Φεύγω σε λίγο για σύντομες διακοπές. Θα μείνω στην Ελλάδα και θα θα επισκεφτώ μέρη στα οποία έχω να πάω από την πρώτη θητεία μου στη Βρετανική Πρεσβεία στις αρχές του 1990, αλλά και σε κάποια νησιά που δεν έχω ξαναπάει. Αλλά σας το λέω από τώρα , μην περιμένετε να με δείτε σε κάποιο κλαμπ!

Φυσικά, η σύζυγός μου κι εγώ δεν θα είμαστε οι μόνοι Βρετανοί τουρίστες στην Ελλάδα. Εμείς και άλλοι περίπου 2,5 εκατομμύρια Βρετανοί επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο, πολλοί εκ των οποίων έρχονται ξανά και ξανά για λόγους προφανείς. Ίσως δεν είναι τόσο πολλοί, όπως τα προηγούμενα χρόνια, αλλά εξακολουθούν να είναι η πολυπληθέστερη ομάδα ξένων τουριστών στην χώρα.

Πολλοί Βρετανοί προτιμούν την Ελλάδα για τις διακοπές τους, αλλά αυτό είναι μόνο μία πλευρά της ιστορίας. Η Βρετανία επενδύει στην ελληνική τουριστική βιομηχανία και ένας αριθμός πολύ ενδιαφερουσών επενδύσεων τουριστικής ανάπτυξης υψηλής ποιότητας βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού και της προετοιμασίας. Η ελληνική Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιταχύνει τις διαδικασίες για την ενθάρρυνση των επενδύσεων και αναμένω να υπάρξει πρόοδος σύντομα. Ελπίζω ότι θα μπορέσω να σας ενημερώσω για μια βρετανική επιτυχία σ’ένα μελλοντικό blog.

Φυσικά, για μας στην πρεσβεία και τα βρετανικά προξενεία σε όλη την Ελλάδα, ο τουρισμός σημαίνει και δουλειά εκτός από διακοπές. Η μέριμνα για τους Βρετανούς στο εξωτερικό είναι ένας από τους τρεις κύριους στόχους του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών και, με τόσους πολλούς Βρετανούς επισκέπτες στην Ελλάδα, είναι ένα σημαντικό μέρος της δικής μας δουλειάς. Αν και οι περισσότεροι απολαμβάνουν διακοπές χωρίς προβλήματα, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε όσους Βρετανούς πολίτες αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Το πιο δύσκολο είναι όταν υπάρχει σοβαρός τραυματισμός σ’ένα περιστατικό το οποίο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Γι ‘αυτό και τα τελευταία χρόνια, έχουμε επικεντρώσει τις προσπάθειές μας στην πρόληψη, έτσι ώστε να αποφύγουμε τα προβλήματα προτού αυτά συμβούν.

Πώς το κάνουμε αυτό; Τα περισσότερα από αυτά τα αποφεύξιμα προβλήματα αφορούν νεαρούς τουρίστες, και επομένως τα παραθεριστικά κέντρα απευθύνονται σε αυτή την ηλιακή ομάδα. Έτσι, τα προξενεία μας συνεργάζονται με ταξιδιωτικούς πράκτορες και τοπικές αρχές στις περιοχές αυτές, προκειμένου να ενημερώσουν τους νεαρούς επισκέπτες – πολλοί από τους οποίους ταξιδεύουν για πρώτη φορά μόνοι τους στο εξωτερικό – σχετικά με τους κινδύνους που υπάρχουν και τους τρόπους να τους αποφύγουν. Προσπαθούμε να μην είμαστε διδακτικοί, αλλά να τους προσεγγίσουμε μ’ένα διασκεδαστικό, ελκυστικό τρόπο. Αυτό κάναμε και στη φετινή εκστρατεία, Η άλλη πλευρά του Παραδείσου, η οποία υπογράμμισε και το μήνυμα της εκστρατείας Μάθε πριν ταξιδέψεις, που είναι πλέον πολύ γνωστή στη Βρετανία.

Φυσικά, υπάρχει ένα όριο στο τι μπορεί να κάνει η Πρεσβεία και τα Προξενεία από μονα τους. Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικές οι συνεργασίες. Κατά τα τελευταία χρόνια, έχουμε δημιουργήσει στενούς δεσμούς με τις τοπικές αρχές και την αστυνομία στα τουριστικά θέρετρα των ελληνικών νησιών αθώς και με τους Βρετανούς τουριστικούς πράκτορες. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και θετικά και για τις τοπικές επιχειρήσεις. Η ατμόσφαιρα στο Φαληράκι στη Ρόδο, για παράδειγμα, έχει βελτιωθεί σημαντικά και αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί. Στη διάρκεια της φετινής σεζόν, θα εξετάσουμε τι μπορούμε να βελτιώσουμε τον επόμενο χρόνο.

Θέλω και ελπίζω να έχω ήσυχες διακοπές, και υπόσχομαι ότι θα ακολουθήσω τους κανόνες! Θα επιστρέψω στο blog μου μετά τις θερινές διακοπές. Εν τω μεταξύ, παρακαλώ επισκεφθείτε τον ιστότοπο ukingreece.fco.gov.uk για ειδήσεις από την πρεσβεία και από τη Βρετανία. Καλό καλοκαίρι!

Δρ. Ντέιβιντ Λάντσμαν