Τρίτη 30 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Zapatistas

Zapatistas

37 ΟιZapatistas δημιουργήθηκαν το 1994 ως Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός των Ζαπατίστας (Ejercito Zapatista de Liberacon Nacional, EZLN) με έδρα τους την Πολιτεία Τσιάπας στο νότιο Μεξικό. Βασικό αίτημα, η αναγνώριση των δικαιωμάτων των ινδιάνων που ζουν στην περιοχή. Ηγετική φυσιογνωμία του κινήματος είναι ο υπαρχηγός (Subcomandante) Μάρκος. Η κυβέρνηση του Μεξικού «εκτιμά» ότι ο Μάρκος […]

37

ΟιZapatistas δημιουργήθηκαν το 1994 ως Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός των Ζαπατίστας (Ejercito Zapatista de Liberacon Nacional, EZLN) με έδρα τους την Πολιτεία Τσιάπας στο νότιο Μεξικό. Βασικό αίτημα, η αναγνώριση των δικαιωμάτων των ινδιάνων που ζουν στην περιοχή. Ηγετική φυσιογνωμία του κινήματος είναι ο υπαρχηγός (Subcomandante) Μάρκος.

Η κυβέρνηση του Μεξικού «εκτιμά» ότι ο Μάρκος είναι στην πραγματικότητα ο Ραφαέλ Σεμπαστιάν Γκιγέν Βισέντε, καθηγητής Φιλοσοφίας στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Πόλης του Μεξικού.

Η οικογένεια Γκιγέν Βισέντε δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τι απέγινε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου.

Τα πρώτα χρόνια της παρουσίας τους, οι Ζαπατίστας συγκρούστηκαν σε αρκετές περιπτώσεις με δυνάμεις του μεξικανικού στρατού, με σοβαρές απώλειες. Τα τελευταία, όμως χρόνια, έχουν εξελιχθεί σε ένα κίνημα που αντιστέκεται και διεκδικεί από την κυβέρνηση με ειρηνικά μέσα.

Το 2001, πραγματοποίησαν πορεία σε όλη τη χώρα. Διέσχισαν 12 πολιτείες καλύπτοντας συνολικά 3.000 χιλιόμετρα. Στόχος τους να ενημερώσουν την κοινή γνώμη της χώρας για τον αγώνα τους.

Η πορεία κατέληξε στην κεντρική πλατεία της Πόλης του Μεξικού, όπου πάνω από 200 χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να ακούσουν τον Μάρκος.

Τελικά, στα τέλη του 2001 η κυβέρνηση του Μεξικού υιοθέτησε νόμο που αναγνώρισε ορισμένα από τα αιτήματα των κατοίκων της πολιτείας Τσιάπας. Οι Ζαπατίστας δεν έμειναν ικανοποιημένοι και από τότε ο διάλογος «πάγωσε».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αθλήτρια ξιφασκίας αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη

Οι φετινοί Ολυμπιακοί αγώνες είναι συμπεριληπτικοί, αλλά κανείς δεν γνώριζε ότι μία από τις αθλήτριες ξιφασκίας αγωνιζόταν ενώ ήταν στον 7ο μήνα της εγκυμοσυνης της.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Ιουλίου 2024