Οι επιστήμονες «το παράκαναν με την τεχνητή χιονόπτωση στο Πεκίνο»
Η «Υπηρεσία Τροποποίησης Καιρού» της κινεζικής κυβέρνησης δέχεται οργισμένες επικρίσεις επειδή προκάλεσε μια τεχνητή χιονόπτωση που, αντί να λύσει απλώς το πρόβλημα της λειψυδρίας, πάγωσε το Πεκίνο και παρέλυσε την κυκλοφορία.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
36
Η «Υπηρεσία Τροποποίησης Καιρού» της κινεζικής κυβέρνησης δέχεται οργισμένες επικρίσεις επειδή προκάλεσε μια τεχνητή χιονόπτωση που, αντί να λύσει απλώς το πρόβλημα της λειψυδρίας, πάγωσε το Πεκίνο και παρέλυσε την κυκλοφορία.
Περισσότεροι από 16 εκατομμύρια τόνοι χιονιού εκτιμάται ότι έπεσαν την Κυριακή στην κινεζική πρωτεύουσα, λίγες ώρες μετά το νυχτερινό βομβαρδισμό των νεφών με χημικές ουσίες, σχεδιασμένες να επιταχύνουν το σχηματισμό παγοκρυστάλλων.
Ήταν η πρώτη φορά εδώ και 22 χρόνια που χιονίζει στο Πεκίνο από τις αρχές Νοεμβρίου, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η κακοκαιρία προκάλεσε τροχαία ατυχήματα, καθυστέρησε 200 πτήσεις και ανάγκασε τις αρχές της πόλης να ενεργοποιήσουν το δημόσιο σύστημα κεντρικής θέρμανσης πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία στις 15 Νοεμβρίου.
«Η αυθαίρετη απόφαση της κυβέρνησης [να προκαλέσει χιονόπτωση] δείχνει περιφρόνηση για τα συμφέροντα του λαού […] Θα έπρεπε να είχαμε εκτιμήσει από πριν τους δυνητικούς κινδύνους του βομβαρδισμού των νεφών» γράφει η Ημερησία της Κίνας, σε ένα από τα πολλά επικριτικά δημοσιεύματα.
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία, στην οποία υπάγεται το γραφείο τροποποίησης καιρού, παραδέχτηκε ότι η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου: «Υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης για το εθνικό σύστημα προειδοποίησης χειρισμού του καιρού» σχολίασε εκπρόσωπός της.
Ο βομβαρδισμός των νεφών, μια τεχνική που λίγοι μετεωρολόγοι στη Δύση αποδέχονται ως αποτελεσματική, εφαρμόζεται συχνά στην Κίνα, είτε για να προκαλέσει είτε για να εμποδίσει κατακρήμνιση.
Τελευταία φορά που εφαρμόστηκε η μέθοδος ήταν ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων της 1ης Οκτωβρίου για τα 60 χρόνια του κομμουνιστικού καθεστώτος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις