Ανθρώπινα ούρα δίνουν καλύτερες… ψαροτροφές
Τα ανθρώπινα ούρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως φθηνότερο και πιο «πράσινο» λίπασμα για το πλαγκτόν από το οποίο παρασκευάζονται οι τροφές για τα ιχθυοτροφεία.
- Ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν υπόσχεται ο Πούτιν
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση - Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
36
Τα ανθρώπινα ούρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως φθηνότερο και πιο «πράσινο» λίπασμα για το πλαγκτόν από το οποίο παρασκευάζονται οι τροφές για τα ιχθυοτροφεία.
Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Καλιάνι στην Ινδία ανέμειξαν νερό με ούρα από τους ουρητήρες του πανεπιστημίου και χρησιμοποίησαν το διάλυμα σε δεξαμενές με πλαγκτόν. Το πείραμα έδωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα, αναφέρουν η ομάδα στην επιθεώρηση Ecological Engineering.
Οι επιστήμονες πειραματίστηκαν και με κοπριά και ούρα από αγελάδες και πτηνά, ωστόσο τα ανθρώπινα ούρα ήταν σαφώς ανώτερα: το πλαγκτόν άρχισε να πολλαπλασιάζεται νωρίτερα και ταχύτερα, αναφέρει το Νature.com.
Τα ούρα περιέχουν υψηλά επίπεδα αζώτου, το οποίο αποτελεί λίπασμα για το φυτοπλαγκτόν. Το φυτοπλαγκτόν, με τη σειρά του, γίνεται τροφή του ζωοπλαγκτού, το οποίο στη συνέχεια μετατρέπειται σε ψαροτροφή. Οι Ινδοί ερευνητές χρησιμοποίησαν το ζωοπλαγκτόν Moina micrura, που χρησιμοποιείται ως τροφή για τους γόνους των ιχθυοτροφείων.
Η μέθοδος σίγουρα δεν είναι καινούργια. Σε χώρες όπου τα χημικά λιπάσματα είναι ακριβά, η κοπριά και τα ούρα ζώων χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό ως λίπασμα στις ιχθυοκαλλιέργειες.
Η χρήση των ανθρώπινων ούρων στις ανεπτυγμένες χώρες θα περιόριζε σημαντικά τη χρήση χημικών λιπασμάτων και πιθανώς θα περιόριζε το πρόβλημα του ευτροφισμού, δηλαδή της υπερβολικής ανάπτυξης του φυτοπλαγκτού λόγω της χρήσης λιπασμάτων.
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι τα ανθρώπινα ούρα συχνά περιέχουν αντιβιοτικά ή άλλα φάρμακα, τα οποία θα έπρεπε να απομακρύνονται ώστε να μην μολύνουν την τροφική αλυσίδα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις