Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
in.gr

Παιδικά γεύματα Fast Food: Κάθε πότε και πόσο;

Παιδικά γεύματα Fast Food: Κάθε πότε και πόσο;

Παιδικά γεύματα Fast Food: Κάθε πότε και πόσο;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι αλυσίδες Fast Food έχουν «παιδικά γεύματα» και τι τα κάνει διαφορετικά από εκείνα για τους μεγάλους;Γνωρίζετε πόσα πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά μας το μήνα;

Του Γιάννη Δεβετζόγλου με τη συνεργασία των Χαράλαμπου Χατζηαθανασίου, RQE διευθυντή Ενδοκρινολογικού Τμήματος Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», volcano1@otenet.gr , Τάσου Παπαλαζάρου, κλινικού διαιτολόγου-διατροφολόγου, MsC

Παιδικά γεύματα; Στην ουσία δεν υπάρχουν ειδικά γεύματα για παιδιά. Αυτά που τα διαφοροποιούν από αυτά των ενηλίκων είναι το μέγεθος, η συσκευασία και το δώρο, που τα κάνουν πιο όμορφα και ελκυστικά στα μάτια των παιδιών.

Τα παιδιά για τη βιομηχανία τροφίμων είναι ο καταναλωτής-στόχος, αφού είναι το κοινό που πρέπει να «εκπαιδευτεί», ώστε να συνηθίσει στη γεύση και να γίνει ο μελλοντικός «πιστός πελάτης». Αυτό άλλωστε καταδεικνύεται και μέσα από τις διαφημιστικές καμπάνιες, οι οποίες μπορεί σ’ εμάς (που είμαστε κάποιας ηλικίας) να φαίνονται κάπως ακατανόητες, αν έχετε όμως δίπλα σας ένα παιδί ηλικίας 4-10, σίγουρα θα χαμογελάσει ή θα κάνει το δικό του σχόλιο για τη διαφήμιση.

Και επειδή η διαφήμιση «πείθει» και τα παιδιά δεν έχουν μέτρο, οι γονείς θα πρέπει να προσέξουν και να τα εκπαιδεύσουν κατάλληλα, ώστε να μάθουν να τρέφονται «σωστά» και να τρώνε οτιδήποτε έξω από το σπίτι με φειδώ. Τι σημαίνει όμως «τρέφομαι σωστά»;

Το «κλειδί» της σωστής διατροφής

Αν προσπαθούσαμε να επικεντρώσουμε σε μία λέξη το κρυμμένο μυστικό της σωστής διατροφής, αυτή θα ήταν «ποικιλία». Ειδικά για τα παιδιά η διατροφική ποικιλία έχει ιδιαίτερη σημασία: εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την κάλυψη των θρεπτικών συστατικών χωρίς να «σκοντάφτουμε» στο συνηθισμένο πρόβλημα της διατροφικής ρουτίνας και μονοτονίας. Συνεπώς και το γρήγορο φαγητό θα μπορούσε να αποτελεί κομμάτι του διαιτολογίου και όχι γεύμα αντικατάστασης των οσπρίων, των δημητριακών, των φρούτων ή των λαχανικών, που η θρεπτική τους αξία είναι αναντικατάστατη.

Η πίτσα, τα τραγανά φιλέτα κοτόπουλου, οι ξεροτηγανισμένες πατάτες και τα burgers σε συνδυασμό με όμορφες συσκευασίες και δωράκια είναι -πώς να το κάνουμε- πειρασμός για τους μπόμπιρες. Δεν μπορείτε συνεχώς να αρνείστε. Επομένως, μην τους «χαλάτε το χατίρι», αρκεί να φροντίσετε να μάθουν: να συνδυάζουν τα γεύματα του φαστφούντ με σαλάτα. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οι διαιτολόγοι συνιστούν τα «χατήρια» αυτά να μην ξεπερνούν σε συχνότητα τις 2-3 φορές το μήνα.

Ποιες είναι οι «γρήγορες επιλογές»

Οι μεγάλες αλυσίδες φαστφούντ παρουσιάζουν ένα πλήθος ανταγωνιστικών προτάσεων κάτω από την ταμπέλα «παιδικό γεύμα». Αυτό που τις ξεχωρίζει είναι άραγε μόνο το περιτύλιγμα, η διαφημιστική καμπάνια και το «αναγκαίο» δωράκι που τα συνοδεύει; Εμείς επιχειρήσαμε να κάνουμε μια «ακτινογραφία» του παιδικού γρήγορου φαγητού και από διατροφική άποψη. Ας δούμε πόσες θερμίδες προσφέρουν, τι θρεπτικά συστατικά περιέχουν και πόσες φορές ενδείκνυται -σύμφωνα με την άποψη του διατροφολόγου μας- η κατανάλωσή τους κάθε μήνα μαζί με άλλες χρήσιμες συμβουλές.

Goody’s

Το «Junior γεύμα Goody’s» απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3 έως 8 ετών. Μπορείτε να επιλέξετε μενού είτε με μπιφτέκι είτε με κοτόπουλο. Επίσης, πατάτες και αναψυκτικό ή φρέσκο χυμό, κατ’ επιλογή. Το εν λόγω γεύμα καλό θα ήταν να συνδυαστεί με φρέσκα λαχανικά (σαλάτα), ώστε να εμπλουτίζεται με φυτικές ίνες και βιταμίνες Α, Ε, και C, απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη.

Με μπιφτέκι

Μπιφτέκιμε πατάτεςχυμό πορτοκάλιχυμό καρότο
Βάρος 132g242250ml250ml
Θερμίδες 474+298+120+117
Πρωτεΐνες 17,421,30,50,5
Λιπαρά 13,927,9
Υδατάνθρακες 68,4110,629,328,8

Με κοτόπουλο

Κοτόπουλομε πατάτεςχυμό πορτοκάλιχυμό καρότο
Βάρος 100210250ml250ml
Θερμίδες 365+298+120+117
Πρωτεΐνες 21,1250,50,5
Λιπαρά 7,521,5
Υδατάνθρακες 51,593,729,328,3

Σχόλιο διατροφολόγου: Ισορροπημένα γεύματα καθώς μας προσφέρουν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά σε αναλογίες που περίπου χρειαζόμαστε ημερησίως. Τα λιπαρά είναι ζωικής προέλευσης (κορεσμένα), συνεπώς θα πρέπει να τα προσαρμόζουμε στο υπόλοιπο ημερήσιο διαιτολόγιο αυξάνοντας την ποσότητα λαχανικών φρούτων και αποφεύγοντας να καταναλώσουμε άλλα τρόφιμα με κορεσμένα ή trans λιπαρά όπως παγωτά, κρουασάν, πατατάκια κ.ά.

Η συχνότητα κατανάλωσης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 2-3 φορές το μήνα.

McDonalds

Στα McDonald’s τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν το δικό τους μενού, το οποίο ονομάζεται Happy Meal. Αυτό σερβίρεται σε ειδική παιδική συσκευασία και διαμορφώνεται ανάλογα με τις διατροφικές ανάγκες του παιδιού, με επιλογές μεταξύ ενός κυρίως πιάτου, ενός συνοδευτικού και ενός αναψυκτικού/χυμού. Το μενού Happy Meal συνοδεύεται πάντα και από ένα δωράκι -διαφορετικό για αγόρι και κορίτσι- και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4-8 ετών. Το παιδικό μενού περιλαμβάνει την επιλογή cheeseburger, hamburger, McΤoast ή chicken McΝuggets (4 τεμάχια) συνοδευόμενα από παιδικές πατάτες (μικρές) και από αναψυκτικό, χυμό ή νερό. Το παιδικό γεύμα θα μπορούσε να συνοδευτεί, αντί για πατάτες τηγανιτές, με μια μικρή σαλάτα και ένα χυμό φρούτων αντί για αναψυκτικό. Επίσης, μπορεί να εμπλουτιστεί και με επιδόρπιο, όπως το επιδόρπιο γιαουρτιού με φρούτα, που είναι πλούσιο σε ασβέστιο ή με ένα φρέσκο φρούτο, όπως το μήλο.

Cheeseburger με πατάτεςκαι μικρή cola
Βάρος 118235250ml
Θερμίδες 294+378+110
Πρωτεΐνες 1621
Υδατάνθρακες 317928
Λιπαρά 1129

McToastμε πατάτεςκαι μικρή cola
Βάρος95g250ml
Θερμίδες 257+378+110
Πρωτεΐνες 1321
Λιπαρά 1029
Υδατάνθρακες 297928

Chicken Mc Nuggets, 6 τεμάχιαμε πατάτεςκαι μικρή cola
Βάρος 117235250ml
Θερμίδες 236+378 +110
Πρωτεΐνες 1921
Λιπαρά 1329
Υδατάνθρακες 117928

Σχόλιο διατροφολόγου: Πλούσια σε θερμίδες γεύματα, που ωστόσο μας δίνουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα γεύματα αυτά περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού και λιπαρών ( ο μυστικός συνδυασμός της νοστιμιάς).

Η συχνότητα κατανάλωσης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 2-3 φορές το μήνα.

Τεστ: Πόσο καλά διατρέφεται το μικρό σας;

Το παρακάτω τεστ δεν είναι καθόλου τυχαίο. Έχει υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ενημέρωσης για τη Διατροφή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Διαιτολόγων-Διατροφολόγων και όχι μόνο δείχνει πόσο καλά ή όχι διατρέφεται το παιδί σας, αλλά δίνει και συμβουλές για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση.

1. Καθημερινά καταναλώνει:

Α. Ένα φρούτο

Β. Μόνο φρουτοχυμό

Γ. Περισσότερα από δύο φρούτα

2. Για πρωινό τρώει:

Α. Ψωμί με βούτυρο μαρμελάδα ή μέλι

Β. Τίποτα απολύτως

Γ. Δημητριακά με γάλα

3. Τρώει φαστφούντ (burger, τηγανιτές πατάτες, τηγανιτά κομμάτια κοτόπουλου, πίτσα):

Α. περίπου μία φορά την εβδομάδα

Β. Κάθε μέρα

4. Κάθε μέρα καταναλώνει:

Α. Δύο φέτες ψωμί

Β. Καθόλου ψωμί

Γ. Αρκετό ψωμί

5. Καθημερινά καταναλώνει:

Α. 2-3 μερίδες λαχανικών (μαρούλι, ή καρότο, φασολάκια κ.λπ.)

Β. Μόνο τηγανιτές πατάτες

Γ. Καθόλου λαχανικά

6. Αν του ετοιμάζετε εσείς κολατσιό για το σχολείο, τι περιέχει το σάντουιτς;

Α. Τυρί και αλλαντικά

Β. Τόνο και μαρούλι

Γ. Φέτα και ντομάτα

7. Όταν επιστρέφει από το σχολείο, συνήθως τι σας ζητάει;

Α. Φρούτα

Β. Τοστ ή σάντουιτς

Γ. Μπισκότα ή σοκολατοειδή

8. Κάθε μέρα πίνει:

Α. 2-3 ποτήρια γάλα

Β. Ελάχιστα υγρά, κυρίως νερό

Γ. Πολλά και διάφορα υγρά (χυμούς, νερό, αναψυκτικά)

9. Πόσο συχνά χρησιμοποιείτε επιπλέον ζάχαρη στους χυμούς, το γάλα ή τα δημητριακά του;

Α. Σπάνια

Β. Ποτέ

Γ. Σχεδόν σε όλα

10. Τρώει καραμέλες, μπισκότα, σοκολάτες και γαριδάκια:

Α. Ποτέ

Β. Περιστασιακά

Γ. Κάθε μέρα

Βαθμολογία και συμβουλές για κάθε περίπτωση

1. α=2 (δεν είναι επαρκές), β=1 (πρέπει να τρώει και φρούτα), γ=3 (πολύ καλή επιλογή)

2. α=2 (επιλέξτε λεπτή φέτα και μικρή στρώση προϊόντων), β=0 (οι πάντες χρειαζόμαστε πρωινό για να ξεκινήσουμε την ημέρα), γ=3 (καλή επιλογή)

3. α=3 (ένα υγιεινό και ολοκληρωμένο διαιτολόγιο μπορεί να περιλαμβάνει και αυτά), β=0 βαθμούς (μην ξεχνάτε ότι η ποικιλία είναι το κλειδί της σωστής διατροφής)

4. α=2 (η καθημερινή κατανάλωση ψωμιού είναι σωστή), β=0 (κακώς, το ψωμί είναι εξαιρετική πηγή ενέργειας για τα παιδιά), γ=3 (το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε)

5. α= 3 (σωστή επιλογή, πλούσιες πηγές απαραίτητων ινών και βιταμινών), β=0 (δεν «μετράνε» σαν λαχανικά, είναι υδατάνθρακες), γ=0 (για να είναι ισορροπημένο το διαιτολόγιό του χρειάζεται λαχανικά)

6. α=2 (χρησιμοποιείτε λεπτές φέτες), β=3 (πολύ καλή επιλογή), γ=2 (βάζετε λίγη φέτα, διότι έχει πολλά λιπαρά)

7. α=3 (πολύ καλή επιλογή), β=2 (επίσης καλή επιλογή), γ=2 (εκπαιδεύστε το να τρώει και φρούτα μαζί με αυτά)

8. α=3 (καθιστά δυνατά τα οστά), β=0 (χρειάζεται τουλάχιστον 5 ποτήρια υγρών την ημέρα), γ=3 (καλή επιλογή)

9. α=3 (σωστά), β=2 (η ζάχαρη σ’ αυτήν την ηλικία μπορεί να είναι μέρος μιας σωστής διατροφής), γ=1 (φροντίστε πάντα να πλένει τα δόντια του, ειδικά πριν το βραδινό ύπνο)

10. α=1 (δεν είναι ανάγκη να αποφύγετε τελείως τέτοιου είδους σνακ), β=3 (σε ένα υγιεινό παιδικό διαιτολόγιο χρειάζονται και αυτά με «μέτρο»), γ=2 (φροντίστε το παιδί να ασκείται για να μπορεί να καίει τις εν λόγω θερμίδες)

Αποτελέσματα βαθμολογίας

22-30

Έχετε κάνει πολύ καλές επιλογές, ώστε το παιδί σας να μεγαλώνει με σωστές και υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Συνεχίστε έτσι…

13-21

Καλή προσπάθεια, αλλά ίσως να μπορείτε να τα πάτε και καλύτερα

Λιγότερο από 13

Θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε κάποιες αλλαγές για να βελτιώσετε τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας.

Επιστροφή στην κεντρική σελίδα

Must in

Έδειξαν το βίντεο παρά την άρνηση του ΠΑΟΚ – Τι έγινε τελικά στο πάρκινγκ- Σε δύσκολη θέση ο Ραζβάν Λουτσέσκου

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ραζβάν Λουτσέσκου φαίνεται στο βίντεο να…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο