Οι βουδιστές μοναχοί ξεσηκώνονται κατά της στρατιωτικής χούντας στη Μιανμάρ
Χιλιάδες βουδιστές μοναχοί πραγματοποιούν πορείες σε πολλές πόλεις της Μιανμάρ σε ένα νέο μαζικό κύμα διαμαρτυρίας κατά των στρατιωτικών που κυβερνούν τη χώρα από το 1962. Ανάλογες πορείες οδήγησαν σε μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα πριν από 19 χρόνια.
51
Χιλιάδες βουδιστές μοναχοί πραγματοποιούν πορείες σε πολλές πόλεις της Μιανμάρ (Βιρμανία) σε ένα νέο μαζικό κύμα διαμαρτυρίας κατά των στρατιωτικών που κυβερνούν τη χώρα από το 1962. Ανάλογες πορείες οδήγησαν σε μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα πριν από 19 χρόνια.
Στη δυτική πόλη Σίτου συγκεντρώθηκαν έως και 2.000 μοναχοί απαιτώντας την απελευθέρωση τεσσάρων μοναχών που συνελήφθησαν την Τρίτη. Έως και 1.000 μοναχοί συγκεντρώθηκαν στην Μανταλάι (στα κεντρικά της χώρας) και αρκετές εκατοντάδες διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Γιανγκόν (Ρανγκούν).
Οι μοναχοί, που είναι σεβάσμια πρόσωπα στην βουδιστική αυτή χώρα, χαρακτηρίστηκαν από τις ελεγχόμενες από τη στρατιωτική κυβέρνηση εφημερίδες «βίαιοι» και «ασεβείς», αντικατοπρίζοντας τον κίνδυνο που δημιουργούν για τους στρατιωτικούς που κυβερνούν την χώρα από το 1962.
Αρκετές εκατοντάδες μοναχοί συγκεντρώθηκαν και πάλι την Τετάρτη για δεύτερη συνεχή ημέρα έξω από τις κλειδωμένες πόρτες του μεγαλύτερου τεμένους της χώρας, της Παγόδας Σενταγκόν. Τους μοναχούς, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν νεαρής ηλικίας, ακολουθούσαν εκατοντάδες άλλα άτομα στην πορεία στους δρόμους της πόλης.
Αγωνιστές υπέρ της δημοκρατίας άρχισαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τον περασμένο μήνα ύστερα από μία κατακόρυφη άνοδο των τιμών των καυσίμων. Οι μοναχοί ζητούν, παράλληλα, εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τους πυροβολισμούς που ρίχτηκαν για να διαλυθούν οι συγκεντρωμένοι σε διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου στην πόλη Πακόκου.
Οι διαδηλώσεις χωρίς άδεια δεν επιτρέπονται στη Μιανμάρ, που βρίσκεται υπό καθεστώς στρατιωτικού νόμου από το 1988 όταν η χώρα συγκλονίστηκε από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που προκλήθηκαν κυρίως εξαιτίας της επιδείνωσης της οικονομίας. Οι διαδηλώσεις της Τρίτης έγιναν με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 19 ετών από την καταστολή εκείνων των διαδηλώσεων.
Η ηγέτης της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σούου Κίι βρίσκεται σε κατ οίκον περιορισμό από το 2003, ενώ τα 18 τελευταία χρόνια στερείται της ελευθερίας της.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό
- Πανδαισία: Γκολ και highlights από τα κορυφαία πρωταθλήματα
- Μπαρτσελόνα – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-2: Επική ανατροπή με buzzer beater και κορυφή για τους Ροχιμπλάνκος
- Συρία: Αυτός είναι ο νέος υπουργός Άμυνας – Η σχέση του με την HTS
- ΗΠΑ: Οι κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τον Τραμπ
- Μυτιλήνη: Σπείρα εξαπάτησε πέντε ηλικιωμένες μέσα σε έξι ημέρες – Αποσπούσαν χρήματα παριστάνοντας τους γιατρούς
- Προμηθέας – Πανιώνιος 85-87: Πήραν το ντέρμπι οι Κυανέρυθροι (vid)