη στις 4 μ.μ., στο Α Νεκροταφείο Αθηνών.

38

Πέθανε το μεσημέρι της Δευτέρας, έπειτα από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο, η ηθοποιός και σκηνοθέτιδα του θεάτρου Λήδα Τασοπούλου, σύζυγος του Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η Λήδα Τασοπούλου ήταν 52 ετών. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας «Αμφιθέατρο» του Σπύρου Ευαγγελάτου και ήταν αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια από την ίδρυσή του έως σήμερα.

Σπούδασε μουσική και χορό και φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Το 1982 προσκλήθηκε να διδάξει μονολόγους από αρχαία κείμενα σε πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμα, δίδαξε σε διεθνή φεστιβάλ (Σαντιάγο, Βουδαπέστη, Κάιρο Μόσχα, Βόννη). Δίδαξε επίσης το μάθημα της υποκριτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Από το 1989 μέχρι το 1992 διηύθυνε ένα Εργαστήρι Θεάτρου, ενώ κορυφαία στιγμή της θεωρείται η ερμηνεία της στην Ηλέκτρα το 1991. Η τελευταία της θεατρική παρουσία ήταν το 2004, όταν ερμήνευσε την Ανδρομάχη στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

Επί 30 χρόνια ήταν από τις κορυφαίες πρωταγωνίστριες στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, ερμηνεύοντας τους περισσότερους γυναικείους ρόλους του αρχαίου δράματος.

Το 1994 τιμήθηκε με το έπαθλο «Μαρίκα Κοτοπούλη» για την ερμηνεία της Αγνής στο Ονειρόδραμα και το 1999 με το Α βραβείο γυναικείου ρόλου από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, για την ερμηνεία της στη Θεοφανώ του Αγγελου Τερζάκη.

Η Λήδα Τασοπούλου είχε βγει πριν από λίγες μέρες από το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», όπου νοσηλευόταν. Από το γάμο της με τον Σπύρο Ευαγγελάτο είχε αποκτήσει δύο παιδιά.

Δήλωση Παπανδρέου

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε για το θάνατο της Λήδας Τασοπούλου: «Η απρόσμενη απώλεια της Λήδας Τασοπούλου μάς γεμίζει όλους με θλίψη. Με τον θάνατο της αφήνει ένα μεγάλο κενό στο θέατρο αλλά και στο Αμφιθέατρο, ένα έργο ζωής το οποίο ίδρυσε με τον Σπύρο Ευαγγελάτο, και στήριξε και σαν ηθοποιός και σαν σκηνοθέτης.

»Υπήρξε χωρίς αμφιβολία μια φωτεινή παρουσία στο θέατρο, όπου και ζωντάνεψε στη σκηνή μεγάλες ηρωίδες, αλλά και μια εξαιρετική δασκάλα, που με πίστη και αφοσίωση υπηρέτησε το Ελληνικό θέατρο.

»Στην οικογένεια της εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Only in

Σε διπλωματικό πυρετό το Ιράν για να μετριάσει τα αντίποινα του Ισραήλ - Πώς θα αντιδράσει αν δεχτεί επίθεση

Το Ιράν πραγματοποιεί σειρά διπλωματικών συναντήσεων με χώρες της Μέσης Ανατολής - Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς πρέπει να απαντήσει αν το Ισραήλ επιτεθεί

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024