Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Θύμα της σφοδρής κακοκαιρίας και ο νομός Μαγνησίας
Χείμαρροι από τη νεροποντή στο Βόλο

Θύμα της σφοδρής κακοκαιρίας και ο νομός Μαγνησίας

Το νομό Μαγνησίας έπληξε τη Δευτέρα η κακοκαιρία, όπου πλημμύρισαν σπίτια, σχολεία, καταστήματα και δρόμοι. Ο Βόλος κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις. Μέτρα εξήγγειλε ο Κ.Καραμανλής. Πολιτική αντιπαράθεση στον απόηχο των πλημμύρων.

37

Το νομό Μαγνησίας έπληξε τη Δευτέρα η κακοκαιρία, όπου πλημμύρισαν σπίτια, σχολεία, καταστήματα και δρόμοι. Η πόλη του Βόλου κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για διάσωση εγκλωβισμένων. Από τη νεροποντή υπερχείλισε ο χείμαρρος Κραυσίδωνας.

Στην Αγριά και τα Λεχώνια του Βόλου πλημμύρισαν περίπου 50 σπίτια, ενώ σε περιοχές του κέντρου του Βόλου η στάθμη του νερού έφθασε ακόμη και το ένα μέτρο.

Στη Νεάπολη Βόλου πολλά αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν, ενώ -όπως μετέδωσε ο Alpha- τα ορμητικά νερά παρέσυραν ένα Ι.Χ. με τρεις επιβάτες, που σώθηκαν χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής. Επίσης μαθητές έμειναν εγκλωβισμένοι σε δύο σχολεία στα Λεχώνια και απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια των Αρχών.

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σημειώθηκε σε περιοχές του Πηλίου και διεκόπη η κυκλοφορία σε ορισμένα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου του νομού, λόγω κατολισθήσεων. Προβλήματα αντιμετωπίζουν ο Αλμυρός και η Αγχίαλος, ενώ διεκόπησαν τα δρομολόγια του ΟΣΕ από Λάρισα προς Βόλο εξαιτίας ζημιών στη γέφυρα του Ξυριά.

Οι κατάστροφες στους νομούς Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής είναι επίσης τεράστιες. Τεράστιες εκτάσεις καλύφθηκαν από τα νερά, εκατοντάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει, δρόμοι και τέσσερις γέφυρες καταστράφηκαν, κάτοικοι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι και κινδύνευσαν οι ζωές τους. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έγιναν ιδιαίτερα αισθητά στον Σταυρό, το Μελισσουργό, την Απολλωνία, τα Πλανά και την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.

Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος εξήγγειλε μέτρα ενίσχυσης των πλημμυροπαθών.

Τα μέτρα, όπως τα ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αποζημίωση για τις καταστροφές σε οικοσκευές, κήρυξη των περιοχών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και πλημμυροπαθών, ώστε να ισχύσουν όλα όσα προβλέπει ο νόμος, άμεση αποζημίωση των παραγωγών από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο.

Πολιτική αντιπαράθεση

Στον απόηχο των καταστροφών στη Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική ξέσπασε πολιτική αντιπαράθεση για τις ευθύνες.

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης ήταν επικριτικός για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στο νομό. Απάντηση στον κ. Ψωμιάδη έδωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο με ανακοίνωσή του τονίζει ότι το υπουργείο είναι υπεύθυνο για τα μεγάλα έργα, ενώ για τα μικρά είναι οι δήμοι, οι νομαρχίες και οι περιφέρειες. Επίσης, επισημαίνεται ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει αρμοδιότητα στα αντιπλημμυρικά έργα της περιοχής που επλήγη, αντίθετα με τους δήμους και τη νομαρχία.

Τέλος, αφήνει αιχμές κατά του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς όπως σημειώνεται ο κ. Ψωμιάδης όντως είχε ζητήσει χρήματα για αντιπλημμυρικά έργα, όμως «ξεκαθαρίστηκε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν είναι υπουργείο Οικονομικών και δεν έχει σχετικές πιστώσεις».

«Η συμπαράσταση στους πληγέντες πρέπει να είναι άμεση και ουσιαστική στον ταχύτερο δυνατό χρόνο και με τον καλύτερο τρόπο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν ερωτήματα, καθώς υπήρχαν ανακοινώσεις απο την ΕΜΥ για έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως και ερωτήσεις στη Βουλή για αντιπλημμυρικά έργα ή αιτήματα των δημάρχων που δεν είχαν καλυφθεί. Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε επίσης την άμεση καταβολή αποζημιώσεων.

Ο Ν. Χουντής, γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, μιλώντας στην Ελευσίνα σε συγκέντρωση του Νομαρχιακού Συνδυασμού «Αττική Κίνηση Πολιτών» με επικεφαλής τον Γ. Βασιλείου, ζήτησε την άμεση και ικανοποιητική αποζημίωση των πλημμηροπαθών.

«Εκτός από τα φυσικά φαινόμενα, υπάρχουν και οι ευθύνες των κυβερνήσεων και της Νομαρχίας» υποστήριξε. Τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης θα επισκεφθεί την Τρίτη το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

Στα νότια κατεβαίνει η κακοκαιρία

Για την Τρίτη, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, την  ανατολική και νότια Πελοπόννησο, τις  Κυκλάδες, την  Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα σημειωθούν και στην Αττική, όπου οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί μέτριοι και στα ανατολικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν μόνο τοπικές βροχές, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Για την Τετάρτη, στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Φωτιά στη Μέση Ανατολή

Σόου Νετανιάχου με χάρτες - Προκλητική ομιλία με αναφορές στη Βίβλο και απειλές κατά Ιράν

Πριν ανέβει στο βήμα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πολλοί διπλωματικοί αντιπρόσωποι αποχώρησαν από την αίθουσα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024