«Βασιλικές» νίκες και στα Όσκαρ, «νταμπλ» για τον Μάρτιν Σκορτσέζε
Η Έλεν Μίρεν (Η Βασίλισσα) και ο Φόρεστ Ουιτάκερ (Ο τελευταίος βασιλιάς της Σκωτίας) επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά και κέρδισαν τα Όσκαρ α γυναικείου και ανδρικού ρόλου αντίστοιχα. Επιτέλους νίκη και διπλή για τον Μάρτιν Σκορτσέζε: Όσκαρ σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας για τον Πληροφοριοδότη. Η ταινία κέρδισε συνολικά τέσσερα Όσκαρ.
Η άποψή σας
30
Η Έλεν Μίρεν (Η Βασίλισσα) και ο Φόρεστ Ουιτάκερ (Ο τελευταίος βασιλιάς της Σκωτίας) επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά και κέρδισαν τα Όσκαρ α γυναικείου και ανδρικού ρόλου αντίστοιχα. Επιτέλους νίκη και διπλή για τον Μάρτιν Σκορτσέζε: Όσκαρ σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας για τον Πληροφοριοδότη.
Έπειτα από πέντε άκαρπες υποψηφιότητες, ο Μάρτιν Σκορτσέζε τα κατάφερε. Μάλιστα ο ίδιος αστειεύτηκε όταν ανέβηκε στο βήμα για να παραλάβει το βραβείο, ρωτώντας αν όντως διάβασαν σωστά όταν άνοιξαν το φάκελο…
Σημειώνεται ότι ο Μάρτιν Σκορτσέζε είχε προταθεί πρώτη φορά για Οσκαρ το 1981. Ο Πληροφοριοδότης κέρδισε συνολικά τέσσερα βραβεία: σκηνοθεσίας, καλύτερης ταινίας, διασκευασμένου σεναρίου και μοντάζ.
Ο Φόρεστ Ουιτάκερ ως «βασιλιάς της Σκωτίας» τιμήθηκε με το Όσκαρ α ανδρικού ρόλου υποδυόμενος τον Ιντι Αμίν Νταντά, τον δικτάτορα της Ουγκάντα.
Ο ίδιος δήλωσε: «Όταν ήμουν παιδί έβλεπα ταινίες από το πίσω κάθισμα του οικογενειακού αυτοκινήτου όταν πηγαίναμε στα ντράιβ-ιν. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα μπορούσα να παίξω σε ταινία. Απόψε παραλαμβάνοντας αυτό το τιμητικό βραβείο πιστεύω ότι τελικά ήταν δυνατόν. Τελικά είναι δυνατόν για ένα παιδί που γεννήθηκε στο ανατολικό Τέξας, μεγάλωσε στο Λος Αντζελες και στο Κάρσον, πιστεύει στα όνειρα του, υπηρετεί αυτό που κάνει με όλη του την καρδιά, να αγγίξει αυτά τα όνειρα και να τα κάνει πραγματικοτητα.»
Η Βρετανίδα ντέιμ Έλεν Μίρεν, που έλαμψε ως Ελισάβετ Β στην ταινία του Στίβεν Φρίαρς, αναφέρθηκε στην βασίλισσα της Αγγλίας παραλαμβάνοντας το χρυσό αγαλματίδιο: «Για περισσότερα από 50 χρόνια, η Ελισάβετ Γουίνσδορ διατήρησε την αξιοπρέπειά της, την αίσθηση του καθήκοντος και την… κόμμωσή της. Είχε τα πόδια της ριζωμένα στο έδαφος, το καπέλο της στο κεφάλι και την τσάντα της στο χέρι. Πέρασε πάρα πολλές καταιγίδες. Χαιρετίζω το κουράγιο της και τη συνέπειά της και την ευχαριστώ γιατί αν δεν ήταν εκείνη, εγώ δεν θα ήμουν φυσικά εδώ.»
Το Όσκαρ β γυναικείου ρόλου απέσπασε η 25χρονη Τζένιφερ Χάτσον για την ερμηνεία της στο Dreamgirls, μια ταινία που είχε προταθεί για οκτώ Όσκαρ, αλλά τελικά πήρε δύο.
Ο παλαίμαχος ηθοποιός Αλαν Αρκιν τιμήθηκε με το Όσκαρ β ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία-έκπληξη Little Miss Sunshine.
Η ίδια ταινία τιμήθηκε με Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου. Είναι το πρώτο Όσκαρ στην σταδιοδρομία του 72χρονου Αρκιν, ο οποίος είχε προταθεί για το χρυσό αγαλματίδιο στην πρώτη του ταινία Οι Ρώσοι έρχονται οι Ρώσοι έρχονται (1966) και το Η Καρδιά είναι ένας Μοναχικός Κυνηγός (1968).
«Παρών» στην τελετή και ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ. Το ντοκιμαντέρ An Inconvenient Truth, το οποίο κάνει μια αναδρομή στην 30ή εκστρατεία του Αλ Γκορ να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τις συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου, κέρδισε το Όσκαρ στην κατηγορία του.
«Πρέπει να επιλύσουμε την κλιματική κρίση. Δεν πρόκειται για πολιτικό πρόβλημα, αλλά ηθικό» τόνισε ο τέως αντιπρόεδρος στην ομιλία του.
Για την ίδια ταινία βραβεύθηκε και η Μελίσα Έθεριτζ, η οποία ερμήνευσε το τραγούδι I need to wake up.
Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας στις Ζωές των άλλων, μία διεισδυτική ματιά στην απεριόριστη δύναμη που παραχωρούσε το καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας στις μυστικές υπηρεσίες της Στάζι.
Η μεξικανική ταινία Ο Λαβύρινθος του Πάνα κέρδισε τρία Όσκαρ, μακιγιάζ, φωτογραφίας και καλλιτεχνικής διεύθυνσης. Η ταινία, που συνδυάζει τα δεινά από τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο με φανταστικούς κόσμους, σκηνοθετήθηκε από τον Γκιγιέρμο ντελ Τόρο.
Το αντιπολεμικό φιλμ του Κλιντ Ίστγουντ Γράμματα από το Ίβο Tzίμα απέσπασε Όσκαρ καλύτερου ηχητικού μοντάζ και το Happy Feet βραβείο καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων.
Η ταινία Βαβέλ, αν και είχε προταθεί για επτά Οσκαρ, απέσπασε τελικά μόνο ένα για την καλύτερη μουσική επένδυση.
To βραβείο της Αμερικανικής Ακαδημίας για το καλύτερο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους απονεμήθηκε στο The Blood of Yingzhou District του Ρούμπι Γιανγκ.
Το Όσκαρ για τα οπτικά εφέ πήγε στην ταινία Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Το Σεντούκι του νεκρού των Τζον Νολ, Χαλ Χίκελ, Τσαρλς Γκίμπσον και Αλεν Χολ.
Τέλος, το Όσκαρ ενδυματολογίας κέρδισε η Μιλένα Κανονέρο για την Μαρία Αντουανέτα.
Τα βραβεία στις κυριότερες κατηγορίες:
Όσκαρ καλύτερης ταινίας: Ο πληροφοριοδότης
Όσκαρ σκηνοθεσίας: Μάρτιν Σκορτσέζε (Ο πληροφοριόδότης)
Όσκαρ α γυναικείου ρόλου: Έλεν Μίρεν (Η βασίλισσα)
Όσκαρ α ανδρικού ρόλου: Φόρεστ Ουίτακερ (Ο τελευταίος βασιλιάς της Σκωτίας)
Όσκαρ β ανδρικού ρόλου: Αλαν Αρκιν (Little Miss Sunshine)
Όσκαρ β γυναικείου ρόλου: Τζένιφερ Χάντσον (Dreamgirls)
Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας: Οι ζωές των άλλων (Das Leben der Anderen, Γερμανία).
Όσκαρ σεναρίου: Little Miss Sunshine, Μάικλ Αρντ
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό