Εκατό χρόνια συμπληρώνονται από τη γέννηση του Χέρμπερτ φον Κάραγιαν
Με την πανηγυρική τελετή στο «Σπίτι του Μότσαρτ» στο Σάλτσμπουργκ, κορυφώνονται το Σάββατο, ημέρα των γενεθλίων του, οι εκδηλώσεις στην Αυστρία για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του κορυφαίου μαέστρου του 20ου αιώνα Χέρμπερτ φον Κάραγιαν.
96
Με την πανηγυρική τελετή στο «Σπίτι του Μότσαρτ» στο Σάλτσμπουργκ, παρουσία του ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, κορυφώνονται το Σάββατο 5 Απριλίου, ημέρα των γενεθλίων του, οι εκδηλώσεις στην Αυστρία για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του κορυφαίου μαέστρου του 20ου αιώνα Χέρμπερτ φον Κάραγιαν (1908-1989).
Το 2008 είναι «Έτος Κάραγιαν», με πλήθος εκδηλώσεων στην Αυστρία και το εξωτερικό. Οι κεντρικές εκδηλώσεις στην Αυστρία ξεκ’ινησαν τον Ιανουάριο με τη μεγάλη επετειακή συναυλία στη γενέτειρά του στο Σάλτσμπουργκ, ένα «Κοντσέρτο για πιάνο» του Μότσαρτ, που υπήρξε και το πρώτο έργο με το οποίο πρωτοέδειξε τις ικανότητες του μαέστρου ο Χέρμπερτ φον Κάραγιαν τον Ιανουάριο του 1929, διευθύνοντας τότε την Ορχήστρα Μοτσαρτέουμ.
Ακολούθησε συναυλία με την «Πέμπτη Συμφωνία του Τσαικόφσκι» από τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, της οποίας ο Κάραγιαν υπήρξε ισόβιος διευθυντής, με τη συμμετοχή δύο από τους σημαντικότερους μαθητές του, την Ανε-Σοφί Μούτερ και τον Σέιτζι Οζάβα.
Οι δύο αυτές συναυλίες, επαναλήφθηκαν πριν δύο εβδομάδες στο Πασχαλινό Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ – που είχε ιδρυθεί το 1967 από τον Κάραγιαν, ενώ πρόκειται ακολουθήσουν ανάλογα προγράμματα στη Νέα Υόρκη και στο Τόκιο που θα εντάσσονται στις εκδηλώσεις του «Ετους Κάραγιαν».
Στην πορεία του «Ετους Κάραγιαν» πραγματοποιούνται ήδη από τις αρχές του χρόνου ειδικά συμπόσια και εκθέσεις , ενώ τόσο η δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση όσο και η Αυστριακή Ραδιοφωνία έχουν προγραμματίσει για τις επόμενες ημέρες σειρά ειδικών εκπομπών αφιερωμένων στο μεγάλο μαέστρο.
Παράλληλα έχουν κυκλοφορήσει βιβλία τα οποία κάνουν εκτενείς αναφορές στη σταδιοδρομία του Κάραγιαν και στη συμμετοχή του στο Γερμανικό Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα, κάτι που στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια υπήρξε η αιτία να του επιβληθεί απαγόρευση εργασίας.
Την ίδια στιγμή γίνονται επανεκδόσεις έργων που είχε διευθύνει στη σταδιοδρομία του, στη διάρκεια της οποίας είχε ηχογραφήσει σχεδόν 1.000 δίσκους των οποίων οι πωλήσεις ενόσω ζούσε είχαν ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια, βρισκόμενος στη δεύτερη θέση πίσω από την Μαρία Κάλλας.
Η ελληνική καταγωγή του Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, ανάγεται στους αδελφούς Γεώργιο, Θεόδωρο και Ιωάννη Καραγιάννη οι οποίοι ξεκίνησαν ως Ελληνες μετανάστες από τη Μακεδονία, συγκεκριμμένα από την Κοζάνη, και εγκαταστάθηκαν στα μέσα του 18ου αιώνα στην Αυστρο-Ουγγαρία όπου και διέπρεψαν στο εμπόριο και στην υφαντουργία βάμβακος.
Το 1792, σε αναγνώριση των σημαντικών επιτευγμάτων τους και της μεγάλης κοινωνικής τους προσφοράς, τους δόθηκε τίτλος ευγενείας στη Δρέσδη και το όνομά τους εκγερμανίστηκε σε «φον Κάραγιαν».Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις