Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
«Αυτοδυναμία ή κάλπες» το δίλημμα που θέτει ο Κώστας Καραμανλής
Οι πολιτικοί αρχηγοί στο ντιμπέιτ της Πέμπτης

«Αυτοδυναμία ή κάλπες» το δίλημμα που θέτει ο Κώστας Καραμανλής

Νέες εκλογές σε περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας είναι το νέο πολιτικό δεδομένο που προέκυψε από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή στην τηλεοπτική αναμέτρηση της Πέμπτης. Πλαστό και εκβιαστικό σε κάθε επίπεδο το δίλημμα, απαντά το ΠΑΣΟΚ. 

28

Νέες εκλογές σε περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας είναι το νέο πολιτικό δεδομένο που προέκυψε από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών.

«Δεν υπάρχουν αντικειμενικές προϋποθέσεις για συνεργασία με άλλα κόμματα. Σεβόμαστε την Αριστερά και την κριτική της, αλλά δεν υπάρχει πεδίο συνεργασίας. Το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε να στηρίξει τις θέσεις μας και να συνεννοηθεί μαζί μας ακόμη και στα πιο στοιχειώδη πράγματα. Με τον ΛΑΟΣ δεν συνεργαζόμαστε, γιατί γενικότερα δεν συνεργαζόμαστε με τα άκρα. Συνεπώς, εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, θα πάμε σε νέες εκλογές» είπε ο κ. Καραμανλής.

Η δήλωση αυτή, η οποία μεταφράζεται από το Τύπο στο δίλημμα «ακυβερνησία ή (νέες) κάλπες», έρχεται σε συνέχεια δηλώσεων του ίδιου του πρωθυπουργού, δύο ημέρες νωρίτερα, ότι «δεν είναι τώρα η ώρα για αρνητική ψήφο. Η άρνηση δεν οδηγεί παρά σε αδιέξοδα» και ερμηνεύτηκε ως προσπάθειας συσπείρωσης της κομματικής βάσης της ΝΔ.

Σε αντίστοιχες δηλώσεις είχαν προχωρήσει κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. «Με τον ΛΑΟΣ δεν πρόκειται να συνεργαστούμε. Στην εντελώς απίθανη περίπτωση που η ΝΔ δεν θα έχει αυτοδυναμία, θα ξαναγίνουν εκλογές» δήλωσε ο γραμματέας της ΝΔ Λ.Ζαγορίτης.

«Εδώ δεν είναι να δημιουργηθεί μια οικουμενική κυβέρνηση για λίγους μήνες. Απαιτούνται αποφάσεις σε μείζονος σημασίας θέματα για τα οποία φαίνεται ότι έχουν καταγραφεί απόψεις που δεν συγκλίνουν. Αρα, θα μπούμε σε περιπέτεια (…) Η χώρα δεν είναι ένα σωματείο για να καταγράψουμε δυνάμεις», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Β.Μεϊμαράκης.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν Τα Νέα και σε αυτό το ζήτημα το γαλάζιο μέτωπο δεν είναι αρραγές. Σε αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε ο υπουργός Μεταφορών Μ.Λιάπης, αφήνοντας για ακόμη μία φορά ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια συνεργασία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατά τα γερμανικά πρότυπα.

«Αν ο κυρίαρχος λαός δώσει άλλη εντολή, πρέπει να τη σεβαστούμε. Οτιδήποτε ωφελήσει την πορεία του τόπου και την ενότητα του λαού δεν είναι κατακριτέο… Πρέπει να σεβαστούμε την ετυμηγορία του λαού και να βρούμε τις συνθήκες εκείνες για να είναι ενωμένος ο κόσμος και να προχωρήσει ο τόπος», είπε ο κ. Λιάπης.

Ένα «παράθυρο» ανοικτό σε μια τέτοια συνεργασία φρόντισε να αφήσει από την πλευρά του και ο κ. Πρ.Παυλόπουλος: «Ζούμε σε μια χώρα όπου, δυστυχώς, δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο. Μακάρι να είχαμε φθάσει, εγώ πιστεύω ότι γρήγορα θα φθάσουμε, όμως οι προγραμματικές συγκλίσεις μεταξύ των κομμάτων δεν είναι ακόμα ορατές, ώστε να μπορούμε να πούμε ότι σε κρίσιμα θέματα μπορούμε να πάρουμε από κοινού αποφάσεις…», ήταν η θέση τού έως πρότινος υπουργού Εσωτερικών.

Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κ.Αρβανιτόπουλος σχολίασε σχετικά: «Ο πρωθυπουργός με ηπιότητα και συγκροτημένο πολιτικό λόγο ανέδειξε το έργο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και ανέπτυξε το σχέδιο του για μια ισχυρή Ελλάδα για την επόμενη τετραετία».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου, ο οποίος δεσμεύθηκε για μία «νέα εποχή» εφόσον εκλεγεί, έχει αποκλείσει ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, κατά τα γερμανικά πρότυπα, σημειώνοντας ότι η ΝΔ δεν έχει σχέση με τη γερμανική κεντροδεξιά παράταξη και, άλλωστε, το κυβερνών κόμμα απέρριψε τα ανοίγματα συνεργασίας που είχε κάνει ο ίδιος στην αρχή της τετραετίας. Ο κ. Παπανδρέου δεν έχει όμως αποκλείσει ανοίγματα προς την Αριστερά και ιδιαίτερα προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έδωσε έμφαση στο θέμα των συνεργασιών. Πρόκειται για «πολιτική ανοιχτών θυρών η πολιτική συμμαχιών» που αφορά το ΚΚΕ, είπε, ενώ κάλεσε τους ψηφοφόρους να «παλέψουν κατά της μοιρολατρίας για απεγκλωβισμό από τον δικομματισμό» .

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ ή το ΠAΣOΚ. Όσον αφορά το δεύτερο δήλωσε μάλιστα ότι «είμαστε σε διαφορετική όχθη σε θέματα όπως η Παιδεία, το Ευρωσύνταγμα και το περιβάλλον». «Ας χαρούμε. Δεν έχουμε εκλογές όπου η πόλωση πιέζει την Αριστερά» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας. «Ποτέ μη λες ποτέ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρατζαφέρης, προσθέτοντας ότι «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα». Ο κ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε τις μονοκομματικές κυβερνήσεις «φυτώριο της διαφθοράς», ζήτησε να συσταθεί «κυβέρνηση προσωπικοτήτων αν χρειαστεί» και εκτίμησε ότι «με τέσσερα κόμματα δεν αλλάζει τίποτε».

Τέλος, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στ.Παπαθεμελής εκτίμησε ότι «δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής αυτοδυναμίας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Φωτιά στη Μέση Ανατολή

Στόχος της επίθεσης στη Βηρυτό ο Χασάν Νασράλα - Φόβοι για λουτρό αίματος

Ισοπεδώθηκε ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο από τις μαζικές επιθέσεις στη Βηρυτό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024