Ελεύθερη η «πιο επικίνδυνη γυναίκα» της Γερμανίας, ιστορική φυσιογνωμία της RAF
Θύελλα αντιδράσεων αναμένεται να πυροδοτήσει στη Γερμανία η δικαστική απόφαση για την αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους της Μπριγκίτε Μονχάουπτ, καταδικασθείσας σε πέντε φορές ισόβια για τη δολοφονική εκστρατεία της οργάνωσης των Μπάαντερ-Μάινχοφ.
51
Θύελλα αντιδράσεων αναμένεται να προκαλέσει στη Γερμανία η δικαστική απόφαση για την αποφυλάκιση της Μπριγκίτε Μονχάουπτ, πρώην μέλους της ακροαριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF). Καταδικασθείσα σε πέντε φορές ισόβια, η Μονχάουπτ έχει περάσει 24 χρόνια στη φυλακή για ανάμειξη σε κύμα απαγωγών και δολοφονιών τη δεκαετία του 70.
Η αποδοχή του αιτήματος της Μπριγκίτε Μονχάουπτ για πρόωρη αποφυλάκιση αναμένεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας, καθώς η 57χρονη ουδέποτε εξέφρασε μεταμέλεια για τη δολοφονική εκστρατεία της RAF που συγκλόνισε συθέμελα την τότε νεαρή δημοκρατία της Δυτικής Γερμανίας.
Η ετυμηγορία για την αποφυλάκιση της Μονχάουπτ -της πιο επικίνδυνης γυναίκας στη Γερμανία, όπως την αποκαλούσε ο Τύπος-έρχεται τη στιγμή που ο Γερμανός πρόεδρος Χορστ Κέλερ εξετάζει την απονομή χάριτος στον πρώην συνεργάτη της στους κόλπους της RAF Κριστιάν Κλαρ, ο οποίος έχει περάσει επίσης 24 χρόνια στη φυλακή.
«Δεν πρόκειται για χάρη, αλλά για δικαστική απόφαση που συνδέεται με συγκεκριμένες νομικές προϋποθέσεις. Η απόφαση για αποφυλάκιση με επιτήρηση βασίζεται στη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ασφαλείας» ανακοινώθηκε για την υπόθεση της Μονχάουπτ από το αρμόδιο δικαστήριο της Στουτγάρδης.
Η Μονχάουπτ συνελήφθη το 1982 και καταδικάστηκε το 1985 σε πέντε φορές ισόβια για τη συμμετοχή της στη δολοφονία εννέα σημαντικών προσώπων από δικαστικούς κύκλους και τον επιχειρηματικό κόσμο της τότε Δυτικής Γερμανίας, όπως ο βιομήχανος Χανς Μάρτιν Σλάιερ.
Η 57χρονη πρόκειται να αποφυλακιστεί στις 27 Μαρτίου και επί πενταετίας θα τελεί υπό αστυνομική επιτήρηση. Ήταν σημαντικό μέλος της δεύτερης γενιάς της RAF που συνέχισε τη βίαιη δράση μετά τη σύλληψη και την αυτοκτονία των ιδρυτών της οργάνωσης Αντρέας Μπάαντερ και Ουλρίκε Μάινχοφ.
Η Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF), γνωστή επίσης ως Μπάαντερ-Μάινχοφ από τους ιδρυτές της, αναδύθηκε από τις φοιτητικές διαδηλώσεις στα τέλη της δεκαετίας του 60 και από το κίνημα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Γρήγορα στράφηκε στη βία με εκστρατεία δολοφονιών, απαγωγών και βομβιστικών επιθέσεων κατά της γερμανικής ελίτ και αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού.
Στην οργάνωση αποδίδονται 34 δολοφονίες μεταξύ 1972 και 1991. Είκοσι έξι μέλη της RAF σκοτώθηκαν αυτή τη χρονική περίοδο, ενώ άλλοι 26 καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις