Πειραματικό σύστημα της Hitachi υπακούει σε νοητικές εντολές
Μια νέα τεχνολογία που παρουσίασε η ιαπωνική Hitachi επιτρέπει στο χρήστη να ελέγχει ηλεκτρονικές συσκευές με τη δύναμη της σκέψης. Σε πρόσφατη επίδειξη, οι δημοσιογράφοι χρησιμοποίησαν νοητικές εντολές για να κινήσουν ένα τρενάκι.
- «Δεν έχουμε πυρομαχικά, πρέπει να εστιάσουμε στο Ιράν και να απομονώσουμε τη Χαμάς» είπε ο Νετανιάχου
- Πολλά «σύννεφα» θολώνουν την εικόνα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Τι θα γίνει με το «Pfizergate»;
- ΣΥΡΙΖΑ: Η εκδίκηση της Ιστορίας για το αντισύριζα μέτωπο, τα απομνημονεύματα Μέρκελ
- Γιατρός στην Άρτα καταδικάστηκε για θανάτους ασθενών αλλά πήρε… προαγωγή
36
Μια νέα τεχνολογία που παρουσίασε η ιαπωνική Hitachi επιτρέπει στο χρήστη να ελέγχει ηλεκτρονικές συσκευές με τη δύναμη της σκέψης.
Σε πρόσφατη επίδειξη στο Εργαστήριο Προηγμένης Έρευνας που διατηρεί η εταιρεία έξω από το Τόκιο, οι δημοσιογράφοι χρησιμοποίησαν νοητικές εντολές για να κινήσουν ένα τρενάκι τοποθετημένο σε ένα τραπέζι.
Ο χρήστης φοράει ένα καλωδιωμένο «καπέλο», το οποίο αναγνωρίζει μεταβολές της εγκεφαλικής λειτουργίας και στέλνει σε έναν κεντρικό υπολογιστή το ηλεκτρικό σήμα που αποκαλύπτει τις επιθυμίες του.
Για να κινήσει το τρενάκι, ο χρήστης πρέπει να κάνει απλούς αριθμητικούς υπολογισμούς στο κεφάλι του. Η συσκευή αναγνωρίζει έτσι την ενεργοποίηση του μετωπιαίου φλοιού, της περιοχής του εγκεφάλου που αναλαμβάνει την επίλυση προβλημάτων. Όταν ο χρήστης σταματήσει τις πράξεις, το τρενάκι ακινητοποείται.
Το σύστημα, με συνολικό βάρος γύρω στα δύο κιλά, βασίζεται στην τεχνική της «οπτικής τοπογραφίας»: το καπέλο εκπέμπει υπέρυθρη ακτινοβολία που διαπερνά το κρανίο και ανιχνεύει μεταβολές στη ροή του αίματος.
Οι τεχνολογίες χειρισμού με νοητικές εντολές βρίσκονται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, ωστόσο η Hitachi και η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Honda βρίσκονται σε κούρσα για τις πρώτες εμπορικές εφαρμογές.
Τα συστήματα αυτά θα μπορούσαν κάποτε να αντικαταστήσουν το πληκτρολόγιο και το ποντίκι ή να βοηθούν ασθενείς να επικοινωνούν με το περιβάλλον τους και να ελέγχουν ηλεκτρονικές συσκευές.
Η Hitachi πουλά από το 2005 μια συσκευή βασισμένη στην οπτική τοπογραφία η οποία επιτρέπει σε παράλυτους ασθενείς να δίνουν απαντήσεις «ναι», ή «όχι».
Το πειραματικό σύστημα της Honda, που θα μπορούσε κάποτε να ενσωματωθεί στα αυτοκίνητά της, αναγνωρίζει τις νοητικές εντολές όχι με υπέρυθρους αισθητήρες αλλά μέσω ενός μηχανήματος μαγνητικής τομογραφίας.
Η τεχνολογία δεν είναι ακόμα έτοιμη αρκετά αξιόπιστη για ευρεία χρήση, ωστόσο η Hitachi εκτιμά ότι σύντομα θα μπορούσε να εμφανιστεί σε παιχνίδια.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις