Ανδρική ανικανότητα: Η σιωπή είναι ο χειρότερος εχθρός
Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που βασανίζει εκατομμύρια ζευγάρια παγκοσμίως. Συχνά προκαλεί ντροπή και απόγνωση στον άνδρα, ενώ η ερωτική του σύντροφος προσπαθεί να βρει μήπως έφταιξε σε κάτι... Ωστόσο, αν κοιτάξουμε το ζήτημα κατάματα, θα αντιληφθούμε ότι η ανδρική ανικανότητα είναι ένα ιατρικό πρόβλημα για το οποίο υπάρχουν λύσεις, αρκεί να σπάσουμε το... νόμο της σιωπής.
- Georgina Cooper: Το cool kid των ’90s πέθανε στα 46 της χρόνια κάνοντας μια νέα αρχή σε ελληνικό νησί
- Πρόθυμος να συζητήσει για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών o Σολτς
- Το «φαλλικό» γλυπτό του Gaetano Pesce που κοσμεί το ιστορικό κέντρο της Νάπολης προκάλεσε διαμάχη
- Eλεύθερη η 30χρονη που παρέσυρε τον 12χρονο με πατίνι - Παρέδωσε το δίπλωμά της
Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που βασανίζει εκατομμύρια ζευγάρια παγκοσμίως. Συχνά προκαλεί ντροπή και απόγνωση στον άνδρα, ενώ η ερωτική του σύντροφος προσπαθεί να βρει μήπως έφταιξε σε κάτι… Ωστόσο, αν κοιτάξουμε το ζήτημα κατάματα, θα αντιληφθούμε ότι η ανδρική ανικανότητα είναι ένα ιατρικό πρόβλημα για το οποίο υπάρχουν λύσεις, αρκεί να σπάσουμε το… νόμο της σιωπής.
Τι ορίζεται ως στυτική δυσλειτουργία;
Ως στυτική δυσλειτουργία (κοινώς γνωστή ως ανδρική ανικανότητα) ορίζεται η αδυναμία ενός άνδρα να επιτύχει ή να διατηρήσει στύση επαρκή ώστε να ικανοποιήσει τόσο τις δικές του σεξουαλικές ανάγκες όσο και αυτές της ερωτικής του συντρόφου. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα πρόβλημα που ενώ εμφανίζεται στον άνδρα, αφορά εξίσου και στα δύο φύλα.
Πόσο συχνά εμφανίζεται η στυτική δυσλειτουργία;
Θεωρητικά όλοι οι άνδρες «δικαιούνται» κάποια στιγμή της ζωής τους, σε οποιαδήποτε ηλικία, να εμφανίσουν ένα παροδικό επεισόδιο στυτικής δυσλειτουργίας. Ωστόσο, λόγω τις μικρής του διάρκειας το επεισόδιο αυτό δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στη μετέπειτα σεξουαλική τους δραστηριότητα.
Το πρόβλημα όμως γίνεται ιδιαίτερα σοβαρό για το 10% περίπου των ανδρών, κυρίως αυτών που έχουν περάσει την ηλικία των σαράντα ετών. Σε αυτά τα άτομα η διαταραχή είναι μόνιμη και έχει σημαντικές συνέπειες τόσο σε ψυχολογικό επίπεδο όσο και στις σχέσεις με το άλλο φύλο.
Εντύπωση, μάλιστα, προκαλεί η ενοχή που περιβάλλει την όλη κατάσταση, γεγονός που καταμαρτυράται από το μικρό ποσοστό των ανδρών (σχεδόν οι μισοί από αυτούς που έχουν πρόβλημα) οι οποίοι τελικά καταφεύγουν σε ειδικούς αναζητώντας βοήθεια.
Πού οφείλεται αυτή η διαταραχή;
Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα διαφόρων προβλημάτων:
Αγγειακά αίτια
Πρόκειται για την πιο συχνή αιτία ανδρικής ανικανότητας. Για να πραγματοποιηθεί η στύση, απαιτείται η χωρίς δυσκολίες ροή του αίματος μέσα στις δύο «δεξαμενές» του πέους, τα σηραγγώδη σώματα. Η αθηροσκλήρωση, όμως, δεν «χτυπά» μόνο τααγγεία της καρδιάς, αλλά όλου του σώματος. Όταν προσβληθούν τααγγεία που τροφοδοτούν τα σηραγγώδη σώματα, η στύση καθίσταται αδύνατη. Στην ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης συμβάλλουντο κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο σακχαρώδηςδιαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και οι υψηλές τιμές χοληστερίνης
Νευρολογικά αίτια:
Πέραν της καλής αιμάτωσης, σημαντικό ρόλο στο μηχανισμό της στύσης παίζει και η νευρική διέγερση. Τα κέντρα που ελέγχουν τη στύση εντοπίζονται στις κατώτερες μοίρες του νωτιαίου μυελού, ο οποίος βρίσκεται μέσα στη σπονδυλική στήλη.
Οι κακώσεις της σπονδυλικής στήλης, η σκλήρυνση κατά πλάκας και οι χειρουργικές επεμβάσεις στα όργανα που βρίσκονται στην περιοχή της λεκάνης είναι μερικά παραδείγματα παθολογικών καταστάσεων που οδηγούν και σε στυτική δυσλειτουργία. Να σημειωθεί πως ο σακχαρώδης διαβήτης προκαλεί στυτική δυσλειτουργία και μέσω νευρολογικών διαταραχών.
Ορμονικά αίτια:
Σε σπάνιες περιπτώσεις, η ανδρική ανικανότητα μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη των ανδρικών ορμονών.
Παρενέργειες φαρμάκων:
Μια από τις παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων (αντιυπερτασικά, φάρμακα για καρδιακές παθήσεις, σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στην ψυχιατρική) μπορεί να είναι η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας. Πάντως, στις περισσότερες περιπτώσεις μετά το τέλος της θεραπείας, και με τη διακοπή του φαρμάκου, η διαταραχή αποκαθίσταται.
Ψυχολογικά αίτια:
Στις περιπτώσεις αυτές η δυσλειτουργία δεν οφείλεται σε κάποια ανατομική ή παθοφυσιολογική διαταραχή, αλλά σε καθαρά ψυχολογικούς λόγους. Το άγχος επηρεάζει πάρα πολύ τη στυτική λειτουργία, με αποτέλεσμα ακόμα και η αγωνία εάν θα κατορθώσει κανείς να έχει στύση, μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία. Βέβαια, η ανδρική ανικανότητα πολλές φορές οφείλεται και σε ψυχικές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη.
Πώς γίνεται η διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας;
Πρώτα και κύρια, πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό, συνήθως έναν ουρολόγο-ανδρολόγο. Προηγουμένως, βέβαια, οφείλουμε να έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η στυτική λειτουργία δεν είναι ένα γεγονός που πρέπει να μας ντροπιάζει και ότι αποτελεί μια πάθηση που κατά πάσα πιθανότητα θεραπεύεται.
Οι εξετάσεις στις οποίες θα πρέπει να υποβληθεί κανείς είναι απλές και περιλαμβάνουν κατ’ αρχάς μια γενική αίματος με παράλληλο προσδιορισμό του σακχάρου του αίματος, καθώς και του λιπιδαιμικού προφίλ, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης αγγειακών παθήσεων.
Στη συνέχεια, ένας ειδικός τύπος υπερηχογραφήματος (το Doppler) μπορεί να απεικονίσει την αιματική ροή μέσα στα αγγεία του πέους, ώστε να αποκαλυφθούν τυχόν διαταραχές.
Τέλος, σε επιλεγμένες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να ζητήσει μια εξέταση όπου καταγράφονται ο αριθμός και ο βαθμός των στύσεων κάποιου ασθενούς κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ένας φυσιολογικός άνδρας μπορεί να εμφανίζει από τρεις έως πέντε στύσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Συνεπώς, αν η στυτική του δυσλειτουργία οφείλεται σε ψυχολογικούς λόγους, θα συνεχίσουν να έχει νυχτερινές στύσεις, ενώ αντιθέτως, εφόσον υπάρχει οργανικό πρόβλημα, θα καταγραφούν διαταραχές αυτών.
Επίσης, εναλλακτικά μπορεί να γίνει έγχυση φαρμακευτικών ουσιών στο πέος, οι οποίες προκαλούν διαστολή των αγγείων. Εάν τα τελευταία είναι φυσιολογικά, θα παρατηρηθεί στύση, ενώη έλλειψή της (ή η μη πλήρης επίτευξή της), υποδηλώνει αγγειακή απόφραξη.
Ποιες είναι οι πιθανές λύσεις του προβλήματος;
Η στυτική δυσλειτουργία έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους επιστήμονες τα τελευταία χρόνια. Αποτέλεσμα των εντατικών ερευνών είναι η ύπαρξη αρκετών εναλλακτικών λύσεων του προβλήματος.
Ψυχολογική υποστήριξη:
Αυτή η θεραπευτική προσέγγιση είναι ιδιαίτερα σημαντική κυρίως στις περιπτώσεις ατόμων ηλικίας κάτω των 40 ετών, αφού από μόνη της μπορεί να οδηγήσει σε λύση του προβλήματος.
Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσοι εμφανίζουν αυτήν τη διαταραχή -ανεξαρτήτως αιτίας- εμφανίζουν σημαντικές ψυχολογικές επιπτώσεις.
Φαρμακευτική αγωγή από το στόμα:
Το πρώτο φάρμακο με απτά αποτελέσματα στο θέμα της ανδρικής ανικανότητας είναι η σιλδεναφίλη, δηλαδή το γνωστό σε όλους πλέον Viagra. Πρόκειται για ένα σκεύασμα που προκαλεί στύση του πέους αυξάνοντας την αιματική ροή μέσα σε αυτό.
Το δισκίο λαμβάνεται μία ώρα πριν από τη σεξουαλική επαφή και, σύμφωνα με τις έρευνες, αποδεικνύεται αποτελεσματικό στο 40 έως 80% των ανδρών με προβλήματα στύσης. Πρέπει να τονιστεί πως η δράση του προκαλεί στύση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία. Από τη χρήση του έχουν αναφερθεί διάφορες παρενέργειες, όπως κεφαλαλγίες (15%), εξάψεις (10%), γαστρεντερικές διαταραχές (7%) καιδιαταραχές όρασης (3%).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το φάρμακο δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα που πάσχουν από τη σπάνια οφθαλμολογική πάθηση μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, καθώς και από όσους λαμβάνουν νιτρώδη, φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη στεφανιαία νόσο.
Η λήψη του φαρμάκου θα πρέπει να γίνεται μόνο έπειτα από συμβουλή γιατρού, καθώς ήδη έχουν καταγραφεί θάνατοι από την αλόγιστη χρήση του.
Τοπικές εγχύσεις φαρμάκων:
Η έγχυση γίνεται με τη βοήθεια ειδικών συστημάτων και γίνεται είτε μέσα στην ουρήθρα είτε απευθείας στις «δεξαμενές αίματος του πέους» γνωστές ως σηραγγώδη σώματα. Για την ενδοουρηθρική χορήγηση χρησιμοοιείται το σύστημα ενδοουρηθρικής πρόκλησης στύσης, με τη χρήση του οποίου εγχέεται η φαρμακευτική ουσία αλπροσταδίλη μέσα στην ουρήθρα. Η έγχυση γίνεται 10-15 λεπτά πριν από τη σεξουαλική επαφή και συνοδεύεται μερικές φορές από αίσθημα «καψίματος» στην ουρήθρα. Η μέθοδος αποδεικνύεται αποτελεσματική στο 43% των ασθενών.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν υπάρχει πιθανότητα η ερωτική σύντροφος να συλλάβει ή είναι ήδη έγκυος, πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιείται προφυλακτικό, καθώς το φάρμακο μπορει να προκαλέσει επιπλοκές της κύησης.
Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία άλλη μέθοδος, κατά την οποία οι φαρμακευτικές ουσίες εγχέονται απευθείας μέσα στα σηραγγώδη σώματα του πέους. Στα μειονεκτήματα της μεθόδου συγκαταλέγεται η ένεση, η οποία πρέπει να γίνεται 10-15 λεπτά πριν από τη σεξουαλική επαφή, ενώ εάν η στύση διαρκέσει περισσότερο από τέσσερις ώρες, απαιτείται ιατρική βοήθεια.
Αντλία κενού:
Κατά τη μέθοδο αυτή, ένας κύλινδρος προσαρμόζεται γύρω από το πέος, ενώ με τη βοήθεια αντλίας δημιουργείται κενό αέρος. Ως αποτέλεσμα,το αίμα συγκεντρώνεται μέσα στα σηραγγώδη σώματα και προκαλείται στύση.
Αυτομάτως αποδεσμεύεται από τη συσκευή ένας ελαστικός δακτύλιος, ο οποίος περιβάλλει τη ρίζα του πέους. Με αυτό τον τρόπο το αίμα δεν μπορεί να παλινδρομήσει και έτσι διατηρείται η στύση όσο χρονικό διάστημα παραμένει ο δακτύλιος -το διάστημα αυτό δεν πρέπει να υπερβεί τα 20-30 λεπτά.
Στα αρνητικά σημεία της μεθόδου περιλαμβάνονται και οι εκχυμώσεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, αν και υπάρχει οργασμός, δεν παρατηρείται εκσπερμάτωση, καθώς ο δακτύλιος εμποδίζει τη δίοδο του σπέρματος.
Αγγειοχειρουργική θεραπεία:
H xειρουργική των αγγείων του πέους αποτελεί μια λύση που χρησιμοποιείται όλο και πιο σπάνια (περίπου 1% των περιπτώσεων). Αναστομώνονται τα αγγεία του πέους με κάποια κοντινή αρτηρία, παρακάμπτοντας έτσι το κώλυμα στην αιματική ροή (by pass).
Πεϊκές προθέσεις:
Οι πεϊκές προθέσεις μπορούν να διαχωριστούν σε δύο κατηγορίες:
α. Τις απλές, εύπλαστες προθέσεις, οι οποίες είναι οι πιο φθηνές, αλλά προκαλούν μόνιμη μερική διόγκωση του πέους και
β. τις διογκούμενες προθέσεις, οι οποίες αποτελούνται από ένα υδραυλικό σύστημα και δεξαμενή νερού. Μέσω κουμπιού μπορεί ο ασθενής να επιλέγει τη στύση του πέους και το αντίστροφο.
Και οι δύο μέθοδοι ενέχουν τον κίνδυνο της επιμόλυνσης -ιδιαίτερα στους διαβητικούς-, ενώ είναι πιθανή και η εμφάνιση μηχανικής βλάβης. Ωστόσο, τα ποσοστά αποτυχίας είναι πολύ χαμηλά και οι σοβαρές επιπλοκές σπάνιες.
Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως η ανδρική ανικανότητα είναι ένα αρκετά συχνό πρόβλημα και γι’ αυτό δεν χρειάζεται να περιβάλλεται από αισθήματα ενοχής ή κατωτερότητας. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η συζήτηση ανάμεσα στο ζευγάρι, ενώ η ιατρική επιστήμη έχει να προσφέρει αρκετές θεραπευτικές επιλογές.
health.in.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις