Οι ισοφλαβόνες σόγιας δεν βελτιώνουν την καρδιακή υγεία
Νέα Υόρκη: Οι ισοφλαβόνες δεν μπορούν από μόνες τους να βελτιώσουν τον έλεγχο του σακχάρου ή να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.
Νέα Υόρκη: Οι ισοφλαβόνες δεν μπορούν από μόνες τους να βελτιώσουν τον έλεγχο του σακχάρου ή να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.
Αυτό σημαίνει ότι οι καρδιοπροστατευτικές επιδράσεις της σόγιας είναι πιθανόν να οφείλονται στην πρωτεΐνη της σόγιας ή στην διπλή επίδραση της πρωτεΐνης και των ισοφλαβονών.
Η Δρ Σουζάνα Γκονζάλες και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο του Χαλ στην Μ. Βρετανία είχαν και παλαιότερα διαπιστώσει ότι η πρωτεΐνη σόγιας συνδυαστικά με τις ισοφλαβόνες βελτιώνουν τον έλεγχο του σακχάρου, μειώνει την αντίσταση ινσουλίνης, και μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στις μετεμμηνοπαυσιακές, διαβητικές γυναίκες.
Για να αποσαφηνίσουν ποια συστατικά της σόγιας είναι υπεύθυνα για την παραπάνω επίδραση οι ερευνητές ζήτησαν από 26 γυναίκες με διαβήτη τύπου ΙΙ, όλες σε μετεμμηνοπαυσιακό στάδιο, να καταναλώσουν ένα μείγμα που περιείχε 132 mg ισοφλαβονών σόγιας ή εικονικό φάρμακο για 12 εβδομάδες. Μετά από τέσσερις εβδομάδες «καθαρής» περιόδου, όπου οι συμμετέχουσες δεν έπαιρναν εικονικό φάρμακο ή ισοφλαβόνες, πήραν το αντίθετο μείγμα για άλλες 12 εβδομάδες.
Δεν παρατηρήθηκε διαφορά στον έλεγχο του σακχάρου, την αντίσταση ινσουλίνης, τα τριγλυκερίδια, ή της «καλής» (HDL) ή της «κακής» LDL χοληστερόλης όταν οι γυναίκες έπαιρναν ισοφλαβόνες έναντι του εικονικού φαρμάκου.
Είναι πιθανόν, η επίδραση των ισοφλαβονών στην καρδιακή υγεία να είναι τόσο υποκειμενική που να μην ανιχνεύεται κατά την περίοδο των τριών μηνών της μελέτης.
Αλλά η πρωτεΐνη σόγιας από μόνη της διαπιστώθηκε ότι μείωνε ουσιαστικά τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης, της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συστήνει την κατανάλωση 25 γραμμαρίων πρωτεΐνης σόγιας καθημερινά για τη μείωση του καρδιακού κινδύνου.
Aρα από την παρούσα μελέτη εξάγεται το συμπέρασμα ότι είτε η πρωτεΐνη σόγια από μόνη της είτε συνεργατικά με τις ισοφλαβόνες ευθύνονται για οποιεσδήποτε αλλαγές στην καρδιαγγειακή νόσο.
health.in.gr
- ΝΔ: Πέθανε ο Δημήτρης Βλαχόπουλος – Ήταν από τα στελέχη που συγκρότησαν την πρώτη ΚΟ του κόμματος
- Αιτωλικό: Επιδειξίας παρενόχλησε ανήλικη και επιτέθηκε με μαχαίρι σε άνδρα
- Η Γερμανία σε επιφυλακή για εκστρατείες fake news ενόψει εκλογών
- Η συγκινητική αφιέρωση του Γιάννη Αντετοκούνμπο στον πατέρα του (vid)
- «Ήταν εξευτελιστικό»- Η Γουίτνεϊ Κάµινγκς περιέγραψε την οντισιόν με τον Φράνσις Φορντ Κόπολα ως τραύμα
- ΗΠΑ: Νεκροί από σφαίρες οι γονείς και τρία παιδιά μέσα στο σπίτι τους