O φόβος πράγματι μυρίζει, υποδεικνύουν πειράματα σε ποντίκια
Τα σκυλιά μυρίζουν το φόβο στους ανθρώπους, λέει η λαϊκή σοφία. Ερευνητές στην Ελβετία ανακαλύπτουν τώρα ότι τα ποντίκια -πιθανώς και οι άνθρωποι- πράγματι εκκρίνουν ειδικές οσμές όταν φοβούνται, ώστε να προειδοποιήσουν τους φίλους τους για την απειλή.
- Economist: Ο πόλεμος στην Ουκρανία ταράζει τους Ελληνοκύπριους, αλλά είναι... τυχεροί
- Συγκλονίζει ο 95χρονος γιατρός του Πολυτεχνείου: Καμιά αμφιβολία για τους νεκρούς – Πολλοί τραυματίστηκαν από σφαίρες
- «Δεν θα καλύπτω εγώ τους πάντες, θα πω τα πράγματα με το όνομά τους» λέει η Ειρήνη
- «Ήταν πολύ λεπτομερής» λέει ο Σολτς για τη συνομιλία του με τον Πούτιν – Τι αποκαλύπτει ο καγκελάριος
36
Τα σκυλιά μυρίζουν το φόβο στους ανθρώπους, λέει η λαϊκή σοφία. Ερευνητές στην Ελβετία ανακαλύπτουν τώρα ότι τα ποντίκια πράγματι εκκρίνουν ειδικές οσμές όταν φοβούνται, ώστε να προειδοποιήσουν τους φίλους τους για την απειλή.
Αυτές οι φερομόνες του φόβου, έδειξε η έρευνα, ανιχνεύονται από ένα ειδικό όργανο στη μύτη, το οποίο υπάρχει και στον άνθρωπο. «Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μια παρόμοια μέθοδο», εκτιμούν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Λωζάνης.
Αφού αναγνώρισαν της φερομόνες του φόβου, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν το ρόλο τους τοποθετώντας ποντίκια κοντά σε μια ποτίστρα που περιείχε αυτές τις ουσίες. Τα πειραματόζωα φάνηκαν να αναγνωρίζουν την προειδοποίηση και απομακρύνθηκαν αμέσως.
Οι φερομόνες αναγνωρίζονται από μια μάζα 300-500 κυττάρων στην άκρη της μύτης του ποντικού, μια δομή που υπάρχει και στον άνθρωπο και ονομάζεται γάγγλιο του Γκρούνεμπεργκ.
Για να αποδείξουν το ρόλο του γάγγλιου, οι Ελβετοί επιστήμονες το αφαίρεσαν εντελώς από ορισμένα πειραματόζωα και διαπίστωσαν ότι είχαν γίνει πράγματι αναίσθητα στις φερομόνες του φόβου, παρόλο που η όσφρησή τους ήταν κατά τα άλλα κανονική.
Το γάγγλιο φαίνεται ότι εξειδικεύεται στο φόβο, αφού δεν ενεργοποιείται από άλλου είδους φερομόνες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις