71

Νέες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση με παράνομες αγορές από το μουσείο Πολ Γκετί.

Η εφημερίδα New York Times, σε ανταπόκριση από τη Ρώμη, αναφέρεται στα πορίσματα εσωτερικής έκθεσης του «Jean Paul Getty Trust», που καταδεικνύουν ότι 350 ελληνικές, ρωμαϊκές και ετρουσκικές αρχαιότητες, που ανήκουν στη συλλογή του μουσείου Γκετί, αγοράστηκαν από εμπόρους τέχνης, τους οποίους οι ιταλικές και ελληνικές αρχές θεωρούν ύποπτους ή έχουν καταδικαστεί για παράνομη εμπορία αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με την έκθεση, αποδεικνύεται ότι το συμβούλιο διαχείρισης του μουσείου Γκετί στο Λος Αντζελες αγόρασε τελικά πολύ περισσότερα έργα τέχνης από υπόπτους εμπόρους, απ ό,τι αρχικά αποκαλύφθηκε, συνολικής αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Παρά το γεγονός ότι δεν διευκρινίζεται εάν οι εν λόγω αρχαιότητες αγοράστηκαν παράνομα, αλλά ούτε και η καλλιτεχνική αξία τους, τα μουσειακά αρχεία δείχνουν ότι πρόκειται για 35 από τα 104 αριστουργήματα του Γκετί.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται επίσης ότι, την περασμένη Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του μουσείου, Ρον Χάρτγουιγκ, αρνήθηκε να συζητήσει την έκθεση, ενώ υπογραμμίζεται η «θετική έναρξη» των συνομιλιών μεταξύ του μουσείου Γκετί και του υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας σχετικά με το αίτημα των ιταλικών αρχών για την επιστροφή δεκάδων αρχαιοτήτων, που ανήκουν στη συλλογή του μουσείου.

Όπως επισημαίνεται, οι συζητήσεις συνεχίζονται και, σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Πολιτισμού, αναμένεται να επιτευχθεί πολύ σύντομα συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, αν και η κατάσταση είναι περίπλοκη.

Ανάλογο δημοσίευμα στους Los Angeles Times αναφέρει ότι το μουσείο Γκετί μπορεί να προσφερθεί να επιστρέψει έως και 21 αντικείμενα στη Ρώμη. Επικαλούμενη πηγές «που γνωρίζουν τη στρατηγική» του ιδρύματος Γκετί, η εφημερίδα γράφει ότι διεξάγονται τώρα διαπραγματεύσεις με Ιταλούς αξιωματούχους, οι οποίες θα καταλήξουν πολύ σύντομασε συμφωνία.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Γκετί, Τζον Τζιουρίνι, αρνήθηκε να κάνει άμεσα το οποιοδήποτε σχόλιο.

«Τα μέλη του ιδρύματος Γκετί έδωσαν την περασμένη εβδομάδα το πράσινο φως για τη μεταβίβαση αυτή» γράφουν οι Los Angeles Times, διευκρινίζοντας ότι στα έργα τέχνης περιλαμβάνονται «δύο μαρμάρινοι γρύπες, ένα άγαλμα του Απόλλωνα και ένα αγγείο του Έλληνα αγγειογράφου Ευφρόνιου».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΑΠΕ/Γαλλικό