«Πολιτικά παρών» δήλωσε ο Κώστας Σημίτης κατά την παρουσίαση του βιβλίου του
«Δεν είχα και δεν έχω πρόθεση να σιωπήσω» τόνισε κατά την παρουσίαση του βιβλίου του στο Μουσείο Μπενάκη ο Κ.Σημίτης. «Κοιτάμε μπροστά, όχι πίσω» σχολίασε ο -παριστάμενος- Γ.Παπανδρέου· επεισόδια με Ναξάκη και μέλη της Χρυσής Αυγής έξω από το μουσείο.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
38
«Δεν είχα και δεν έχω πρόθεση να σιωπήσω» τόνισε κατά την παρουσίαση του βιβλίου του στο Μουσείο Μπενάκη ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, δηλώνοντας «πολιτικά παρών». «Κοιτάμε μπροστά, όχι πίσω» σχολίασε ο -παριστάμενος- πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.
Ο τέως πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «είναι καιρός να κυριαρχήσει ο πολιτικός λόγος και η αντιπαράθεση για πολιτικούς στόχους στην ημερήσια διάταξη της πολιτικής ζωής, αντί της ηθικολογίας και της προσπάθειας διαχωρισμού των πολιτικών σε καλούς και κακούς».
Απαντώντας στο ερώτημα εάν βιάστηκε να παρουσιάσει την άποψή του, απάντησε ότι η απόφασή του είχε σχέση με το γεγονός ότι «η συντηρητική παράταξη θέλει να απαξιώσει την προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης και να καταδείξει ότι όσα συνέβησαν στη χώρα τότε ήταν μια επίφαση εκσυγχρονισμού».
«Θα ήταν λάθος να θεωρηθεί ότι η ΝΔ γύρισε σελίδα και ότι οι συντηρητικές δυνάμεις μπορούν να γράφουν αυτές και μόνο το χρονικό των εξελίξεων» σχολίασε.
Αναγνώρισε δε, ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το τι συνέβη την οκταετία που ήταν πρωθυπουργός και τόνισε ότι δεν περιμένει να συμφωνήσουν όλοι με τη δική του άποψη.
Η εξωτερική πολιτική
Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι εγκατέλειψε την εξωτερική πολιτική που ακολούθησε η δική του κυβέρνηση, υιοθετώντας μια τελείως διαφορετική προσέγγιση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σύμφωνα με την οποία είναι πολύ προτιμότερο ένας χαλαρός χειρισμός, ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της στιγμής.
Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι εγκατέλειψε το βασικό άξονα της εξωτερικής πολιτικής της οκταετίας, που ήταν η ένταξη των ελληνοτουρκικών θεμάτων στη διαδικασία ρύθμισης των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας.
Καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση προτίμηση σε μια ευρωατλαντική πολιτική και αποστασιοποίηση από το γαλλογερμανικό άξονα, καθώς και επιλογή της συνεργασίας με ευρωπαϊκές χώρες που επιδιώκουν κοινή στάση της ΕΕ και των ΗΠΑ και, επομένως, μια χαλαρή διακυβερνητική συνεργασία.
Η οικονομία και τα μεγάλα έργα
Αναφερόμενος στα θέματα οικονομίας, ο κ. Σημίτης επέκρινε τη ΝΔ για τη συνεχή αμφισβήτηση της οικονομικής πολιτικής της οκταετίας, καθώς και τα κόμματα της Αριστεράς, που έκαναν λόγο για «άμετρη διεύρυνση των ανισοτήτων και δραματική επέκταση της φτώχιας».
Όπως τόνισε, η οικονομική πολιτική που ακολούθησε τα οκτώ χρόνια της πρωθυπουργίας του «απέδειξε ότι μια σοσιαλιστική και δημοκρατική προσέγγιση μπορεί να επιτύχει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη, με ταυτόχρονο περιορισμό των κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά και αύξηση της κοινωνικής συνοχής».
Ο τέως πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ για την απογραφή, την οποία, όπως είπε, έκανε με αδιαφανή τρόπο, χωρίς να δώσει πληροφορίες για τα στοιχεία με τα οποία τεκμηριώθηκαν τα συμπεράσματα και πως προέκυψαν τα συμπεράσματα αυτά.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σημίτης στα μεγάλα έργα όπως το μετρό της Αθήνας, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για την κατάργηση του μαθηματικού τύπου στην ανάθεση των δημόσιων έργων.
Παραδέχθηκε δε, ότι υπήρξαν καθυστερήσεις και λάθη και ότι πολλά πράγματα δεν έγιναν όπως και ο ίδιος θα ήθελε, τονίζοντας όμως ότι ένα εκσυγχρονιστικό εγχείρημα είναι διαρκές και δεν έχει ημερομηνία λήξης.
Γ.Παπανδρέου: «Κοιτάμε μπροστά»
Ο κ. Σημίτης είπε ότι έγραψε το βιβλίο αυτό, μεταξύ άλλων λόγων, για να συμβάλει στην ευρύτερη συζήτηση που έχει ξεκινήσει ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι με τον πρόεδρο του κόμματος έχουν κοινό στόχο, που είναι η νίκη στις επόμενες εκλογές.
Επανέλαβε δε, ότι είναι «πολιτικά παρών» και εξήγησε ότι αυτό σημαίνει να λέει τη γνώμη του και να βοηθάει την παράταξη.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά την παρουσίαση του βιβλίου, δήλωσε: «Αλλάζουμε και συνεχίζουμε τις αλλαγές. Κοιτάμε μπροστά και όχι πίσω». Προσέθεσε δε, ότι παρακολούθησε με ενδιαφέρον την παρουσίαση του βιβλίου και ότι η δική του ευθύνη είναι να κοιτάζει μπροστά, γιατί για το λόγο αυτό εξελέγη.
Παρουσίες και απουσίες
Στην παρουσίαση του βιβλίου ήταν παρόντες, μεταξύ άλλων, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, η πρόεδρος της Βουλής Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη, ο τέως πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο τέως πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Λεωνίδας Κύρκος και ο Γρηγόρης Φαράκος.
Από την άλλη, δεν παρέστησαν, αν και είχαν προσκληθεί, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος. Από τις απουσίες από το χώρο του ΠΑΣΟΚ επισημαίνονται εκείνες των Κώστα Λαλιώτη, Πέτρου Ευθυμίου και Θόδωρου Τσουκάτου.
Σε σχετικές δηλώσεις της ωστόσο, η κ. Παπαρήγα τοποθετήθηκε για το βιβλίο, λέγοντας: «Ο κ. Σημίτης τόσα χρόνια δεν κατάλαβε ποια είναι η στρατηγική του ΚΚΕ και ποια είναι η πολιτική του; Θα έπρεπε πάρα πολύ καλά να την καταλάβει και δεν έχει καμία σχέση με αυτά που γράφει στο βιβλίο του».
«Νομίζω ότι υπεκφεύγει. Θα μπορούσε να κάνει την κριτική του στο ΚΚΕ από τη σκοπιά που βλέπει ο ίδιος τα πράγματα και όχι από τη σκοπιά ενός προπαγανδιστικού μηχανισμού, που δεν θέλει να κάνει ουσιαστική αντιπαράθεση με ένα κόμμα, αλλά χρησιμοποιεί ορισμένα εφευρήματα» σχολίασε.
Επεισόδια
Λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης εμφανίστηκε έξω από το κτίριο του Μουσείου Μπενάκη ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία Αντώνης Ναξάκης, ο οποίος είχε εμπλακεί στην υπόθεση Οτζαλάν. Ο κ. Ναξάκης απομακρύνθηκε από τη φρουρά του τέως πρωθυπουργού διαμαρτυρόμενος.
Έξω από το κτίριο εμφανίστηκε και ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής, η οποία απωθήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ για προληπτικούς λόγους έκλεισαν οι είσοδοι του κτιρίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις