Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Κινδύνεψαν ιερά κειμήλια από φωτιά σε μονή του Αγίου Όρους

Κινδύνεψαν ιερά κειμήλια από φωτιά σε μονή του Αγίου Όρους

Ζημιές ύψους 50.000 ευρώ προκάλεσε η πυρκαγιά στην ιερά μονή Κουτλουμασίου του Αγίου Όρους, από άγνωστη προς το παρόν αιτία. Η έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής απέτρεψε την επέκταση της φωτιάς σε χώρους που φυλάσσονται κειμήλια ανεκτίμητης αξίας.

71

Ζημιές ύψους 50.000 ευρώ προκάλεσε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τρίτης στην ιερά μονή Κουτλουμασίου του Αγίου Όρους, από άγνωστη προς το παρόν αιτία.

Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής και τη συνδρομή των μοναχών, η φωτιά περιορίστηκε και δεν επεκτάθηκε στις υπόλοιπες κτιριακές εγκαταστάσεις, όπου φυλάσσονται ιερά κειμήλια ανεκτίμητης αξίας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 10 το βράδυ, σε χώρο στον τελευταίο όροφο του μοναστηριού, καίγοντας τμήμα της στέγης, έπιπλα και άλλα αντικείμενα.

Ανδρες του πυροσβεστικού κλιμακίου Αγίου Όρους επενέβησαν έγκαιρα με τρία υδροφόρα οχήματα και στη συνέχεια έσπευσαν στο μοναστήρι ενισχύσεις από τον Πολύγυρο και τη Θεσσαλονίκη και τις πρώτες πρωινές ώρες κατάφεραν να τη σβήσουν. Η επιφάνεια της στέγης και του ορόφου που κάηκε δεν ξεπερνά τα 60 τετραγωνικά μέτρα.

Η ιερά μονή Κουτλουμουσίου βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του Αγίου Όρους, πολύ κοντά στις Καρυές. Από έγγραφο πιστοποιείται η ύπαρξη της μονής το 1169, ενώ το μοναστήρι, με τη σημερινή μορφή, ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα.

Οι φορητές εικόνες φτάνουν τις 150, ενώ στο σκευοφυλάκιο φυλάγονται λείψανα αγίων, φορητές εικόνες, άμφια, εκκλησιαστικά σκεύη, σταυροί κ.ά. Η βιβλιοθήκη της περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 662 χειρόγραφα, από τα οποία τα 100 σε περγαμηνή, παλιά έγγραφα και πάνω από 3.500 έντυπα βιβλία.

Στις αρχές του 14ου αιώνα οι Καταλανοί λεηλάτησαν το μοναστήρι, ενώ το 1497 υπέστη μεγάλες ζημιές από πυρκαγιά. Μια ακόμα πυρκαγιά ξέσπασε το 1767, αλλά ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Ματθαίος ο Γ φρόντισε για την ανόρθωση της μονής. Επίσης, το 1980 καταστράφηκε, και πάλι από φωτιά, η ανατολική πτέρυγα του μοναστηριού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Έτοιμος για όλα ο Λευτέρης Πετρούνιας στο Παρίσι

Ο προκριματικός της ενόργανης ανδρών θα διεξαχθεί το Σάββατο 27 Ιουλίου και ο «άρχοντας των κρίκων» έχει κληρωθεί να αγωνιστεί στον πρώτο από τους τρεις ομίλους

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024