Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Έκθεση του Δημήτρη Μυταρά στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β.&Μ Θεοχαράκη

Έκθεση του Δημήτρη Μυταρά στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β.&Μ Θεοχαράκη

Επιλεγμένα έργα, μνημειακών διαστάσεων, του Δημήτρη Μυταρά, που φιλοτεχνήθηκαν από το 1964 έως τη χρονιά που διανύουμε, φιλοξενεί από την Πέμπτη το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β.&Μ. Θεοχαράκη, παρουσιάζοντας την έκθεση Δημήτρης Μυταράς:Ιστορώντας Μορφές.

43

Επιλεγμένα έργα, μνημειακών διαστάσεων,του Δημήτρη Μυταρά,που φιλοτεχνήθηκαν από το 1964 έως τη χρονιά που διανύουμε, φιλοξενεί από την Πέμπτη το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β.&Μ. Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα, τηλ. 210 3611206), μέσα από την έκθεση Δημήτρης Μυταράς:Ιστορώντας Μορφές.

Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 8 το βράδυ και η έκθεση θα διαρκέσει ώς τις 20 Νοεμβρίου.

Ο ακαδημαϊκός, πλέον, Δημήτρης Μυταράς, με την εξπρεσιονιστική έκφραση και τις χρωματικές του «εκρήξεις», ακόμα εντονότερες στα τελευταία του έργα, με τις γνώριμες γυναικείες φιγούρες, τις μοτοσικλέτες, τους σκύλους, τα ηλιοβασιλέματα με τις αρχαίες κολώνες και τα κοχύλια, εντυπωσιάζει στην έκθεση αυτή με τη νέα εγκατάστασή του, υπό τον τίτλο «Παναγία Καταφυγιώτισσα».

Το έργο αυτό βασίζεται ουσιαστικά στην αγιογράφηση του μικρού ναού, που πραγματοποίησε το 2006, στην Ανάβυσσο. Στο κτίριο του Ιδρύματος Θεοχαράκη κατασκευάστηκε για τις ανάγκες της έκθεσης ένα πανομοιότυπο του μικρού ναού σε φυσικό μέγεθος, με την εικονογράφηση του Μυταρά στο εσωτερικό του.

Προσωποποιημένοι άνεμοι με τα ονόματά τους, δένδρα, καράβια, πουλιά, ώχρες, κόκκινα, όλα τα χρώματα που χρησιμοποιεί ο ζωγράφος.

«Και στη μέση ο Χριστός, είναι η δυνατή παρουσία ενός αληθινού, νέου, γεμάτου φλόγα επαναστάτη. Μίλησε συγκλονιστικά και πλήρωσε πολύ ακριβά γι΄ αυτό. Μάταια προσπαθούμε να κάνουμε πράξη το λόγο του. Το εκκλησάκι αυτό είναι μια προσευχή που πάντα χρωστούσα» είπε ο Δημήτρης Μυταράς για τη δική του αγιογράφηση.

Πάντα έχω τον φόβο ότι κουβαλάω τον κόσμο στις εκθέσεις άδικα, ότι δεν έχω τίποτε να πω, γατί αυτά που εκθέτω δεν είναι και τίποτε σπουδαίο. Η τέχνη δεν εξηγείται με λόγια, δεν εκλογικεύεται. Το έργο πρέπει να έρχεται προς τον θεατή και αυτός να το δέχεται ή να μην το δέχεται. Όταν δεν σας αρέσει ένα έργο φταίει ή το έργο ή εσείς, ανέφερε σήμερα ο Δημήτρης Μυταράς, σε συνέντευξη Τύπου ενόψει των εγκαινίων της έκθεσής του.

Η επιμέλεια της έκθεσης είναι του Τάκη Μαυρωτά και εκτός από τον κατάλογο κυκλοφορεί και το βιβλίο Δημήτρης Μυταράς – ζωγραφική 1956-2008 (εκδ. Ιανός), με κείμενα των Τάκη Μαυρωτά, Γιώργου Χρονά, Γιάννη Κοντού και Μαρίνας Κακανάκη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ισπανία – Ελλάδα 77-71: Μπλακ άουτ και αποκλεισμός

Η Εθνική Παίδων κόλλησε επιθετικά στα τελευταία λεπτά και έδωσε την ευκαιρία στην Ισπανία να φτάσει στην ανατροπή και στον τελικό του Eurobasket U16.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024