Οι επιθανάτιες εμπειρίες «οφείλονται στην εισβολή ονείρων»
Οι παράξενες υπερβατικές εμπειρίες τις οποίες περιγράφουν ορισμένα άτομα που πλησιάσαν το θάνατο ίσως είναι απλά όνειρα, τα οποία με κάποιο τρόπο κατάφεραν να εισβάλλουν στη φάση εγρήγορσης, προτείνουν Αμερικανοί ερευνητές.
36
Οι παράξενες υπερβατικές εμπειρίες τις οποίες περιγράφουν ορισμένα άτομα που πλησιάσαν το θάνατο ίσως είναι απλά όνειρα, τα οποία με κάποιο τρόπο κατάφεραν να εισβάλλουν στη φάση εγρήγορσης, προτείνουν Αμερικανοί ερευνητές.
Οι επιστήμονες του Ερευνητικού Ιδρύματος Επιθανάτιων Εμπειριών στην πολιτεία της Ουάσινγκτον κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό συγκρίνοντας ανθρώπους που δεν είχαν ποτέ μεταθανάτιες εμπειρίες με 55 άτομα που είχαν δει επιθανάτια οράματα έπειτα από τραυματικά γεγονότα, όπως τροχαία δυστυχήματα και καρδιολογικές επεμβάσεις.
Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είχαν τέτοιες εμπειρίες, όπως «εξωσωματικά» ταξίδια, εμφάνιση λαμπερών φώτων, φώτα, τούνελ, ή μια αίσθηση γαλήνης, στο 60% των περιπτώσεων είχαν ζήσει στην προηγούμενη ζωή τους τουλάχιστον ένα επεισόδιο κατά το οποίο τα όνειρα είχαν αναμιχθεί με την πραγματικότητα. Στην ομάδα ελέγχου, το ποσοστό τέτοιων μεταιχμιακών ονείρων ήταν μόλις 24%.
Το φαινόμενο αυτό ίσως οφείλεται σε φάσεις ύπνου REM (Rapid Eye Movement, ταχύτατη κίνηση των ματιών), κατά τις οποίες παράγονται τα όνειρα, που κατά λάθος εκδηλώνονται στη φάση της εγρήγορσης.
Παλαιότερες έρευνες, αναφέρει το Nature.com, είχαν δείξει ότι η ηλεκτική διέγερση ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου μπορεί να πυροδοτήσει εμπειρίες στις οποίες το υποκείμενο έχει την αίσθηση ότι αιωρείται έξω από το σώμα του. Την ίδια επίδραση μπορεί να έχει η κεταμίνη, αναισθητικό για κτηνιατρική χρήση που χρησιμοποιείται και ως παράνομο ναρκωτικό.
Η νέα θεωρία των επιστημόνων φαίνεται να εξηγεί και τις περιπτώσεις επιθανάτιων εμπειριών στις οποίες ο ασθενής νοιώθει το σώμα του παράλυτο. Ορισμένοι υγιείς άνθρωποι επίσης νιώθουν παράλυτοι λίγο πριν αποκοιμηθούν ή αμέσως μόλις ξυπνήσουν. Στη διάρκεια του ύπνου REM, ο μυικός τόνος πέφτει, πιθανώς για να μην αντιδρά έντονα το σώμα στα όνειρα που παράγει ο εγκέφαλος.
Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neurology.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ολυμπιακός: Η αποστολή για τη Λαμία – Μέσα ο Τσικίνιο
- Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» – Οδηγός με 32 ερωταπαντήσεις
- «Αχ Σάββατα», με τους Κώστα Τουρνά και Γιάννη Ζουγανέλη στο θέατρο Άλσος
- Καταναλωτές: Ο ένας στους δύο ανησυχεί αν θα αντέξει η τσέπη του τις Χριστουγεννιάτικες αγορές
- Youth League: Με τη Χιρόνα ο Ολυμπιακός στους «32»
- Βορειοανατολική Αττική: Συνελήφθη 51χρονος για ληστείες σε 11 φαρμακεία και καταστήματα