Τέλος στην πολιτική που απαγόρευε στους ομοφυλόφιλους ένστολους στο στρατό των ΗΠΑ να δηλώνουν ανοιχτά τις προτιμήσεις τους έδωσε απόφαση ομοσπονδιακής δικαστού που έκρινε ότι ο νόμος που την προβλέπει είναι αντισυνταγματικός.

Στο σκεπτικό της η δικαστής σημειώνει ότι ο νόμος που προβλέπει τη σχετική απαγόρευση όχι μόνο δεν έχει θετική επίδραση για την ετοιμότητα του στρατού αλλά εμποδίζει τη δυνατότητα στρατολόγησης ικανού προσωπικού. Έκρινε επίσης ότι παραβιάζει το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση.

Η απόφαση, που ισχύει για τα αμερικανικά στρατεύματα σε όλο τον κόσμο, ήδη χαιρετίστηκε από τις οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.

Σύμφωνα με την πολιτική που ήταν γνωστή σαν «don’t ask, don’t tell» («μην ρωτάτε, μην το αποκαλύπτετε»), οι αξιωματικοί δεν μπορούσαν να ρωτούν για τις σεξουαλικές προτιμήσεις άλλων στελεχών του στρατού. Με τη σειρά τους τα στελέχη δεν επιτρεπόταν να αποκαλύψουν ότι είναι ομοφυλόφιλοι ενώ κινδύνευαν με απόταξη αν το έπρατταν.

Η πολιτική είχε τεθεί σε ισχύ από το 1993 από τη κυβέρνηση Κλίντον μετά από συμβιβασμό με τις ένοπλες δυνάμεις που ζητούσαν πλήρη απαγόρευση.

Τυπικά υπάρχει περιθώριο 60 ημερών για την άσκηση έφεσης από το υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά η κυβέρνηση Ομπάμα είναι πιθανό να το αφήσει να παρέλθει. Πάντως ο πρόεδρος είχε δηλώσει την επιθυμία του να αποφασίσει το Κογκρέσο για την άρση ή μη του νόμου, και όχι ένα δικαστήριο.

Ωστόσο, λίγες εβδομάδες νωρίτερα το Κογκρέσο είχε αντιτεθεί σε μία προσπάθεια για κατάργηση του σχετικού νόμου. Αν οι Δημοκρατικοί, που γενικά την υποστηρίζουν, χάσουν έδρες στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, μία νέα πρωτοβουλία θα είναι πιο δύσκολο να υπερψηφιστεί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press