Απεβίωσε ο Ρώσος πρώην πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν
Πέθανε την Δευτέρα ο Ρώσος πρώην πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν σε ηλικία 76 ετών. Την είδηση επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Αιτία θανάτου ήταν καρδιακή προσβολή, όπως μετέδωσε το Interfax. Τα συλλυπητήριά της εξέφρασε η διεθνής κοινότητα.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
91
Πέθανε την Δευτέρα ο Ρώσος πρώην πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν σε ηλικία 76 ετών. Την είδηση επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου Interfax, το οποίο επικαλείται ιατρικές πηγές που δεν κατονομάζει, αιτία θανάτου ήταν καρδιακή προσβολή.
Ο Μπόρις Γιέλτσιν γεννήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 1931 στο Σβέρντλοφσκ της Ουκρανίας. Σπούδασε μηχανικός και το 1956 παντρεύτηκε τη Ναΐνα Ιοσίφοβνα Γκιρίνα με την οποία απέκτησε δύο κόρες.
Στο Κομμουνιστικό Κόμμα προσχώρησε το 1961, σε ηλικία 30 ετών. Σύντομα απέκτησε φήμη δραστήριου μεταρρυθμιστή.
Το 1985 έγινε γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής για την Οικοδόμηση και έξι μήνες αργότερα ορίστηκε πρώτος γραμματέας της Κομματικής Επιτροπής της Πόλης της Μόσχας (η θέση είναι ανάλογη με εκείνη του δημάρχου), απ όπου προσπάθησε να προωθήσει αρκετές μεταρρυθμίσεις.
Τον Οκτώβριο του 1987 ο Γέλτσιν παραιτήθηκε από τη θέση του, λέγοντας ότι η οικονομική μεταρρύθμιση προχωρούσε υπερβολικά αργά.
Τον Ιούνιο του 1991 έγινε ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του θα έχει τη δυνατότητα να κυβερνά με διατάγματα, ενώ θα του δοθούν υπερεξουσίες.
Υπό την προεδρία του διασπάστηκε η Σοβιετική Ένωση σε μικρά ανεξάρτητα κράτη και συστάθηκε η Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών.
Ο Γέλτσιν υπήρξε αντιφατική προσωπικότητα, με μεγάλη φήμη αρχικά λόγω των υποσχέσεών του να πολεμήσει την διαφθορά, ενώ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του η κρατική βιομηχανία πέρασε σε ιδιώτες. Αυτό το γεγονός μείωσε πολύ την δημοτικότητά του.
Αρκετές φορές κατέφυγε στην χρήση βίας προκειμένου να λύσει πολιτικές διαφωνίες, ενώ κατά την προεδρία του τα ρωσικά νοικοκυριά αντιμετώπισαν οικονομικά προβλήματα.
Το 1993 διατάζει στρατιωτική επίθεση εναντίον του ρωσικού Κοινοβουλίου, το οποίο βρισκόταν υπό κατάληψη, ενώ συλλαμβάνονται οι πρωταίτιοι της εξέγερσης εναντίον του.
Συγκρούστηκε έντονα με τη Δύση για θέματα που αφορούσαν το ΝΑΤΟ, το οποίο η Ρωσία θεωρούσε συνέχεια του Ψυχρού Πολέμου.
Αντιμετώπισε μια σειρά προβλημάτων υγείας, ενώ αντιμετώπιζε συχνά προβλήματα με την καρδιά του. Τελικά παραιτείται τον Δεκέμβριο του 1999, φανερά καταβεβλημένος. Μετέδωσε την εξουσία στον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος υπογράφει διάταγμα που
εγγυάται την ασυλία, την κοινωνική θέση και την ασφάλειά του.
Η κηδεία του Μπόρις Γέλτσιν θα γίνει στις 25 Απριλίου. Η ημέρα θα κηρυχθεί σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ημέρα εθνικού πένθους.
Ο Μπόρις Γέλτσιν, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, έδωσε πνοή «σε μια νέα δημοκρατική Ρωσία». «Ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Ρωσίας. Με τον τίτλο αυτό μπήκε οριστικά στην ιστορία της χώρας μας και σε όλου του κόσμου».
«Χάρη σ αυτόν γεννήθηκε μια νέα εποχή. Γεννήθηκε η νέα δημοκρατική Ρωσία, ένα ελεύθερο κράτος, ανοικτό στον κόσμο. Ένα κράτος που η αληθινή δύναμή του ανήκει στο λαό» προσέθεσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Αντιδράσεις για τον θάνατο του Μπ.Γέλτσιν
Τα συλλυπητήριά του στην σύζυγο καθώς και την οικογένεια του πρώην Ρώσου προέδρου, καθώς και στον ρωσικό λαό απέστειλε ο Λευκός Οίκος. «Ήταν μια ιστορική προσωπικότητα σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών και προκλήσεων για τη Ρωσία» δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακ Κόρμακ, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι «ο πρώην πρόεδρος Γέλτσιν ηγήθηκε της Ρωσίας σε μια εποχή ιστορικών αλλαγών. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας απευθύνονται στην οικογένειά του και στο ρωσικό λαό».
Ο Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι ο εκλιπών «ήταν ένας σημαντικός άνδρας» που διαδραμάτισε «έναν καίριο ρόλο σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή» της ιστορίας της Ρωσίας.
Σε συνέντευξη Τύπου στο Λουξεμβούργο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ. «Αισθανθήκαμε μεγάλη λύπη με την αναγγελία του θανάτου του Μπόρις Γέλτσιν» δήλωσε.
«Προσέφερε σημαντικά στην εγκαθίδρυση της δημοκρατίας και της οικονομίας της αγοράς στη Ρωσία, γι αυτό έχει αποσπάσει το σεβασμό μας. Περιόδευσε όλη την Ευρώπη και έκανε πολλά για να αναπτυχθούν οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και οι φιλικές σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ» προσέθεσε.
Ο Ζακ Σιράκ τόνισε ότι ο Γέλτσιν βοήθησε για «να επικρατήσει η ελευθερία» στη Ρωσία και οδήγησε τη χώρα του «στο δρόμο της δημοκρατίας».
«Επικό πολιτικό άνδρα» χαρακτήρισε τον Μπόρις Γέλτσιν ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιουστσένκο, ο οποίος απέστειλε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Ήταν γνωστός ως ο άνθρωπος «με το τραγικό πεπρωμένο» δήλωσε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. «Απευθύνω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του άνδρα που σήκωσε στους ώμους του τη μεγάλη πρόοδο της χώρας του, αλλά διέπραξε και πολλά λάθη», προσέθεσε.
«Είναι πραγματικά φρικτό. Απλώς θέλω να πώ ότι ο άνθρωπός αυτός ήταν ο μέντοράς μου και ότι με την απώλειά του η Ρωσία έχασε τον μεγαλύτερο μεταρρυθμιστή της » δήλωσε ο θαυμαστής του Γέλτσιν, Ρώσος μεγαλοεπιχειρηματίας Μπόρις Μπερεζόφσκι. «Ήταν πραγματικά μοναδικός, ένας άνδρας στην κορυφή της ιστορίας της Ρωσίας» προσέθεσε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις