Επιχείρηση για τον επαναπατρισμό Ελλήνων και Κυπρίων από το Λίβανο
Μεγάλη επιχείρηση έχει στηθεί για τον επαναπατρισμό 46 Ελλήνων επιχειρηματιών και 30 Κυπρίων από το Λίβανο, που συνεχίζει να βομβαρδίζεται. Συνολικά 83 άτομα πρέπει να φθάσουν οδικώς από τη Βηρυτό στη Δαμασκό, όπου θα τους περιμένει αεροσκάφος της Ολυμπιακής.
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Πολάκης: Τη Δευτέρα θα είμαι μπροστάρης σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ
- Φάμελλος: Τυχοδιώκτης ο Κασσελάκης – Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταματήσει το πάρτι δισεκατομμυρίων του Μητσοτάκη
- Έντονος καβγάς Γιαννούλη – Γεωργιάδη: «Πέθανε καρκινοπαθής λόγω καθυστερημένου χειρουργείου» – «Ντροπή, ο ασθενής ζει»
53
Μεγάλη επιχείρηση έχει στηθεί για τον επαναπατρισμό 46 Ελλήνων επιχειρηματιών και 30 Κυπρίων από το Λίβανο, που συνεχίζει να βομβαρδίζεται από το Ισραήλ. Συνολικά 83 άτομα πρέπει να φθάσουν οδικώς από τη Βηρυτό στη Δαμασκό, όπου θα τους περιμένει αεροσκάφος της Ολυμπιακής.
Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης ολοκληρώθηκαν οι συνεννοήσεις με όλες τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις, και στάλησαν τα σχετικά έγγραφα και ήδη αναχώρησαν δύο πούλμαν από την ελληνική πρεσβεία στη Βηρυτό, με ελληνικές σημαίες, των οποίων προηγείται ένα αυτοκίνητο της λιβανικής αστυνομίας.
Τα πούλμαν θα οδηγηθούν στα σύνορα με τη Συρία, όπου θα παραληφθούν από Έλληνες διπλωμάτες σε Συριακό έδαφος και θα οδηγηθούν στο αεροδρόμιο της Δαμασκού. Εκεί, θα ακολουθήσει επιβίβαση σε ένα αεροπλάνο της Ολυμπιακής Αεροπορίας, το οποίο αναμένεται να αναχωρήσει από την Αθήνα στις 2:50 τα ξημερώματα του Σαββάτου με στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών.
Η ομάδα των επιβαινόντων αποτελείται συνολικά από 83 άτομα, εκ των οποίων ένας Τσέχος, έξι Γάλλοι, περίπου 30 Κύπριοι, ενώ οι υπόλοιποι είναι Έλληνες. Το αεροσκάφος κατά την επιστροφή, ζητήθηκε από την Κυπριακή κυβέρνηση, να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας για να αποβιβάσει τους Κύπριους που θα μεταφέρει, και στη συνέχεια θα έρθει στην Αθήνα.
Η διαδρομή από τη Βηρυτό προς τη Δαμασκό δεν είναι εύκολη, καθώς γέφυρες και οδικό δίκτυο έχουν βομβαρδιστεί από το Ισραήλ.
Την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες από τους βομβαρδισμούς στο Λίβανο, σχεδιάζει να αποστείλει η Εκκλησία της Ελλάδος, μέσω της Μη Κυβερνητικής οργάνωσης της «Αλληλεγγύη». Ο Οργανισμός θα στείλει επισιτιστική, φαρμακευτική αλλά και οικονομική βοήθεια. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά στο Λίβανο ζουν 2.500 Έλληνες.
Ασφαλείς 115 Κύπριοι και ξένοι
Το πρωί της Παρασκευής, ασφαλείς έφθασαν στη Λάρνακα 115 Κύπριοι και ξένοι πολίτες που εγκατέλειψαν τη Βηρυτό, ωστόσο στο νότιο Λίβανο παραμένουν πέντε παιδιά, τα οποία έχουν αποκλεισθεί εκεί.
Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, δήλωσε ότι υπάρχουν πέντε παιδιά στο νότιο Λίβανο και συγκεκριμένα στην πόλη Ναμπατίγιε. Όπως τόνισε, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την μεταφορά των πέντε παιδιών στην Κύπρο, ωστόσο η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως δύσκολη, δεδομένου ότι η πόλη είναι αποκλεισμένη και οι γέφυρες έχουν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς.
Ο κ. Ζακχαίος εξέφρασε, πάντως, την ικανοποίησή του για την επιτυχή κατάληξη του επαναπατρισμού 102 Κυπρίων, καθώς και έξι Βρετανών, τεσσάρων Γάλλων, δύο Τσέχων και ενός Αμερικανού, με αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών από τη Δαμασκό. Οι συνολικά 115 επιβάτες είχαν μεταφερθεί στη Δαμασκό από τη Βηρυτό με λεωφορείο.
Ο Κύπριος αξιωματούχος έκανε λόγο για Οδύσσεια των 115 ατόμων, καθώς αναγκάστηκαν να αλλάξουν δρομολόγιο, ενώ τους καθυστέρησαν αρκετά και στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας για τον έλεγχο των διαβατηρίων. Το Κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών έχει ανακοινώσει ότι όποιος χρειάζεται μπορεί να επικοινωνεί με την ομάδα κρίσεως στα τηλέφωνα (+357) 22401222 και 22401124.
«Εκτός ορίων η στρατιωτική δράση στο Λίβανο»
Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε: «Η εκτός ορίων στρατιωτική δράση των τελευταίων ημερών στο Λίβανο, κλιμακώνει επικίνδυνα, και μπορεί να καταστήσει ανεξέλεγκτη, την ήδη εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ως τέτοια είναι καταδικαστέα, καθώς και η υπέρμετρη αντίδραση, τα πλήγματα κατά αμάχων και κατά των υποδομών που χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο απ αυτούς.
»Η κατάσταση προκαλεί μεγάλη ανησυχία και έντονο προβληματισμό στη διεθνή κοινότητα και βέβαια στην Ελλάδα. Οι αντιδράσεις αυτές σε συνδυασμό με τις απαγωγές Ισραηλινών στρατιωτών που προηγήθηκαν, καθώς και τα στρατιωτικά πλήγματα σε περιοχές του Ισραήλ, εντείνουν τα αδιέξοδα στη Μέση Ανατολή. Τροφοδοτούν το φανατισμό και τελικά εξυπηρετούν εκείνους που επιθυμούν τη διατήρηση της αστάθειας και της έντασης στην περιοχή.
»Η Ελλάδα, ως χώρα που έχει αγωνισθεί και ενδιαφέρεται για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ως μέλος της ΕΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καλεί όλους να συνειδητοποιήσουν ότι η βία δεν λύνει, αλλά επιτείνει και διαιωνίζει προβλήματα και αδιέξοδα. Καλεί όλους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και σύνεση. Τους καλεί να επιλέξουν τον δρόμο της λογικής και της ειρήνης και να επιδιώξουν λύσεις μέσω της διπλωματικής οδού».
Oι εξελίξεις στον Λίβανο αναμένεται να συζητηθούν τη Δευτέρα στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στο οποίο θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ.Βαληνάκης.
Ανησυχία εκφράζει το ΠΑΣΟΚ
Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Χαβιέρ Σολάνα, τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι.
Τις εξελίξεις στο Λίβανο και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή συζήτησε, εκτός από το Κυπριακό, ο βουλευτής και υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής σε χωριστές συναντήσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Λιλλήκα και τον πρόεδρο της Βουλής , Δημήτρη Χριστόφια.
Σε δηλώσεις μετά τις συναντήσεις ο κ. Παπουτσής εξέφρασε έντονη ανησυχία και απορία για το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχει αναλάβει πρωτοβουλία ειρήνης και τερματισμού του νέου κύκλου βίας και αίματος.
«Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση και να συμβάλλουν σε κάθε προσπάθεια για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή. Αν υπάρξει επέκταση της σύγκρουσης, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές» τόνισε.
Αντίδραση του ΚΚΕ
«Για άλλη μια φορά θέλουμε να πούμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ στέκονται αδιάφοροι μπροστά στο δράμα του παλαιστινιακού λαού και στο γεγονός ότι αρχίζει και επεκτείνεται ο πόλεμος στο Λίβανο και δεν ξέρουμε που θα πάει. Το να λένε για διάλογο, το να δίνουν συστάσεις και στις δύο πλευρές είναι έγκλημα. Το θέμα είναι ένα. Να σταματήσει το Ισραήλ την επίθεση και την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών. Αυτό είναι το ζητούμενο. Και η συστράτευση πρέπει να είναι αποκλειστικά και μόνο στο δίκιο του παλαιστινιακού λαού και τίποτα άλλο» υπογραμμίζει το ΚΚΕ.
Κυβερνητική παρέμβαση ζητά ο ΣΥΝ
Την παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε να σταματήσει η βία στη Μέση Ανατολή και να καταδικαστεί η πολιτική του Ισραήλ ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με την Επιτροπή Εκπροσώπων Κοινωνικών Οργανώσεων από αραβικές χώρες στην Ελλάδα, που προωθούν τη δημιουργία Παναραβικού Συνδέσμου.
Ο κ. Αλαβάνος ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση «να αφήσει αυτή την επαμφοτερίζουσα στάση, την οποία καταδικάζει όλος ο ελληνικός λαός, να πάρει μια σαφή θέση, να ζητήσει να σταματήσουν οι επιθετικές και βάρβαρες ενέργειες του Ισραήλ, να σταματήσει αυτό το πογκρόμ που κάνουν σήμερα ενάντια στη Γάζα, ενάντια στο Λίβανο, ενάντια στη Δυτική Όχθη, και να ξαναμπεί σε μια διαδικασία για την ειρηνική επίλυση το Παλαιστινιακό και το Μεσανατολικό στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις