Γύρω στα 15 η πρώτη γνωριμία των εφήβων με το σεξ

Σχεδόν οι μισοί μαθητές Λυκείου (ποσοστό 48%) είναι δραστήριοι, δείχνει έρευνα του ΑΠΘ στο νομό Θεσσαλονίκης. Από τους μαθητές που έχουν σεξουαλική ζωή, περίπου οι μισοί είχαν την πρώτη τους επαφή μέχρι την ηλικία των 15 ετών.

Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα στην ημερίδα με θέμα Προβλήματα εφηβικής ηλικίας, την οποία Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, το 18,3% των σεξουαλικά ενεργών μαθητών Λυκείου είχαν την πρώτη τους επαφή πριν τα 14, το 30,9% στα 15, το 33,3% στα 16, το 13,4% στα 17, το 2,8% στα 18 και το 1,2% στα 19.

Οι περισσότεροι από αυτούς (37,2%) είχαν μέχρι σήμερα μόνο έναν ερωτικό σύντροφο, ενώ ένα ποσοστό 15% δήλωσε πως είχε 6 ερωτικούς συντρόφους.

Το ανησυχητικό είναι ότι το 10,6% είχε κάνει χρήση αλκοόλ ή άλλων ουσιών ουσίας πριν το σεξ. Μεταξύ αυτών των σεξουαλικά ενεργών εφήβων, το 64% δήλωσε ότι έχει καπνίσει και το 95,5% ότι έχει κάνει χρήση αλκοόλ.

Ανησυχητικό είναι επίσης ότι 21% δήλωσε ότι δεν χρησιμοποιεί κανένα αντισυλληπτικό μέσο. Το 76% χρησιμοποίησε προφυλακτικό, το 2,1% αντισυλληπτικά χάπια και το 3,7% την τακτική της διακεκομμένης συνουσία. Το 82,9% δήλωσε ότι έχει ενημερωθεί για το AIDS.

«Συνυπολογίζοντας την επίδραση άλλων παραγόντων βρέθηκε ότι η έναρξη σεξουαλικής δραστηριότητας των εφήβων επηρεάζεται από το φύλο, την ηλικία, τον τύπο του λυκείου και το κάπνισμα. Τα αγόρια, οι έφηβοι που φοιτούσαν σε επαγγελματικό λύκειο και οι μαθητές που κάπνιζαν είχαν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν σεξουαλική δραστηριότητα» ανέφερε η μεταπτυχιακή φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Μαγδαλινή Πατσεάδου, η οποία εκπόνησε την έρευνα.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 523 μαθητές (294 κορίτσια και 228 αγόρια) από 11 λύκεια του νομού Θεσσαλονίκης, με στόχο την καταγραφή διαφόρων παραμέτρων της σεξουαλικής συμπεριφοράς του μαθητικού πληθυσμού και τη η διερεύνηση της επίδρασης άλλων παραγόντων στην έναρξη της σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Από την πλευρά του, ο ο αναπληρωτής υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη», Βασίλης Καλαμπαλίκης επισήμανε ότι η μέση ηλικία έναρξης της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών για το σύνολο της Ελλάδας είναι τα 15,5 έτη, αν και το 1/3 των χρηστών ξεκίνησε τη χρήση πριν τα 15.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ