38

Μια σχέση στενή, αδελφική ή κατ άλλους και ερωτική εξερευνά η ισπανοβρετανική ταινία Μικρές Στάχτες, που ακολουθεί τα βήματα της παρέας του Σαλβαντόρ Νταλί και του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Η ταινία θα κυκλοφορήσει το 2009.

Ο ποιητής και ο ζωγράφος, μαζί με τον κινηματογραφιστή Λουίς Μπουνιουέλ, ζούσαν και οι τρεις στη φοιτητική εστία της Μαδρίτης τη δεκαετία του 1920.

Μεταξύ των δύο, του Νταλί και του Λόρκα, δημιουργήθηκε μια πολύ στενή σχέση, για την οποία οι ιστορικοί πιστεύουν πως δεν έγινε ποτέ ερωτική. Ωστόσο, για την ταινία είναι δεδομένο πως οι δύο άνδρες υπήρξαν εραστές.

Όπως αναφέρει ο Observer, η ταινία που χαρακτηρίζεται από τους παραγωγούς «πικάντικη» και «σέξι» παρακολουθεί τη σχέση των δύο ανδρών να γίνεται έρωτας, αλλά ο καταπιεσμένος σεξουαλικά ζωγράφος προσπαθεί και αποτυγχάνει να ολοκληρώσει. Ως υποκατάστατο, ο Λόρκα κάνει έρωτα με μια γυναίκα, ενώ ο Νταλί τους παρακολουθεί.

Η άποψη αυτή για τη σχέση των δύο ανδρών ίσως προκαλέσει διαμάχη μεταξύ ιστορικών και βιογράφων, υποστηρίζει η σεναριογράφος Φιλίπα Γκόσλετ.

Παρά τη στενή σχέση τους και τις φήμες που κυκλοφορούσαν, ο Νταλί έλεγε στους ρεπόρτερ της εποχής ότι είχε απορρίψει τις ομοφυλόφιλες απόπειρες του Λόρκα να τον αποπλανήσει.

Τον Νταλί θα υποδυθεί ο Βρετανός ηθοποιός Ρόμπερτ Πάτινσον, 21 ετών, ο οποίος έπαιξε στις ταινίες του Χάρι Πότερ υποδυόμενος τον Σέντρικ Ντίγκορι.

Τον Λόρκα θα ενσαρκώσει ο Ισπανός ηθοποιός Χαβιέ Μπελτράν, ενώ τον Μπουνιουέλ θα υποδυθεί ο Μάθιου ΜακΝάλτι. Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Πολ Μόρισον.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ