91

Δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς κατά παλαιού μετεωρολογικού δορυφόρου, που βρισκόταν στο διάστημα, πραγματοποίησε η Κίνα, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, που ζήτησε εξηγήσεις.

Ο πρώτος αντι-δορυφορικός πύραυλος εκτοξεύτηκε από τον διαστημικοό σταθμό Σιτσάνγκ με ευθύνη της κεντρικής στρατιωτικής ηγεσίας. Τη δοκιμή επιβεβαίωσε Κινέζος ανώτερος δημόσιος υπάλληλος σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, τρεις αποτυχημένες εκτοξεύσεις προηγήθηκαν της επιτυχούς δοκιμής, που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου.

Ο πύραυλος κατέστρεψε τον μετεωρολογικό δορυφόρο σε απόσταση 865 χλμ από την Γη.

Τη δεκαετία του 1980, η τεχνολογία των αντι-δορυφορικών πυραύλων αποτέλεσε πεδίο πειραματισμού τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την τότε Σοβιετική Ένωση, αλλά εγκαταλείφθηκε εξαιτίας του φόβου ότι τα θραύσματα της έκρηξης μπορεί να προκαλέσουν βλάβη σε άλλους δορυφόρους.

Αντιδράσεις εξέφρασαν Ιαπωνία, ΗΠΑ, Καναδάς και Αυστραλία για την δοκιμή του κινεζικού όπλου. Ο Γκόρντον Τζόντροου, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, δήλωσε σε διαστημικό περιοδικό: «Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη και δοκιμή τέτοιων όπλων από την Κίνα δεν συνάδει με το πνεύμα συνεργασίας που επιζητούμε στον τομέα συνεκμετάλλευσης του διαστήματος».

Η κίνηση της Κίνας συνάντησε τις αντιδράσεις και της Ιαπωνίας. Ο επικεφαλής της γραμματείας του Υπουργικού Συμβουλίου, Γιασουχίσα Σιοζάκι, δήλωσε ότι η χώρα ανησυχεί για τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν, πρώτον σχετικά με την ειρηνική χρήση του διαστήματος και δεύτερον σχετικά με την προοπτική της ασφάλειας στην περιοχή.

Σύμφωνα με το BBC, η πρόσφατη δοκιμή σημαίνει ότι η Κίνα έχει την δυνατότητα -τουλάχιστον θεωρητικά- να καταρρίπτει κατασκοπευτικούς πυραύλους που χειρίζονται άλλα κράτη, αν και δεν είναι γνωστό ακόμα για ποιους λόγους διεξήχθη η δοκιμή.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση αναθεώρησε πρόσφατα τη διαστημική πολιτική της, με την οποία κατοχυρώνει το «δικαίωμα της χώρας να αρνείται στους αντιπάλους της πρόσβαση στο διάστημα για εχθρικούς σκοπούς».

Οι ΗΠΑ όμως εναντιώθηκαν στις «φωνές» που ζητούσαν να σταματήσουν τέτοιου τύπου τεστ, υποστηρίζοντας ότι θεωρούν σημαντική την ελευθερία δράσης στο διάστημα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό