Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Οι ισοφλαβόνες σόγιας δεν βελτιώνουν την καρδιακή υγεία

Οι ισοφλαβόνες σόγιας δεν βελτιώνουν την καρδιακή υγεία

Νέα Υόρκη: Οι ισοφλαβόνες δεν μπορούν από μόνες τους να βελτιώσουν τον έλεγχο του σακχάρου ή να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.

Νέα Υόρκη: Οι ισοφλαβόνες δεν μπορούν από μόνες τους να βελτιώσουν τον έλεγχο του σακχάρου ή να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.

Αυτό σημαίνει ότι οι καρδιοπροστατευτικές επιδράσεις της σόγιας είναι πιθανόν να οφείλονται στην πρωτεΐνη της σόγιας ή στην διπλή επίδραση της πρωτεΐνης και των ισοφλαβονών.

Η Δρ Σουζάνα Γκονζάλες και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο του Χαλ στην Μ. Βρετανία είχαν και παλαιότερα διαπιστώσει ότι η πρωτεΐνη σόγιας συνδυαστικά με τις ισοφλαβόνες βελτιώνουν τον έλεγχο του σακχάρου, μειώνει την αντίσταση ινσουλίνης, και μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στις μετεμμηνοπαυσιακές, διαβητικές γυναίκες.

Για να αποσαφηνίσουν ποια συστατικά της σόγιας είναι υπεύθυνα για την παραπάνω επίδραση οι ερευνητές ζήτησαν από 26 γυναίκες με διαβήτη τύπου ΙΙ, όλες σε μετεμμηνοπαυσιακό στάδιο, να καταναλώσουν ένα μείγμα που περιείχε 132 mg ισοφλαβονών σόγιας ή εικονικό φάρμακο για 12 εβδομάδες. Μετά από τέσσερις εβδομάδες «καθαρής» περιόδου, όπου οι συμμετέχουσες δεν έπαιρναν εικονικό φάρμακο ή ισοφλαβόνες, πήραν το αντίθετο μείγμα για άλλες 12 εβδομάδες.

Δεν παρατηρήθηκε διαφορά στον έλεγχο του σακχάρου, την αντίσταση ινσουλίνης, τα τριγλυκερίδια, ή της «καλής» (HDL) ή της «κακής» LDL χοληστερόλης όταν οι γυναίκες έπαιρναν ισοφλαβόνες έναντι του εικονικού φαρμάκου.

Είναι πιθανόν, η επίδραση των ισοφλαβονών στην καρδιακή υγεία να είναι τόσο υποκειμενική που να μην ανιχνεύεται κατά την περίοδο των τριών μηνών της μελέτης.

Αλλά η πρωτεΐνη σόγιας από μόνη της διαπιστώθηκε ότι μείωνε ουσιαστικά τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης, της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συστήνει την κατανάλωση 25 γραμμαρίων πρωτεΐνης σόγιας καθημερινά για τη μείωση του καρδιακού κινδύνου.

Aρα από την παρούσα μελέτη εξάγεται το συμπέρασμα ότι είτε η πρωτεΐνη σόγια από μόνη της είτε συνεργατικά με τις ισοφλαβόνες ευθύνονται για οποιεσδήποτε αλλαγές στην καρδιαγγειακή νόσο.

health.in.gr

Only in

Μάτι: «Παλεύαμε μόνοι μας να σωθούμε» λένε οι κάτοικοι

Η δευτεροβάθμια δίκη ξεκίνησε πάλι, έπειτα από διακοπή λόγω θερινών διακοπών, με όσους επέζησαν να μιλούν για την απουσία του κρατικού μηχανισμού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024