Σκιές και ερωτηματικά γύρω από το θάνατο του Σλ.Μιλόσεβιτς
Στο ICTY επιρρίπτει ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς την ευθύνη για το θάνατο Μιλόσεβιτς λόγω της απόρριψης αιτήματος μεταφοράς του στη Μόσχα. Ερωτηματικά εγείρει η αποκάλυψη ότι ο Μιλόσεβιτς λάμβανε φάρμακο που εξουδετέρωνε την αγωγή κατά της υπέρτασης. Ανακλήθηκε το ένταλμα σύλληψης της Μίρα Μάρκοβιτς...
- Σοβαρή καταγγελία 27χρονης εις βάρος των γονέων της – Υποστήριξε ότι την άφησαν δεμένη στο κρεβάτι της
- «Έχω κάνει μήνυση» - Τι ανέφερε ο πατέρας του 12χρονου που εγκλωβίστηκε σε φρεάτιο
- Γάτα: Τι αποκαλύπτουν οι έρευνες για τη συναισθηματική της κατάσταση
- Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν αυτοκίνητο, επιτέθηκαν σε σπίτι στη Δυτική Όχθη
51
Στη Χάγη επιρρίπτει ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς την ευθύνη για τον αιφνίδιο θάνατο του Σλ.Μιλόσεβιτς, σημειώνοντας πάντως πως δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στη συνεργασία του Βελιγραδίου με το ICTY. Ερωτηματικά προκαλεί η αποκάλυψη Ολλανδού τοξικολόγου ότι ο Μιλόσεβιτς λάμβανε φάρμακο που εξουδετέρωνε την αγωγή κατά της υπέρτασης.
«Δίχως αμφιβολία ο Μιλόσεβιτς είχε απαιτήσει ένα υψηλότερο επίπεδο νοσηλείας. Αυτό το δικαίωμα θα έπρεπε να αναγνωρίζεται σε όλους τους κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου» επισήμανε ο Μπόρις Τάντιτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press.
«Δυστυχώς, σήμερα λαμβάνουμε μηνύματα από το Δικαστήριο ότι δεν ευθύνονται. Πιστεύω ότι είναι υπαίτιοι γι αυτό που συνέβη» σημείωσε ο Τάντιτς, ο οποίος ανήκει στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος που ηγήθηκε της επανάστασης για την ανατροπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς το 2000.
Πάντως, ο Σέρβος πρόεδρος, «πιστός» στις ευρωπαϊκές προσδοκίες του Βελιγραδίου, δήλωσε πως ο θάνατος Μιλόσεβιτς δεν θα επιφέρει πλήγμα στη μελλοντική συνεργασία της χώρας του με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).
Ο Τάντιτς ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δώσει χάρη στη σύζυγο του Μιλόσεβιτς, Μίρα Μάρκοβιτς, ώστε να παραστεί στην κηδεία που θα λάβει χώρα στο Βελιγράδι, όμως τη λύση έδωσε η Εισαγγελία περιφερειακού δικαστηρίου του Βελιγραδίου προχωρώντας σε ανάκληση του διεθνούς εντάλματος σύλληψης που εκκρεμεί εις βάρος της Μάρκοβιτς.
Ο ραδιοσταθμός του Βελιγραδίου Β92 μετέδωσε ότι η Μάρκοβιτς θα κληθεί κατά την είσοδό της στη Σερβία να παραδώσει το διαβατήριό της και να δώσει εγγυήσεις ότι θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο όταν κληθεί. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα παραιτήθηκε κατ επέκταση από το αίτημα να ταφεί ο Μιλόσεβιτς στη «Λεωφόρο των Ηρώων».
Την ίδια ώρα, το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι εκδόθηκε τριήμερη βίζα εισόδου στο γιο του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, ώστε να μεταβεί στη Χάγη και να παραλάβει τη σορό του πατέρα του.
Σε κάθε περίπτωση, ο Μάρκο Μιλόσεβιτς δήλωσε ότι «βολιδοσκοπεί» το ενδεχόμενο να ταφεί προσωρινά ο πατέρας του στη Μόσχα, εάν η Σερβία δεν μπορέσει τελικά να εγγυηθεί την ασφάλεια της Μίρα Μάρκοβιτς. Διευκρίνισε, πάντως, ότι επί του παρόντος δεν έχει διατυπώσει επίσημο αίτημα στις ρωσικές Αρχές.
«Εξουδετέρωση» της θεραπευτικής αγωγής;
Ως προς τα αίτια θανάτου, το επίσημο πόρισμα της νεκροψίας που διενεργήθηκε στη Χάγη παρουσία Σέρβου ιατρού είναι οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Όμως, την κατάσταση περιπλέκει δήλωση Ολλανδού τοξικολόγου ότι ο Μιλόσεβιτς έπαιρνε -σκοπίμως κατά την προσωπική του εκτίμηση- μη συνταγογραφημένο φάρμακο που εξουδετέρωνε την αγωγή κατά της υπέρτασης.
Ο Ρόναλντ Ρίγκες είχε προχωρήσει σε ανάλυση αίματος προ δύο εβδομάδων κατόπιν αιτήματος του ICTY διότι η αρτηριακή πίεση του Μιλόσεβιτς παρέμενε υψηλή παρά την αγωγή. Πήρε (φάρμακο που περιέχει) ριφαμπισίν, ένα σκεύασμα που αναστέλλει το αποτέλεσμα της αγωγής κατά της υπέρτασης» δήλωσε ο Ρίγκες.
Πρόκειται για ισχυρό αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της λέπρας ή της φυματίωσης και κατά την εκτίμηση του Ολλανδού τοξικολόγου ο Μιλόσεβιτς «πήρε αυτό το φάρμακο μόνος του και το ήθελε για να εξασφαλίσει ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή προς τη Μόσχα» δήλωσε.
Σημειώνεται ότι οι τοξικολογικές εξετάσεις, που καλούνται να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη ριφαμπισίν ή άλλων ουσιών στο αίμα του θανόντος, πρόκειται να δημοσιοποιηθούν εντός της εβδομάδας, βάσει δηλώσεων εκπροσώπου του ICTY, ο οποίος επίσης επισήμανε ότι στους κρατούμενους γίνεται έρευνα από τους δεσμοφύλακες, πριν και μετά από το επισκεπτήριο.
Κατά τον βελγικό Τύπο, οι δικαστές της Χάγης είχαν ζητήσει εξηγήσεις από όλες τις πλευρές για το γεγονός ότι ο Μιλόσεβιτς λάμβανε φάρμακα που δεν του είχαν συστήσει. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το φόβο ότι δεν θα επέστρεφε ποτέ από τη Μόσχα, οδήγησε το ICTY να απορρίψει το σχετικό αίτημα παρά τις ρωσικές εγγυήσεις.
Η Μόσχα εμφανίζεται εκνευρισμένη με την τροπή της υπόθεσης. Σημειώνει πως δεν εμπιστεύεται το πόρισμα της νεκροψίας και επιζητά να εξετάσουν δικοί της εμπειρογνώμονες τη σορό του Μιλόσεβιτς. Απαντώντας στις επιφυλάξεις των ρωσικών Αρχών, το ICTY χαρακτηρίζει «επαγγελματική» τη διενέργεια της νεκροψίας.
Συνήγοροι του Μιλόσεβιτς αναφέρουν πως ο πρώην πρόεδρος φοβόταν ότι τον δηλητηρίαζαν. Τη Δευτέρα, το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι είχε λάβει ιδιόχειρη επιστολή από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος δήλωνε ότι δεν έχει την κατάλληλη αντιμετώπιση από τους γιατρούς στη Χάγη και ζητούσε την παρέμβαση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Από πλευράς Χάγης, τονίζεται ότι θα διατεθεί όλος ο αναγκαίος χρόνος προκειμένου να ολοκληρωθεί η έρευνα του Δικαστηρίου για τις συνθήκες θανάτου του Μιλόσεβιτς.
Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του ICTY δήλωσε ότι η προβλεπόμενη για την Τρίτη ακροαματική διαδικασία θα διεξαχθεί κανονικά παρά τον θάνατο του Μιλόσεβιτς. Διευκρίνισε ότι διαδικασία θα αρχίσει στις 8:00 το πρωί, τοπική ώρα, και θα είναι πιθανόν πολύ σύντομη. Στους δικαστές εναπόκειται να αποφασίσουν στη συνέχεια μετά το θάνατο του Μιλόσεβιτς…
Ο «μικρός Χίτλερ»…
Ο θάνατος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εμποδίζει τα θύματά του να δικαιωθούν από την καταδίκη του και τον σερβικό λαό να γνωρίσει την αλήθεια για τον μικρό Χίτλερ του» τονίζει ο πρώην διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ευρώπης, στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ, σε άρθρο του στη Wall Street Journal.
«Μετά τον θάνατο του Μιλόσεβιτς επιδεινώνονται, απλά, τα πολυάριθμα προβλήματα με τα οποία είναι πάντοτε αντιμέτωπη η διεθνής κοινότητα, η Ευρώπη και η ίδια η Σερβία» επισήμανε ο στρατηγός Κλαρκ, ο οποίος διηύθυνε τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς κατά γιουγκοσλαβικών στόχων την άνοιξη του 1999.
Συνάντησε, δε, τον Μιλόσεβιτς στο πλαίσιο της υπογραφής των ειρηνευτικών συμφωνιών στο Ντέϊτον του Οχάϊο στη διάρκεια του έτους 1995. Επίσης, ο στρατηγός Κλάρκ διεκδίκησε το χρίσμα τουΔημοκρατικούΚόμματος για τις προεδρικές εκλογές του έτους 2002.
«Είχε μία συμπεριφορά αρχηγική και ένα άξεστο στυλ και πολλοί αστειεύονταν λέγοντας ότι υποδύθηκε το ρόλο του Νονού στις συμφωνίες του Ντέιτον […] μέσα, δε, σε σύντομο χρονικό διάστημα φθάσαμε να τον συγκρίνουμε, με τρόπο πλέον κατάλληλο, με έναν μικρό Χίτλερ» γράφει ο Ουέσλι Κλαρκ.
«Ο θάνατος του Μιλόσεβιτς είναι εξίσου τραγικός με τη ζωή του» καταλήγει…
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις