89

Παρά τις αναποδιές που της παρουσιάστηκαν, η ΑΕΚ είχε καλή απόδοση και στο 4ο και τελευταίο φιλικό της παιχνίδι επί αυστριακού εδάφους και κέρδισε 1-0 την ιστορική Νάπολι, που δόξασε στο παρελθόν ο Ντιέγκο Μαραντόνα.

Το παιχνίδι άργησε 40 λεπτά να ξεκινήσει, λόγω αργοπορίας της ελληνικής αποστολής, ενώ τελείωσε πρόωρα, επειδή έπεσε το σκοτάδι!

Το γκολ της «Ένωσης» σημείωσε για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι ο νεαρός Βασίλης Πλιάτσικας, ο οποίος φαίνεται να δικαιώνει τον Λορένσο Σέρα Φερέρ, που θέλει να τον μετατρέψει από αμυντικό χαφ σε σέντερ φορ!

Απέναντι στην πάλαι ποτέ μεγάλη Νάπολι, που φέτος ανέβηκε από τη Serie C στη Serie B του Καμπιονάτο, ο Λορένσο Σέρα Φερέρ αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγές στο βασικό σχήμα που ξεκίνησε τους αγώνες με Μπουργκχάουζεν (4-0) και Μαρίλα Πρίμπραμ (1-1).

Σε σχέση με τον ματς με την Πρίμπραμ, ο Χιώτης κάθισε κάτω από τα δοκάρια αντί του Σορεντίνο. Επίσης, αντίθετα με τα δύο προηγούμενα ματς, παρτενέρ του Δέλλα στο κέντρο της άμυνας ήταν ο νεαρός Παπασταθόπουλος και όχι ο Τσιρίλο. Εκτός του ιταλού μπακ, εκτός 11άδας έμεινε και ο Τζιωρτζιόπουλος, καθώς το αριστερό άκρο της άμυνας κάλυψε ο Γεωργέας.

Η τέταρτη και τελευταία αλλαγή στο βασικό σχήμα, ήταν η χρησιμοποίηση του Λαγού αντί του Λάκη, η οποία έφερε και μια εσωτερική αλλαγή, καθώς ο Ζούλιο Σέζαρ έπαιξε δεξιά (με εξαιρετική απόδοση), στη θέση του Λάκη, προκειμένου να αγωνιστεί ο Λαγός στη φυσική του θέση, ως αριστερός χαφ.

Ετσι, το 4-4-2 στήθηκε ως εξής: ο Παουτάσο έπαιξε δεξιά στην άμυνα, ο Γεωργέας αριστερά, οι Δέλλας, Παπασταθόπουλος σέντερ – μπακ, οι Εμερσον, Ιβιτς κεντρικοί χαφ, οι Λαγός, Σέζαρ ακραίοι χαφ και οι Λυμπερόπουλος, Καπετάνος ήταν το επιθετικό δίδυμο.

Η ΑΕΚ μπήκε δυνατά στο παιχνίδι, έλεγξε το κέντρο και δημιούργησε κάποιες ευκαιρίες για να ανοίξει το σκορ, με σημαντικότερη την κεφαλιά του Δέλλα στο 11’, μετά από κόρνερ του Λαγού, η οποία έφυγε λίγο άουτ. Μικροευκαιρίες είχαν και οι Καπετάνος (κεφαλιά στο 15’), Σέζαρ (σουτ στο 20’), οι οποίοι επίσης δεν κατάφεραν να φτάσουν στην επιτυχία. Η μεγαλύτερη ευκαιρία του πρώτου μέρους χάθηκε στο 37’, όταν ο Σέζαρ έπιασε εναέριο βολέ σε σέντρα του Γεωργέα και ο Μαλντονάντο απέκρουσε πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή.

Ετσι, οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με το 0-0, καθώς πέρα από τις ευκαιρίες της ΑΕΚ, η Νάπολι …δεν πάτησε στην περιοχή του Χιώτη.

Το ημίχρονο έληξε στο 41’, καθώς εξαιτίας του γεγονότος πως το παιχνίδι άργησε να ξεκινήσει επειδή αργοπόρησε να φτάσει στο γήπεδο η αποστολή της ΑΕΚ (έμεινε μποτιλιαρισμένη για δύο ώρες σε επαρχιακό δρόμο λόγω σύγκρουσης …τροχόσπιτων), οι δύο ομάδες συμφώνησαν να περιορίσουν τη διάρκεια του αγώνα για να μην τις πιάσει η νύχτα, αφού το γηπεδάκι του Ζε Μπόντεν δεν είχε προβολείς!

Στην επανάληψη ο Φερέρ προχώρησε σε οκτώ αλλαγές προσώπων, αλλά και σε αλλαγή σχήματος, για πρώτη φορά στο πλαίσιο της προετοιμασίας. Το 4-4-2 έδωσε τη θέση του σε ένα σχήμα 4-2-3-1. Από την αρχική ενδεκάδα στο γήπεδο έμειναν οι Παουτάσο, Εμερσον και Καπετάνος, ενώ το νέο σχήμα αποτέλεσαν: ο Σορεντίνο τερματοφύλακας, οι Παουτάσο (δεξιά), Τζιωρτζιόπουλος (αριστερά), Μόρας, Τσιρίλο (σέντερ – μπακ) στην άμυνα, οι Εμερσον, Κυριακίδης ως αμυντικοί χαφ, οι Λάκης, Τόζερ, Χέτεμαϊ ως δημιουργικοί χαφ και ο Καπετάνος ως φορ κρούσης.

Και το νέο σχήμα τα πήγε περίφημα, καθώς οι παίκτες της ΑΕΚ, εκτός από φρεσκάδα, έδειξαν ιδιαίτερη διάθεση και πίεσαν τη Νάπολι. Η καλύτερη ευκαιρία χάθηκε στο 48’, όταν ο Τόζερ εκτέλεσε κόρνερ και ο Γκράβα δεν επέτρεψε στον Καπετάνο να ανοίξει το σκορ. Στη συνέχεια, με τη νύχτα να αρχίζει να πέφτει στο Ζε Μπόντεν, το παιχνίδι άρχισε να χάνει ρυθμό, τα λάθη έγιναν πιο συχνά (ίσως και λόγω έλλειψης ορατότητας), όμως η ΑΕΚ είχε …άστρο φωτεινό, το οποίο την οδήγησε στη νίκη.

Ηταν το 68’, όταν ο Βασίλης Πλιάτσικας αντικατέστησε τον Εμερσον και ένα λεπτό αργότερα ο νεαρός άσος άνοιξε το σκορ. Στο 69’, ο Τόζερ εκτέλεσε κόρνερ, ο Μόρας έπιασε μια κεφαλιά που αποκρούστηκε πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή, για να βρεθεί σε θέση βολής ο Πλιάτσικας, ο οποίος ψύχραιμα έγραψε το 1-0, που ήταν και το τελικό σκορ του αγώνα, ο οποίος έληξε στο …82’, καθώς πλέον οι παίκτες δεν έβλεπαν ούτε μπάλα ούτε συμπαίκτες…

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Χιώτης (46’ Σορεντίνο), Παουτάσο, Γεωργέας (46’ Τζιωρτζιόπουλος), Παπασταθόπουλος (46’ Μόρας), Δέλλας (46’ Τσιρίλο), Εμερσον (69’ Πλιάτσικας), Ιβιτς (46’ Τόζερ), Σέζαρ (46’ Λάκης), Λαγός (46’ Χέτεμαϊ), Λυμπερόπουλος (46’ Κυριακίδης), Καπετάνος.

* Τον αγώνα παρακολούθησαν περίπου 300 φίλαθλοι, 30 από τους οποίους ήταν οπαδοί της ΑΕΚ!

* Πριν τον αγώνα με τη Νάπολι, η ΑΕΚ είχε πραγματοποιήσει στο Φλακάου την τελευταία της πρωινή προπόνηση επί αυστριακού εδάφους. Ο Γιώργος Αλεξόπουλος ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα στο γήπεδο, όπως και ο Παναγιώτης Κονέ. Ειδικό πρόγραμμα ακολούθησε και ο Λεωνίδας Καμπάνταης. Μετά το φιλικό παιχνίδι την Νάπολι, είχε προγραμματιστεί διανυκτέρευση στην περιοχή Aνιφ. Το πρωί της Κυριακής 23/7 η αποστολή θα ταξιδέψει οδικώς για το Μόναχο, απ/ όπου θα  αναχωρήσει για την Αθήνα με πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας στις 13:20 GR.

* Το επόμενο φιλικό παιχνίδι της ΑΕΚ θα διεξαχθεί την 1η Αυγούστου στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, με αντίπαλο την Μπενφίκα του Φερνάντο Σάντος, στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο ομάδων για την παραχώρηση του Κώστα Κατσουράνη από την Ενωση στην πορτογαλική ομάδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,www.sport.gr