«Επικίνδυνο μείγμα» η εισοδηματική και η φορολογική πολιτική κρίνει ο ΣΕΛΠΕ
Για «επικίνδυνο μείγμα» οικονομικής πολιτικής που θα έχει ως αποτέλεσμα μείωση της ζήτησης προκαλώντας κλείσιμο επιχειρήσεων, αύξηση ανεργίας και μεγάλη οικονομική ύφεση, μιλά ο ΣΕΛΠΕ κρίνοντας την φορολογική και εισοδηματική πολιτική που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ο Σύνδεσμος τονίζει ακόμη την έλλειψη αντισταθμιστικών αναπτυξιακών μέτρων.
- Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για τον ιό mpox - 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα
- ΠΑΣΟΚ: Όσους Βελόπουλους και αν χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, οι πολίτες δεν αποπροσανατολίζονται
- Όγδοη σορός εντοπίστηκε σε παραλία της Γαύδου
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης μπέρδεψε τους μπλε φακέλους στο υπουργικό, διαβάζοντας αυτούς του… 2019
2
«Επικίνδυνο μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της ενεργού ζήτησης προκαλώντας κλείσιμο επιχειρήσεων, αύξηση της ανεργίας και μεγάλη οικονομική ύφεση, αποτελεί η μείωση των εισοδημάτων στο δημόσιο τομέα της οικονομίας, σε συνδυασμό με την πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση και την έλλειψη αντισταθμιστικών αναπτυξιακών μέτρων μηδενικού δημοσιονομικού κόστους» κατά την άποψη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης.
Με αφορμή την εξειδίκευση των μέτρων της εισοδηματικής και φορολογικής πολιτικής ο ΣΕΛΠΕ σημειώνει ότι τα μέτρα θα οδηγήσουν σε μείωση των δημοσίων εσόδων που προέρχονται από την φορολογία οδηγώντας την οικονομία σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και επιβολής νέων φορολογικών μέτρων.
Ο Σύνδεσμος αναφέρει συγκεκριμένα ότι στην διαβούλευση περί φορολογικού νομοσχεδίου είχε εκφράσει την άποψη ότι «φοροεπιδρομη» αποτελεί η επιβολή νέων φόρων ή η διαμόρφωση υψηλότερων συντελεστών φορολογίας για τους φορολογούμενους οι οποίοι πάντα πληρώνουν, δηλαδή μισθωτούς, συνταξιούχους, ιδιοκτήτες ακινήτων και οργανωμένες μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.
«Το μέτρο της ενιαίας φορολόγησης όλων των εισοδημάτων στην ίδια φορολογική κλίμακα, ασχέτως πηγής, κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί το ανώτατο κλιμάκιο φόρου από το 40% στο 25% για τα διανεμόμενα μερίσματα μεγάλων επιχειρήσεων, σε 20% για τα διανεμόμενα κέρδη ΜμΕ και κλιμάκιο φόρου με συντελεστές από 10% – 20% για τα εισοδήματα των μισθωτών».
Όπως προσθέτει ο ΣΕΛΠΕ, η φορολόγηση των διανεμόμενων μερισμάτων επιχειρήσεων με την υπαγωγή τους σε μεγαλύτερο φορολογικό συντελεστή, από το 25% που ισχύει σήμερα στο 40%, επειδή αποτελεί επιβολή νέου φόρου στους ίδιους φορολογούμενους οι οποίοι ήδη πληρώνουν, θα οδηγήσει:
– σε μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων και μεταφορά επιχειρήσεων άρα κερδών σε χώρες εκτός Ελλάδος
– σε επιδείνωση της ύφεσης και μείωση της οικονομικής δραστηριότητας
– σε αύξηση της φοροδιαφυγής
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την άποψη του ΣΕΛΠΕ, πρέπει να εξαντλήσει πρώτα την προσπάθεια αύξησης των δημοσίων εσόδων από τη μείωση της κρατικής σπατάλης ύψους 15 δισ ευρώ και τη σύλληψη της φόρο και εισφοροδιαφυγής ύψους 12 δισ ευρω και μόνον τότε να προχωρήσει στην επιβολή νέων φόρων η στην επιβολή μεγαλύτερων φορολογικών συντελεστών επί εισοδημάτων, τα οποία ήδη φορολογούνται με χαμηλότερους συντελεστές.
Όσον αφορά την εισοδηματική πολιτική, πάγια άποψη του ΣΕΛΠΕ είναι ότι το κύριο πρόβλημα του Δημοσίου τομέα είναι ο μεγάλος αριθμός του υποαπασχολούμενου προσωπικού και όχι αποκλειστικά οι υψηλές αμοιβές του.
Θετικό επίσης κρίνεται το μέτρο κατάργησης των προσλήψεων για το 2010, με την σημείωση ότι η εξαίρεση των τομέων υγείας, παιδείας και ασφάλειας επιτρέπουν την λειτουργία της ίδιας βιομηχανίας διορισμών, η οποία μέσω αποσπάσεων και μετατάξεων θα συνεχίζει από την πίσω πόρτα την αύξηση της απασχόλησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Συμπερασματικά, αυτό που εκτιμά ο Σύνδεσμος ότι χρειάζεται, μεσομακροπρόθεσμα, σε ένα διάστημα δεκαετίας, είναι η εκλογίκευση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων σε συνδυασμό με την μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, ώστε να υπάρξει παράλληλη αύξηση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας σε νέες επιχειρήσεις, που θα παράγουν πραγματικό πλούτο και ταυτόχρονα δεν θα αποθαρρύνεται η λειτουργία τους από την φορολογική νομοθεσία και την κρατική γραφειοκρατία.
Ο ΣΕΛΠΕ δηλώνει ότι επιφυλάσσεται να μελετήσει αναλυτικά και να εκφράσει την άποψη του για κάθε ένα μέτρο χωριστά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις