Επανακτήστε τη χαμένη όραση με τη βοήθεια του Laser
Οι διαθλαστικές παθήσεις των οφθαλμών αφορούν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ο κύριος Ιωάννης Ασλανίδης* επιστημονικός διευθυντής του Οφθαλμολογικού και Διαθλαστικού Κέντρου Κρήτης «Emmetropia», μας ανέλυσε τις σύγχρονες τεχνικές αποκατάστασης των εν λόγω προβλημάτων όρασης, τους περιορισμούς που ισχύουν καθώς και τη σημασία της επιλογής του κατάλληλου οφθαλμολογικού κέντρου.
- Πούτιν: Ο Μπάιντεν μου είχε προτείνει να αναβάλει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
- «Το αεροπλάνο που έπεσε επλήγη από ρωσικό πύραυλο» λένε πηγές της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν
- Νέο χτύπημα του Ισραήλ στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν - Πέντε νεκροί εργαζόμενοι
- Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους στο Καζακστάν
Οι διαθλαστικές παθήσεις των οφθαλμών αφορούν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ο κύριος Ιωάννης Ασλανίδης* επιστημονικός διευθυντής του Οφθαλμολογικού και Διαθλαστικού Κέντρου Κρήτης «Emmetropia»,μας ανέλυσε τις σύγχρονες τεχνικές αποκατάστασης των εν λόγωπροβλημάτων όρασης, τους περιορισμούς που ισχύουν καθώς και τη σημασία της επιλογής του κατάλληλου οφθαλμολογικού κέντρου.
Health.in.gr: Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες διαθλαστικές παθήσεις;
Ι.Α.: Οι πιο συνηθισμένες διαθλαστικές ανωμαλίες είναι η μυωπία, η υπερμετρωπία, ο αστιγματισμός και η πρεσβυωπία. Σε ένα μάτι χωρίς διαθλαστικά σφάλματα, δηλαδή εμμετρωπικό, οι ακτίνες του φωτός εστιάζουν επάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα στο πίσω μέρος του ματιού.
Στην μυωπία, λόγω του μεγαλύτερου από το κανονικό μήκος του ματιού, οι ακτίνες του φωτός από ένα μακρινό αντικείμενο δεν εστιάζουν επάνω στον αμφιβληστροειδή αλλά μπροστά από αυτόν, με αποτέλεσμα τα μακρινά αντικείμενα να φαίνονται θολά.
Στην υπερμετρωπία λόγω του μικρότερου μήκους του ματιού, οι ακτίνες εστιάζουν πίσω από τον αμφιβληστροειδή με αποτέλεσμα να φαίνονται θολά τα κοντινά αντικείμενα και εν μέρει τα μακρινά
Στον αστιγματισμό λόγω διαφορετικής διαθλαστικής ισχύος του ματιού στους δύο κύριους άξονές του, οι φωτεινές ακτίνες εστιάζουν σε διαφορετικά σημεία, με αποτέλεσμα τα αντικείμενα να φαίνονται παραμορφωμένα.
Πρεσβυωπία είναι η υπερμετρωπία που εμφανίζεται λόγω ηλικίας (περίπου μετά την 4η δεκαετία). Η πάθηση αυτή οφείλεται στη δυσκαμψία του φακού και του ακτινωτού σώματος να συσπαστούν ώστε να μπορεί να γίνει η εστίαση σε κοντινά αντικείμενα. Με την πρεσβυωπία ελαττώνεται η κοντινή όραση (π.χ. εμφανίζεται αδυναμία στο διάβασμα).
Health.in.gr: Ποιος είναι ο παραδοσιακός τρόπος αντιμετώπισης για κάθε μια απ’ αυτές;
Ι.Α.: Παραδοσιακοί μη χειρουργικοί τρόποι αντιμετώπισης τους είναι τα γυαλιά και οι φακοί επαφής με όλα τα γνωστά μειονεκτήματά τους, όπως:
Γυαλιά: Αντιαισθητικά και βαριά σε μεγάλους βαθμούς, θαμπώνουν, χρειάζεται δεύτερο ζευγάρι για τον ήλιο, περιορίζουν το οπτικό πεδίο, και είναι δύσκολο να φορεθούν σε αθλητικές ή θαλάσσιες δραστηριότητες.
Φακοί επαφής: Αυξημένος κίνδυνος μολύνσεων, επηρεάζουν τον κερατοειδή αλλοιώνοντας την τοπογραφία και κυρίως τη φυσιολογία του λόγω περιορισμού του οξυγόνου, κόστος.
Health.in.gr: Τι έχει να προσφέρει εναλλακτικά η σύγχρονη ιατρική και τεχνολογία και συγκεκριμένα το Laser;
Ι.Α.: Μόνιμο αποτέλεσμα, απαλλαγή από γυαλιά και φακούς επαφής, ελευθερία κινήσεων σε αθλητισμό και διακοπές, ασύγκριτα καλύτερη όραση, ομαλοποίηση της επιφάνειας του κερατοειδούς μέσω εξατομικευμένων διορθώσεων .
Health.in.gr: Υπάρχουν περιορισμοί στους ασθενείς που επιθυμούν να αποκαταστήσουν το πρόβλημα όρασης που αντιμετωπίζουν με τη χρήση laser;
Ι.Α.: Πρέπει να πληρούνται σαφώς κάποιες προϋποθέσεις, όπως να μην υπάρχουν παθολογικές καταστάσεις, φλεγμονές ή λοιμώξεις, το πάχος του κερατοειδούς (χιτώνας επάνω στον οποίο γίνεται το laser ) να είναι μέσα στα όρια ασφαλείας, η επιφάνειά του να μην παρουσιάζει εξελίξιμες ανωμαλίες, όπως κερατόκωνο, να μην υπάρχει κατάσταση εγκυμοσύνης ή ασθένεια της οποίας οι συνέπειες να επηρεάζουν την όραση, όπως ο διαβήτης.
Health.in.gr: Ποια είναι η αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης τεχνικής και οι πιθανές επιπλοκές;
Ι.Α.: Η τεχνική είναι άκρως αποτελεσματική με ποσοστό να αγγίζει το 99%.Ακόμα και σε περιπτώσεις που υπάρχει υπολειπόμενο διαθλαστικό σφάλμα, στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να γίνει διορθωτική επέμβαση σε δεύτερο στάδιο. Οι επιπλοκές σήμερα αφορούν περισσότερο προβλήματα επούλωσης, φλεγμονής ή μολύνσεως και είναι όλες αντιμετωπίσιμες.
Health.in.gr: Στην Ελλάδα δίνεται η δυνατότητα στον ασθενή να επωφεληθεί από την τεχνολογία των laser;
Ι.Α.: Η Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση στη Χειρουργική Laser αφού στην Κρήτη πρωτοεφαρμόστηκε η επέμβαση Lasik, η πιο δημοφιλής σήμερα διαθλαστική επέμβαση στον κόσμο. Οι σύγχρονοι Έλληνες οφθαλμίατροι συνεχίζουν την μεγάλη αυτή παράδοση, έχοντας δημιουργεί σύγχρονα διαθλαστικά κέντρα, τα οποία διαθέτουν laser τελευταίας γενιάς, με την χρήση των οποίων διενεργούνται όλες οι εξειδικευμένες θεραπείες που γίνονται και σε Ευρώπη και Αμερική.
Health.in.gr: Τι πρέπει να προσέξει ο ασθενής στην επιλογή του κατάλληλου κέντρου;
Ι.Α.: Το κέντρο στο οποίο πρέπει κανείς να απευθύνεται πρέπει να διαθέτει laser προηγμένης τεχνολογίας και με το οποίο δύνανται να γίνουν εξατομικευμένες διορθώσεις, να έχει όλο το σύγχρονο, προηγμένης τεχνολογίας, διαγνωστικό εξοπλισμό και το κυριότερο, έμπειρους και καταξιωμένους χειρουργούς, ικανούς να αντιμετωπίσουν κάθε επιπλοκή, εκπαιδευμένο και φιλικό προσωπικό και βεβαίως ένα ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον.
*Ο κύριος Ασλανίδης είναι επίκουρος καθηγητής Οφθαλμολογίας του Ιατρικού Κολεγίου του Πανεπιστημίου Weil-Cornell, της Νέας Υόρκης και μέλος της Ελληνικής, Ευρωπαϊκής και Αμερικανικής Εταιρίας Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής.
health.in.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις