Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ποιοι είναι οι υποψήφιοι των κυπριακών προεδρικών εκλογών

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι των κυπριακών προεδρικών εκλογών

Στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου στις 17 Φεβρουαρίου θα διεκδικήσουν την εκλογή στο ανώτατο αξίωμα συνολικά εννέα υποψήφιοι. Οι επικρατέστεροι είναι οι Τάσσος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Χριστόφιας και Ιωάννης Κασουλίδης.

91

Στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου στις 17 Φεβρουαρίου θα διεκδικήσουν την εκλογή στο ανώτατο αξίωμα συνολικά εννέα υποψήφιοι.

Αυτοί είναι οι: Τάσσος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Χριστόφιας, Ιωάννης Κασουλίδης, Μάριος Ματσάκης, Αναστάσης Μιχαήλ, Ανδρέας Ευστρατίου, Κώστας Θεμιστοκλέους, Κώστας Κυριάκου, Χριστόδουλος Νεοφύτου, με τους τρεις πρώτους να είναι επικρατέστεροι.

Τάσσος Παπαδόπουλος

Ο νυν πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1934. Σπούδασε νομικά στην Αγγλία (στο Gray s Inn Barrister-at-law) και πήρε ενεργά μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ. Έλαβε μέρος στη Διάσκεψη του Λονδίνου (1959) για την υπογραφή των Συμφωνιών της Ζυρίχης για την ανεξαρτησία της Κύπρου.

Υπηρέτησε για δώδεκα χρόνια ως υπουργός της Δημοκρατίας, διαδοχικά ως υπουργός Εσωτερικών, υπουργός Οικονομικών, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, υπουργός Υγείας και υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων.

Εξελέγη από το λαό Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 16 Φεβρουαρίου 2003. Διεκδικεί την επανεκλογή του και κατεβαίνει ως υποψήφιος με την υποστήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος, του ΣΚ ΕΔΕΚ, του Ευρωπαϊκού Κόμματος, του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και του ΑΔΗΚ.

Είναι παντρεμένος με τη Φωτεινή Μιχαηλίδη και έχει τέσσερα παιδιά.

Δημήτρης Χριστόφιας

Ο Δημήτρης Χριστόφιας γεννήθηκε στο Kάτω Δίκωμο της Kερύνειας στις 29 Aυγούστου 1946. Σπούδασε στο Iνστιτούτο Kοινωνικών Eπιστημών της Μόσχας και στην Aκαδημία Kοινωνικών Eπιστημών της Σοβιετικής Ένωσης, από την οποία αποφοίτησε με τον τίτλο του διδάκτορα Ιστορικών Επιστημών.

Με την πολιτική ασχολήθηκε από τα 14 του χρόνια, με την ενεργό συμμετοχή του στην Παγκύπρια Ενιαία Οργάνωση Μαθητών (Π.Ε.Ο.Μ.). Αργότερα γίνεται μέλος του ΑΚΕΛ, ενώ τον Απρίλιο του 1988 η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ τον εξέλεξε γενικό γραμματέα της, αξίωμα στο οποίο επανεκλέγεται μέχρι σήμερα. Είναι πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων για δεύτερη συνεχή κοινοβουλευτική περίοδο.

Για πρώτη φορά το ΑΚΕΛ διεκδικεί την προεδρία με δικό του υποψήφιο το γενικό γραμματέα του κόμματος και Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια. Τον Δ.Χριστόφια υποστηρίζουν επίσης οι Ενωμένοι Δημοκράτες, η Έπαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου και η Πρωτοβουλία Σοσιαλιστών.

Είναι παντρεμένος με την Έλση Χηράτου και έχει τρία παιδιά.

Γιάννης Κασουλίδης

Ο Γιάννης Κασουλίδης γεννήθηκε στις 10 Αυγούστου 1948 στην Λευκωσία. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Λυών στη Γαλλία και υπήρξε ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Οργάνωσης Κυπρίων Φοιτητών στη Γαλλία.

Υπηρέτησε τον Δημοκρατικό Συναγερμό από διάφορα αξιώματα, μεταξύ των οποίων εκείνου του Προέδρου της Νεολαίας του κόμματος.

Υπήρξε υπουργός Εξωτερικών από το 1997 μέχρι το 2003 και ηγήθηκε της διπλωματικής προσπάθειας για την έναρξη, διεξαγωγή και ολοκλήρωση των διαδικασιών ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Τον Ιούνιο του 2004 εξελέγη μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την υποψηφιότητά του υποστηρίζουν ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών, η Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού, το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κίνημα και η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία.

Είναι παντρεμένος με την Έμη Κασουλίδη και έχουν μια κόρη.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι

Οι άλλοι υποψήφιοι είναι: ο πρώην γγ των Ενωμένων Δημοκρατών και υπουργός Γεωργίας (έως το 2003) Κώστας Θεμιστοκλέους, ο οποίος κατεβαίνει για πρώτη φορά στις προεδρικές εκλογές χωρίς την υποστήριξη οποιουδήποτε κόμματος, ο ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος και οι: Αναστάσης Μιχαήλ, Ανδρέας Ευστρατίου, Κώστας Κυριάκου και Χριστόδουλος Νεοφύτου.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι για πρώτη φορά ο Γιάννης Κασουλίδης πέρασε στη δεύτερη θέση, μετά τον Τάσσο Παπαδόπουλο, έχοντας όμως διαφορά 0,1%-0,3% από τον Δημήτρη Χριστόφια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: «Θέλουμε να βάλουμε ταυτότητα στην ομάδα»

Ο Βασίλης Σπανούλης τόνισε στις δηλώσεις του πως θέλει να δώσει ταυτότητα στην Εθνική ομάδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024