Η ωκυτοκίνη αμβλύνει την κοινωνική εσωστρέφεια του ανθρώπου
Νέα Υόρκη: Ισραηλινοί και Aμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα ρινικό σπρέι, που περιέχει ωκυτοκίνη, μπορεί να βοηθήσει τους εσωστρεφείς ανθρώπους να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους ως προς τις κοινωνικές σχέσεις.
- Τροχαίο στην Πειραιώς: Τι λέει ο 77χρονος που σύρθηκε δεκάδες μετρά στην άσφαλτο από φορτηγό
- Δύο νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο ελβετικού ομίλου στο Κεντάκι
- Κυκλοφορούσε με Porche και λήστευε κοσμηματοπωλεία - Κρύφτηκε στο φρεάτιο ασανσέρ για να μην συλληφθεί
- Στον πάτο της ΕΕ τα ελληνόπουλα στην ψηφιακή κατάρτιση
Νέα Υόρκη: Ισραηλινοί και Aμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα ρινικό σπρέι, που περιέχει ωκυτοκίνη, μπορεί να βοηθήσει τους εσωστρεφείς ανθρώπους να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους ως προς τις κοινωνικές σχέσεις.
Η ωκυτοκίνη είναι γνωστό ότι αυξάνει την ικανότητα των ανθρώπων να νιώθουν καλύτερα και να αναπτύσσουν συναισθηματικούς δεσμούς, γι’ αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο, ήδη από τη γέννηση, στις σχέσεις μεταξύ των γονιών (ειδικά της μητέρας) και των παιδιών.
Οι ερευνητές του Κέντρου Σίβερ για την Έρευνα και Θεραπεία του Αυτισμού, καθώς και επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κολούμπια των ΗΠΑ, σε μελέτη που παρουσίασαν στο Psychological Science, αναφέρουν ότι, όπως έδειξαν τα σχετικά πειράματά τους, το σπρέι ωκυτοκίνης μπορεί να βελτιώσει τις κοινωνικές δεξιότητες των εσωστρεφών ανθρώπων, ενώ έχει μηδαμινή επίδραση σε όσους είναι εκ φύσεως εξωστρεφείς και με αυτοπεποίθηση.
Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να βοηθήσει ειδικότερα τα άτομα με αυτισμό, που αδυνατούν να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους, αλλά και πιο γενικά όσους δυσκολεύονται να αναπτύξουν μια ομαλή κοινωνική ζωή.
Οι ερευνητές χορήγησαν σε 27 υγιείς ενήλικους εθελοντές μέσω ρινικού σπρέι είτε ωκυτοκίνη είτε εικονικό φάρμακο και τους ζήτησαν, στη συνέχεια, να εκτελέσουν διάφορα τεστ για να μετρηθεί ο βαθμός της ενσυναίσθησής τους, δηλαδή της ικανότητας να αντιλαμβάνονται τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων και να επικοινωνούν μαζί τους.
Παράλληλα, έγιναν μετρήσεις για το βαθμό κοινωνικών δεξιοτήτων των εθελοντών πριν και μετά την χορήγηση του σπρέι.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ωκυτοκίνη πράγματι βελτίωσε τις ικανότητες των εθελοντών, αλλά μόνο εκείνων που ήταν εσωστρεφείς και ντροπαλοί και όχι εκείνων που είχαν άνεση στις κοινωνικές συναναστροφές. Η χορήγηση του σπρέι έκανε τους εσωστρεφείς να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο συναισθηματικής επαφής και εκδηλωτικότητας με τους πιο εξωστρεφείς.
Η ερευνήτρια Τζένιφερ Μπαρτζ της Ιατρικής Σχολής «Όρος Σινά» τόνισε ότι η νέα μελέτη καταρρίπτει την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η ωκυτοκίνη βοηθά όλους τους ανθρώπους να έχουν περισσότερα συναισθήματα και κατανόηση για τους άλλους, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο σε όσους είναι κοινωνικά λιγότερο ικανοί.
Όπως είπε, αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, φαίνεται ήδη η δυνατότητα της συγκεκριμένης ουσίας να θεραπεύσει το κοινωνικό «έλλειμμα» ορισμένων ανθρώπων, ακόμα και αυτιστικών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
health.in.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις