Ευρωπαίοι ακτιβιστές έφυγαν από τα κατεχόμενα για τη Γάζα
Από την κατεχόμενη Αμμόχωστο αναχώρησε ομάδα ακτιβιστών, ανάμεσά τους Ευρωπαίοι βουλευτές και ένας Σουηδός ευρωβουλευτής, προκειμένου να προσεγγίσει τα πλοία της ανθρωπιστικής αποστολής προς τη Γάζα, αφού Έλληνες καπετάνιοι των σκαφών, που βρίσκονται σε διεθνή ύδατα ανοικτά της Κύπρου, αρνήθηκαν να καταπλεύσουν σε μη ελεγχόμενα από την Κυπριακή Δημοκρατία λιμάνια. Στη Θεσσαλονίκη επέστρεψε ο Τ.Κουράκης.
- Ο 80χρονος που ο Τραμπ θεωρεί πρόσωπο-κλειδί για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
- Θα παγώσει η χώρα το Σαββατοκύριακο - Πού θα «χτυπήσουν» τα έντονα καιρικά φαινόμενα
- Το παρασκήνιο της εκλογικής βραδιάς στον ΣΥΡΙΖΑ από την «παρακάμερα» στο επιτελείο του Φάμελλου
- Ανησυχία για τη Μαρινέλλα - Εξαιρετικά αργή η ανάρρωση της
Από την κατεχόμενη Αμμόχωστο αναχώρησε ομάδα ακτιβιστών, ανάμεσά τους Ευρωπαίοι βουλευτές και ένας Σουηδός ευρωβουλευτής, προκειμένου να προσεγγίσει τα πλοία της ανθρωπιστικής αποστολής προς τη Γάζα, αφού Έλληνες καπετάνιοι των σκαφών, που βρίσκονται σε διεθνή ύδατα ανοικτά της Κύπρου, αρνήθηκαν να καταπλεύσουν σε μη ελεγχόμενα από την Κυπριακή Δημοκρατία λιμάνια.
Όπως δήλωσε στο ΡΙΚ ο Κύπριος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, κανένας Κύπριος ή Έλληνας δεν βρίσκεται σε αυτή την ομάδα.
Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε επίσης ότι από τα συνολικά οκτώ πλοία του «Στολίσκου Ελευθερίας», τα πέντε βρίσκονται ήδη κοντά στη Γάζα, ενώ τα τρία παραμένουν σε διεθνή ύδατα, ανοικτά της Κύπρου.
Εξήγησε, ακόμη, ότι ο ίδιος αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην αποστολή, σεβόμενος την απόφαση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας να απαγορεύσει τον απόπλου πλοίων ή σκαφών με προορισμό τη Γάζα.
Ο βουλευτής του ΣΥΝ Τάσος Κουράκης αναχώρησε το απόγευμα από το αεροδρόμιο Λάρνακας, επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη, μετά την ανεπιτυχή προσπάθειά του να επιβιβαστεί στο σκάφος «Σφενδόνη» για να μεταβεί στη Γάζα.
Σε δηλώσεις πριν από την αναχώρησή του, ο κ. Κουράκης εξέφρασε απογοήτευση για τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης να αποτρέψει την επιβίβασή στα σκάφη, η οποία είπε, «ήταν στα όρια της νομιμότητας».
Ο κ. Κουράκης είπε, επίσης, ότι Έλληνες και Κύπριοι ακτιβιστές αρνήθηκαν να μεταβούν στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου, όπως έπραξαν ξένοι ακτιβιστές, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούσαν να προσδώσουν με τον τρόπο αυτό νομιμότητα σε λιμάνια, τα οποία τελούν υπό κατοχή.
Η απάντηση της Λευκωσίας
Η κυπριακή κυβέρνηση έχει την ευθύνη να υπερασπίζεται ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζυγίζοντας όλα τα δεδομένα, και «αυτό έκανε και στην περίπτωση των ακτιβιστών, που επιθυμούν να μεταβούν στη Γάζα και αυτό θα συνεχίσει να κάνει» δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.
Απαντώντας σε κατηγορίες ακτιβιστών, ο Στ.Στεφάνου υποστήριξε ότι η ειδικά η κυβέρνηση του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, «έμπρακτα και σταθερά εκφράζει την αλληλεγγύη και την υποστήριξή της στον αγώνα των Παλαιστινίων και θα συνεχίσει να το πράττει και ως εκ τούτου δεν δέχεται μαθήματα αλληλεγγύης από τους όποιους όψιμους αγωνιστές για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις