36

Ένα ηλιακό αεροσκάφος που αναπτύσσεται στη Βρετανία για στρατιωτική χρήση ξεπέρασε το παγκόσμιο ρεκόρ διάρκειας για μη επανδρωμένο όχημα πετώντας για 54 ώρες πάνω από βάση στο Νέο Μεξικό.

Το Zephyr (Ζέφυρος) της αμυντικής βιομηχανίας QinetiQ έφτασε μάλιστα σε ύψος 58.000 ποδών (18 χλμ), πολύ ψηλότερα από τα συμβατικά αεροπλάνα.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της βρετανικής εταιρείας, το παγκόσμιο ρεκόρ μη επανδρωμένης πτήσεις κατέχει μέχρι σήμερα το αναγνωριστικό αεροσκάφος Global Hawk της Northrop Grumman, το οποίο πέταξε για 30 ώρες και 24 λεπτά το Μάρτιο του 2001.

Το ρεκόρ του Zephyr ενδέχεται να μην αναγνωριστεί επίσημα, καθώς στις δοκιμές δεν παρέστη εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αεροναυτικής (IFA).

Το ελικοφόρο Zephyr, κατασκευασμένο κυρίως από ανθρακόνημα, έχει άνοιγμα πτερύγων 18 μέτρα και βάρος μόλις 30 κιλά. Την ημέρα πετά με ηλιακή ενέργεια και φορτίζει τις μπαταρίες λιθίου-θείου, ενώ το βράδυ κινείται με την ενέργεια που αποθήκευσε στη διάρκεια της ημέρας. Ένας πιλότος στο έδαφος τηλεκατευθύνει το αεροσκάφος μέχρι τα 10.000 πόδια, οπότε αναλαμβάνει ο αυτόματος πιλότος.

Οι δοκιμές «απέδειξαν ότι ένα αυτόνομο Μη Επανδρωμένο Εναέριο Όχημα μπορεί να λειτουργήσει με ηλιο-ηλεκτρική ενέργεια για τη διάρκεια που απαιτείται για διαρκείς στρατιωτικές επιχειρήσεις», αναφέρει η ανακοίνωση της QinetiQ.

Το Zephyr θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για γεωεπισκόπηση καθώς και ως ιπτάμενος αναμεταδότης τηλεπικοινωνιών.

Ένα άλλο ηλιακό αεροσκάφος μεγάλου υψομέτρου είναι το Helios της NASA, το οποίο είχε θέσει ρεκόρ ύψους στα 29,5 χλμ πριν καταστραφεί το 2003 σε δοκιμή πάνω από τη Χαβάη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ